Muzeul de Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB)  a deschis pe 3 iunie o expoziţie aniversară, la împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Prin exponatele păstrate din acea perioadă, muzeul spune povestea ardelenilor care au luat parte la Marele Război, fiind înrolaţi în armata austro-ungară.

 

Obiectele şi fotografiile care fac parte din expoziţie au fost donate (împrumutate) de mai multe persoane fizice, care au moştenit aceste colecţii de la bunici sau străbunici care au luat parte la evenimentele din prima parte a secolului trecut. De exemplu, Soó-Zöld Balázs a donat în jur de 200 de fotografii inedite epocă, nepublicate până acum, iar istoricul clujean Benkö József a împrumutat pentru a fi expusă colecţia sa de obiecte militare.

Această expoziţie prezintă primul an al războiului, majoritatea obiectelor fiind concentrate pe izbucnirea şi perioada de început a conflictului care a zguduit Europa. Fotografiile din primele vitrine prezintă viaţa militară dinainte de izbucnirea războiului. Acestea fac parte din colecţia lui Soó-Zöld Balázs, care le-a moştenit de la bunicii săi, amândoi clujeni participanţi la lupte în armata austro-ungară. O imagine prezintă un grup de jandarmi pe strada Memorandumului de astăzi, printre care un bunic al colecţionarului, Bela Moricz, jandarm clujean care a locuit pe Calea Turzii.

Un afiş ilustrează evenimentul care a dus la izbucnirea Primului Război Mondial, pe fundal apar fotografii cu arhiducele Franz Ferdinand, din ziua când a fost asasinat la Sarajevo, iar în prim-plan o imagine luată de pe un afiş de propagandă prezentându-l pe bătrânul împărat Franz Josef, care cugetă şi decide până la urmă să pornească războiul.

 

Izbucnirea conflagraţiei

În primele luni de război, vara lui 1914, a început mobilizarea, aceste evenimente fiind prezentate cu afişe şi tăieturi din ziarele vremii, în limba română, germană şi maghiară. Documentele de mobilizare expuse sunt, de asemenea, ale unor reprezentanţi ai tuturor celor trei comunităţi din Transilvania, care au luat împreună parte la război. Fotografiile alăturate acestora sunt făcute chiar la plecarea spre câmpul de luptă, când românul şi maghiarul din imagini îşi iau la revedere de la familii.

Un exponat interesant este soldatul care poartă o uniformă originală din armata Austro-Ungară, însoţit de obiectele pe care le folosea pe front, la postul de luptă. Acesta este „ascuns” în tranşee, după un post de tragere, cu arma şi echipamentul din dotare: grenada, raniţa, lopăţica, o ploscă şi alte obiecte cotidiene pe front. Tot aici putem vedea o schijă dintr-o bombă, care putea cauza răni foarte grave celor loviţi de aceasta.

 

Camarazi pe front

Fotografiile originale sunt mărite pe afişe care prezintă viaţa la război a ardelenilor. Acestea provin din mia multe fonduri, trei din acestea fiind din colecţia lingvistului Sextil Puşcariu, care apare alături de detaşamentul din care a făcut parte. De asemenea, un medic sibian a surprins în fotografiile sale camarazii de front şi prizonieri de război aşteptând într-o gară. Până la sfârşitul anului 1914 au fost regimente refăcute de trei ori, adică şi-au pierdut peste 80% din efective. Într-o fotografie apare o mitralieră antiaeriană, fiind expus şi un cartuş al acesteia. Al doilea bunic al lui Soó-Zöld Balázs, inginer clujean reprezentant al unei companii străine producătoare de automobile apare într-o serie de fotografii reprezentând coloana militară de transport pe care a comandat-o în timpul războiului.

În muzeu a fost amenajată şi o cameră a unui ofiţer din Primul Război Mondial, de asemenea înlocuit de obiecte personale, dar şi de un cufăr în care le transporta, hărţi, un portret al împăratului şi un steag al Austro-Ungariei.

 

Amintiri şi onoruri militare

Expoziţia cuprinde şi o serie de decoraţii ale ofiţerilor austro-ungari, şi chiar un livret militar de trecere a unuia dintre aceştia în armata română, după Marea Unire. Soldaţii trimiteau de pe front cărţi poştale, în care puteau scrie familiilor numai despre starea lor de sănătate, fiind supuse cenzurii militare. O parte din cărţile poştale expuse prezintă afişe de propagandă, altele fiind „vederi” din zonele în care au luptat.

Ororile războiului sunt şi ele prezentate în fotografii surprinse de un medic militar pe front, iar spitalele clujene au luat şi ele parte la vindecarea răniţilor. Două afişe ale universităţii clujene îi îndeamnă pe studenţi să se înroleze, în vara lui 1914 fiind deja peste 1000 dintre studenţii clujeni pe front.

 

Este pentru prima dată când Primul Război Mondial face obiectul unei astfel de expoziţii la Cluj, a declarat muzeograful Lukács Jószef. Marele Război a fost „uitat” după Marea Unire şi izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, iar în anii comunismului participarea românilor transilvăneni în Armata Austro-Ungară nu a fost un subiect public. La împlinirea unui secol de la izbucnirea războiului, spune Lukács, a venit în sfârşit momentul să ne amintim de aceşti peste un milion de ardeleni şi de războiul în care au luptat împreună pe fronturile din Europa.

 

Expoziţia de la Muzeul UBB este prima dintr-o serie care comemorează evenimentele din al doilea deceniu al secolului XX. Anul viitor va fi organizată o nouă expoziţie, iar pe parcurs, până în 2018, muzeul va expune obiecte care să prezinte parcursul războiului. Mulţi clujeni au acasă obiecte moştenite din Primul Război Mondial, care pot fi împrumutate pentru astfel de expoziţii, şi sunt invitaţi să le doneze pentru o vreme, pentru a spune povestea Marelui Război concitadinilor lor.

soldat vaze muzeul UBB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.