La începutul lunii februarie Social Democraţii de la organizaţia judeţeană au prezentat listele cu membrii ce vor candida la primăriile din Cluj. Surprize în materie de nominalizări sunt foarte puţine. Astfel că, deşi PSD a lansat public candidaturile a peste 40 de membrii, atât la oraşe cât şi la comunele din judeţul Cluj, nu vine cu schimbări majore.

PSD Cluj a organizat o conferinţă de presă, luni 8 februarie, pentru a anunţa câteva dintre candidaturile membrilor de partid, la alegerile electorale de la începutul verii.

După cum au menţionat anterior, social-democraţii clujeni au desemnat-o pe Aurelia Cristea ca şi candidat la primăria Cluj-Napoca.

Surpriza vine însă pe partea de Consiliu Judeţean. Preşedintele organizaţiei judeţene, Remus Lăpuşan a anunţat că s-a votat în unanimitate, în interiorul partidului, ca actualul deputat PSD, Cornel Itu să fie pe loc fruntaş pe listele de candidaţi la instituţia mai sus menţionată.

Astfel că, dacă cei din PSD obţin minim 13 locuri în Consiliul Judeţean, vor avea majoritate pentru a-l numi pe Itu pe funcţia executivă de preşedinte al acesteia.

Itu s-a arătat onorat de propunere şi a explicat faptul că ar avea trei propuneri de proiect, pentru un posibil mandat de şef al Clujului.

„Vreau să aduc normalitatea şi echilibrul în Consiliul Judeţean Cluj. Este important să se oprească această telenovelă ce există în instituţie de ceva vreme. Pe partea de proiecte, printre interese, prioritare vor fi: realizarea Spitalului Regional de Urgenţă, realizarea parcului Tetapolis şi desigur, înfiinţarea la Câmpia Turzii a unui Centru de Colectare şi Sortare de fructe şi legume” a punctat deputatul Cornel Itu, în conferinţa de presă.

Cornel Itu a făcut parte din mai multe funcţii publice precum: consilier Local la Dej între 2000-2004; consilier judeţean la Cluj între 2004-2008; iar din 2008 este membru al Camerei Deputaţilor.

 

Cluj-Napoca, dat Aureliei Cristea

Aurelia Cristea este candidatul desemnat de PSD pentru primăria oraşului Cluj-Napoca. Aceasta a anunţat că Partidul este în continuă formare şi că .

Aurelia Cristea a ţinut să precizeze că intrarea sa în cursa pentru primăria clujeană vine deoarece municipiul Cluj-Napoca trebuie să fie administrat eficient. ‘’Îmi propun onestitatea demersului, respect faţă de banul public, respect faţă de cetăţean, performanţă, responsabilitate în asumarea unor decizii care se tergiversează de mult prea mulţi ani. (…) La Cluj-Napoca ne trebuie o administraţie eficientă, performanţă, iar fiecare interacţiune cu administraţia trebuie să fie prilej de satisfacţie, atât pentru cetăţeni, investitori, cît şi pentru funcţionarul public. Asta înseamnă o schimbare şi o modernizare a administraţiei”, a declarat candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea.

Faţă de alegerile locale din 2012, celor din PSD le lipseşte avantajul de a fi în alianţă cu PNL. Dacă în urmă cu trei ani, exista USL, constituit din PC şi PNL

 

Penalii mai candidează

În pofida faptului că PSD Cluj a dorit schimbarea imaginii pătate, a căror rezultate se regăseşte în sondaje, tot ei, au păstrat primarii cercetaţi penal pe listele de candidaţi.

Morar Costan figurează în cursa pentru un nou mandat de primar, însă acesta este cercetat penal pentru fals intelectual. Potrivit dej.ro, în dosarul nr. 339/P/2014, printr-o ordonanţă emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej, în data de 2 iunie 2014, se constată că ”persoana vătămată SC Somagro SA Dej, solicită efectuarea de cercetări faţă de numiţii Morar Costan în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor şi Goron Constantin, în calitate de inginer specialist măsurători topografice, pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, deoarece ambii, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, ar fi semnat o schiţă pe care nu au fost menţionate construcţiile efectuate în mod legal pe teren de către societatea reclamantă”.

Ioan Florin Mureşan este primarul şi viitorul candidat al PSD pentru comuna Baciu. Acesta însă se luptă în instanţă cu Agenţia Naţional de Integritate. Florin Mureşan a fost acuzat de încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003 acesta a început bătălia la CA.

Atât primarul comunei Baciu cât şi avocatul acestuia, Ciprian Păun sunt optimişti că vor câştiga procesul cu ANI. Sub deviza că nu este vina lui Mureşan că au existat contracte de angajare pe numele său şi nici că a fost declarat viceprimar al unei comune din judeţul Prahova. În tot acest timp, Ioan Mureşan nu este suspendat din funcţia de primar al comunei din judeţul Cluj şi îşi poate exercita drepturile până la finalizarea procesului.

Nici primarul din Apahida nu dispare de pe listă în ciuda faptului că e în vizorul celor de la ANI.

Marele proiect al primarului colonel Grigore Fati de a institui o taxă specială de salubritate, i-ar putea aduce acestuia o cercetare din partea Agenţiei Naţionale de Integritate prinvind un posibil conflict de interese.

Ziardeapahida.ro a aflat că primarul colonel Grigore Fati este naşul de cununie al lui Eugen Mircea Vereş junior, om de afaceri, care conduce firma Strict Prest SRL, societatea care colectează gunoiul menajer în Apahida şi care va fi favorizată prin instituirea taxei speciale de salubritate. Surse din interiorul Primăriei Apahida, au declarat pentruziardeapahida.ro că, Eugen Vereş junior a participat la mai multe şedinţe, în cadrul cărora s-au stabilit condiţiile de impunere a taxelor de salubritate. Persoanele din anturajul celor doi, au confirmat această relaţie de afinitate.

 

Restul oraşelor

Pentru celelalte municipii din judeţul Cluj social-democraţii i-au desemnat pe Radu Hanga- primar la Câmpia Turzii, Ioan Neselean- primar la Gherla şi Marius Frakas- primar la Huedin.

Hanga a fost ales ca şi primar al municipiului Câmpia Turzii după ce a câştigat în 2012 cu cu un număr de 3.952 de voturi valabil exprimate dintr-un număr total de 11.732 de voturi valabil exprimate.

Pe altă parte, Ioan Neselean ţinteşte de pe funcţia de viceprimar al Gherlei la funcţia de primar, însă dacă în 2012 a pierdut detaşat, deşi se afla în alianţă cu PNL, Neşelean are acum mai puţine şanse de a schimba situaţia.

În urmă cu patru ani, Marius Farkas se afla pe poziţia a doua pe listele de consilieri locali pentru Huedin.  de pe acelaşi loc a intrat în Consiliul Local fără a se apropia de funcţia de viceprimar.

 

Lucia Suciu

Alianţă inutilă

Deşi la nivel naţional Dragnea, Daniel Constantin şi Călin Tăriceanu au semnat un protocol de colaborare prin care organizaţiile PSD pe plan local pot încheia alianţe politice pentru alegerile electorale din vara aceasta cu cele aparţinând ALDE.

La Turda, însă, deputatul ALDE, Mircea Irimie nu doreşte o astfel de înţelegere cu candidatul PSD pentru primărie, Cristian Matei.

Regăsit pe listele de consilieri locali pentru  2016-2020  şi confirmat la începutul lunii februarie în calitate de candidat al social democraţilor pentru primăria din Turda, Cristian Matei va avea doar de pierdut dintr-o alianţă cu ALDE Turda, deoarece Irimie se ţine ferm pe poziţie şi nu  ar renunţa la propria candidatură.

„Toată strategia mea, în 2008-2012 am fost viceprimar, cunosc oameni din toate administraţiile. Vin cu propria mea strategie, fără să ţin cont de altcineva. Nu spune nimeni că dacă la Bucureşti s-a semnat acel protocol e obligatoriu să îl semnez şi eu. Nici măcar nu am luat în calcul o posibilă alianţă cu domnul Cristian Matei. Îl respect, dar până în acest moment nu am discutat despre o alianţă şi nici nu mă gândesc în această direcţie. Lumea a înţeles ce vrea Irimie pentru Turda. Îmi amintesc că în 2021 a fost o luptă pentru cine va fi numit la Salina Turda, la Compania de Apă Arieş sau la Domeniul Public şi la fel cum nu am vrut să fac parte atunci din astfel de înţelegeri, nu doresc să fiu implicat nici acum.

Vă spun cu modestie că am muncit prea mult ca să îmi amestec munca şi studiile pentru a semna tot felul de protocoale ce ar împărţi binele ” a declarat Mircea Irimie.

 

Femeile? Unde-s femeile?

Dacă s-au bătut cu pumnul în piept atât la nivel naţional cât şi la nivel de organizaţie locală ori judeţeană, Social Democraţii se fac de ruşine. Din cei 48 de candidaţi pentru funcţia de primar la alegerile locale din vară există doar trei persoane de sex feminin.

Să nu fie prea mare surpriza, una dintre cele trei una e mai-sus menţionată, Aurelia Cristea, iar cea de-a doua doreşte să candideze la primăria din comuna Suatu: Daniela Boncean.

Cea de-a treia femeie Lucia Suciu este actualul primar din Comuna Chinteni şi a enunţat în mai multe rânduri că este dispusă să îşi păstreze funcţia. De altfel, Suciu a câştigat detaşat în 2012 în faţa lui Radu Mircea, fostul director al OPC- candidat atunci din partea PDL.

Lucia Suciu este cunoscută de cei din Consiliul Judeţean şi poate chiar temută de aceştia, după ce de mai multe ori a venit cu zeci de săteni pentru a protesta împotriva drumurilor judeţene, aflate în stare critică.

Nici pe listele cu propuşii pentru Consiliul Judeţean Cluj nu găsim decât  patru femei din 16 şi toate acestea sunt trecute pe ultimele locuri, cu alte cuvinte pe poziţii neeligibile.

 

Morar Costan 2 pt trimitere sus

La Floreşti e groasă gluma

Întrebaţi despre un candidat la primăria celei mai mari comune din ţară, Floreşti, atât Aurelia Cristea, Remus Lăpuşan cât şi deputatul Cornel Itu s-au eschivat.

Singurele lor precizări au fost că mai au nevoie de calcule şi decizii suplimentare pentru a găsi un contra-candidat care să îl bată pe actualul primar liberal Horea Şulea.

Gazeta de Cluj a anunţat în urmă cu câteva luni că cei din PSD doresc să îl adopte pe Ioachim Vancea, omul care a avut un mandat de executiv al Floreştiului, înaintea lui Şulea.

Cu promisiunea că va fi candidatul PSD pentru primăria Floreşti la alegerile locale din 2012, fostul edil, ce a făcut o reputaţie în domeniul ilegalităţilor şi a atribuit concesionări de terenuri pe bandă rulantă, vrea să îşi reocupe scaunul plătit de banul public.

Nici că l-a lăsat DNA să respire după ce l-a avut în vizor în 2013 că, Ioachim umblă vorba prin târg că el a fost tartorul „dracilor”, sau mai bine spus a puilor prin faptul că a dat o autorizaţie la ferma Amareto, ferma de pui din comună prin care să încalce zona de restricţie sanitară, de 1000 m, generând un grad periculos de disconfort olfactiv.

2 COMENTARII

  1. pe cristea puneto sa candideze pa la hodin ca acolo are sanse mari sa cistige ca doara o cunosc destui votanti,,,,,,,,, lucia magdalena Dincu Ucu Cristi Pimtea si alti comisari are sanse mari la primarie Alo institutiile statului mai mereti pe la primarie vedeti cum sta cu banii Lucia sau nu aveti curaj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.