Un material de pe Ziar de Cluj arată în detaliu cine este Stefan Gadola și ce planuri are cel mai în vogă milionar al Clujului. Urmariti materialul pentru a descoperii legăturile dintre Gadola și Untold sau unde construiește acesta al treilea mall din Cluj-Napoca.

Clujul a fost mereu un izvor de milionari pentru intreaga Romanie. Aici s-au dezvoltat afaceri serioase, ba cateodata si neserioase, judecand dupa numarul de faliti sau escroci care au “predat” echipamentul dupa Revolutie incoace. Dar aici a fost spuma afacerilor serioase facute in Romania.

Exista la Cluj-Napoca doua categorii: ai celor ce puteau fi si ai celor ce inca sunt.

Dar cineva, in speta Stefan Gadola, cel mai in voga milionar al Clujului, se straduie sa creeze o noua categorie, a milionarilor care isi asuma ceea ce sunt, banii pe care i-au facut.

De peste doi ani si ceva incoace, familia Gadola e peste tot: in sport, in dezvoltare imobiliara, in achizitia de vile-simbol, in organizarea de evenimente, in investitii.

Este pentru prima oara cand asistam in istoria Clujului la acest fenomen. Fenomenul in care cineva nu se mai teme pentru banii facuti, nu se mai teme sa isi asume bogatia sau deciziile, nu se mai teme sa iasa in fata.

Au fost multi oameni care s-au gandit ca pot “sa cumpere Clujul”. Unii au incercat si au „obosit” pe drum, altii au ramas in umbra si detin teritorii remarcabile, dar numai Stefan Gadola si-a asumat, fara frica si fara ascunzisuri, “aroganta” de a semna cu nume si prenume pe viitoarele proiecte ale Clujului.

Va deranja pe cineva? In trecut, cine a fost mai obraznic sau mai cutezator a avut de a face cu oprelisti. Sigur, erau alte vremuri, dar nu sunt atat de departe cele in care oameni bogati care vroiau sau “demonstreze” s-au oprit din drum inecati ba de faliment, ba de dosare.

Ziar de Cluj si-a propus sa faca o analiza obiectiva a acestui nou trend-setter din business-ul clujean. Fara abordari subiective, doar pe fapte.

Gadola deranjeaza, se spune, in ultima vreme. Prin indrazneala, prin felul special de a astepta oportunitati. Nu stim daca insa va deranja “stalpii” Clujului intr-atat de mult incat sa asistam la scenarii deja vazute. Fiindca, iar deja asta e o certitudine, si Gadola e un stalp.

Este unul dintre fondatorii Energobit, una dintre cele mai frumoase povesti ale antreprenoriatului romanesc, companie pornita cu 50 de dolari in buzunar, alaturi de doi prieteni, si crescuta pas cu pas spre un gigant in domeniul energiei. Mereu, in ziarele de afaceri si in lumea Clujului, s-a vorbit mereu de trioul Gadola-Peter-Socea, dar dupa exit-ul din Energobit, evaluat la cateva zeci de milioane de euro, trio-ul s-a spart, a ramas un duo, in putine cazuri Gadola investind alaturi de Socea, dar tot mai mult ca un unic actor ce doreste parca tot mai mult sa isi lase amprenta pe dezvoltarea Clujului prin fiii sai, pe care ii include in tot mai multe afaceri de calibru.

 

Stefan

 

Stefan Gadola e un tip complex. Pana deunazi, modestia sa era oglindita prin dorinta obsesiva de a ramane low-profile. Low-profile la CFR Cluj, unde parea vioara a doua in raport cu Paszkany Arpad. Arpi lua caimacul succeselor echipei, Gadola era suportul “de categoria B” financiar si constant al echipei, in cel mai bun caz, sursa cea mai deschisa a ziaristilor (chiar onesta) vizavi de viitorul echipei. Insolventa CFR il aduce pe Gadola putin mai in fata, parca tot mai mult, si in doua feluri:

felul 1 – acela de investitor inimos al echipei, adevarat ajutor chiar si in momentele de criza, lucru care i-a aratat caracterul adevarat, in opinia suporterilor;

felul 2, acela de speculant al problemelor lui Arpi, de la care Gadola a cumparat “cu manta” o gramada de active ultra interesante pe care Arpi le-a vandut lui Gadola “in criza”. Aici, Gadola a jucat mereu rolul de “salvatore de la patria”, persoana care cumva, aproape rugata, admitea sa cumpere active aparent “neperformante” ale lui Paszkany sub scuza ca trebuie sa salveze Clujul. Asa a reusit sa ii “ia” lui Arpi, pe bani sau in contul unor datorii, dar in orice caz mult sub pret, adevarate bijuterii imobiliare. A lasat timpul sa treaca si le dezvolta acum, asa cum vom arata in cele ce urmeaza.

La asta e bun, Stefan Gadola, la a lasa timpul sa treaca in favoarea lui. Niciodata grabit, constient de cash-ul lichid din conturi si de bonitatea perfecta in fata bancilor, Gadola asteapta mereu sa se intample cate ceva.

Dar rabdarea lui a diminuat in ultimii doi ani. Nerabdator sa isi asume bogatia solida, necontestabila, Gadola a iesit tot mai mult in fata. Cateodata singur, ba prin expozitiile de arta sau prin achizitii de vile cu valoare istorica, ba prin fiii sai, unde are, din nou, o abordare originala: le da credit, si nu musai financiar, ca si cum si-ar dori ca ei sa creasca pe spezele proprii, construindu-si un strat suplimentar de succes, afara de numele de familie care acum deschide orice usa.

 

Personajul

 

Nu are nicio temere sau limita. Poate ca acest portret ar parea unul construit publicitar, dar, asigurandu-va ca nu e cazul, va spunem ca acest clujean e cu adevarat fascinant.Niciun milionar de calibrul lui Stefan Gadola nu ar permite sau promova un asemenea portret precum cel de fata, daca ar avea de ales.

 

Vesel. Bonomia lui e cunoscuta atat la coctailuri sau chermeze, cat si in mediul de afaceri. Sigur, e o masca de negociere, dar omul e relaxat si inteligent.

Serios. Un om care nu este inca cunoscut pentru tepe sau amanari, nu are in trecut niciun fel de istorie in care sa se fi spus despre el ca nu si-a respectat cuvantul.

Mereu la timp, totdeauna cu cash, Gadola. Rareori intarzie, niciodata nu amana, decat daca e vorba de un joc de negociere.

Dornic sa invete. Este cu adevarat un personaj dornic sa invete sa fie mai bun. Pentru asta, e dispus sa petreaca o gramada de timp in compania unor oameni aplicati ca sa traga de la ei orice input ce ii poate folosi.

Asumat. Arareori, Gadola s-a ascuns ca vrea sa faca ceva pe numele altuia. E constient de forta sa si aplica forta detinuta atat la sol, cat si in aer.

Ascuns si oportunist. Niciodata nu stii daca pentru Gadola o tinta e pasiune de milionar, punct marcat in insectar sau business. De aceea, cu el, lucrurile in negociere sunt grele. E si actor, si copil, si fiara. Care te ucide amabil si e in stare sa iti plateasca si inmormantarea.

Mecena. In cauzele care il privesc direct, din varii motive, e in stare sa rastoaren muntii. Parior. Adeseori, Gadola se implica la “aspiratie”, dand credit unui tanar sau unui om interesant, ca e politician sau antreprenor, asteptand sa vada ce se alege de capul lui. Gadola adora gamblingul de business. A fost tinut in chingi zeci de ani de dezvoltarea cuminte a Energobit, si acum explodeaza.

Curajos cu presa. Niciodata, dar niciodata, Stefan Gadola nu s-a ascuns de presa. Nu a mimat, nu s-a dat lovit. Daca a avut ceva de transmis, a transmis, daca a fost surprins in “flagrant” cu ceva nu a dat-o niciodata la intors, ba chiar a oferit cu optimism detalii.

Colectionar inrait. De idei de afaceri, de arta, de experiente, de vile vechi. Intrebarea pe care si-o pun cu totii este daca Gadola va reusi sa iasa din tiparul “rece” al Energobit si sa demonstreze ca poate reconstrui din nimic inca o data.

 

Exoticul

 

Stefan Gadola este un personaj. Dar asta am spus mai sus. Insa e si unul foarte exotic. Intr-un exercitiu de transparenta in premiera, Gadola a admis acum un an sa povesteasca pentru Ziar de Cluj o experienta de viata din Peru, in prezenta unor samani. Pentru presa locala si nationala, Ziar de Cluj a publicat in exclusivitate imagini de familie inedite cu milionarul clujean, dar si declaratii extraordinare despre experienta de acolo, care ni-l arata in toata complexitatea lui. Vezi AICI

In ianuarie 2014, Stefan Gadola socheaza Clujul cumparand cu 1,7 milioane de euro vila “Tataru”, cea mai pretioasa bijuterie arhitecturala a orasului, apartinand initial medicului Coriolan Tataru, rezident regal al Ardealului in vremea lui Carol al II-lea, casa semnata de Gio Ponti, un nume enorm al arhitectilor lumii.

Despre achizitie si povestea in sine puteti citi AICI.

 

Dezvoltatorul imobiliar

 

Gadola s-a lansat discret in lumea dificila a dezvoltatorilor imobiliari. A mirosit piata, a asteptat, a facut cateva proiecte, iar apoi a apasat pe butonul “Engage”. De la cateva bloculete, Gadola a trecut la nivelul “maxim” fiind in acest moment, el sau familia sa, proprietarii unor complexe imobiliare cu adevarat impresionante. Si proprietarul unor terenuri extraordinare ca potential.

Cel de-al 88-lea milionar al Romaniei, potrivit topului Capital, este in acest moment un actor de prima mana in tot soiul de activitati cu caracter imobiliar.

Recent, am auzit ca Stefan Gadola si Ioan Socea investesc intr-un proiect imobiliar mai inedit: renoveaza o casa boiereasca construita in anii ’30, pe strada Cardinal Iuliu Hossu, cumparata anul acesta cu 1,3 milioane de euro. Casa va fi viitorul sediu al firmei lor de proiectare, Semco Proiect SA.

Astazi, am aflat tot de la Ziar de Cluj ca familia Gadola, adica tot Stefan, va construi in Piata Abator, pe terenul fostului partener de la CFR, nici mai mult nici mai putin decat un mall de 28 000 de metri patrati, pe un proiect semnat de cel mai creativ arhitect al Clujului, Claudiu Botea, de la societatea de proiectare Arhimar, autorul unor cladiri emblematice ale Clujului. AICI

Ca e vorba de proiecte rezidentiale in zona Iulius Mall sau in Grigorescu, Gadola e si el parte din jocul dezvoltatorilor imobiliari de rang mare, care au depasit faza in care construiesc 10 apartamente pentru a face bani de concediu. Gadola vrea sa construiasca mare si mult, dar in conditii safe. Iar asta il face un candidat cu maaare potential la locul 1.

 

Suportul politic

 

Aparent, Stefan Gadola nu are “conexiuni” politice. In fapt, sunt lucruri care frapeaza. De exemplu, faptul ca l-a sustinut ani de zile, nu se stie in ce feluri, pe Mihai Seplecan, actualul presedinte al CJ Cluj. Daca il intrebati, o sa spuna ca ii plac tinerii, ca il stie demult, ca nu are niciun interes. Seplecan nu a confirmat ca potential politic.

Dar e greu de presupus ca Gadola nu actioneaza si in acest domeniu fara o miza, miza de a investi la timpul potrivit, chiar si la gramada, in tot felul de tineri “dornici” care vor putea “pusca” la un moment dat.

Departe de gandul de a insinua cititorilor ca Gadola da spaga. Nu, e doar un “mecena” al politicului pe termen lung. Gadola se fereste de orice fel de insinuare sau chiar actiune ce l-ar putea pune in posturi vulnerabile. Nu da spaga (sau cel putin inca niciun procuror nu a aratat ca exista vreun caz). Dar se foloseste de anvergura sa de milionar si de dezvoltator puternic.

Construieste relatii asa cum un electrician construieste retele electrice: face statii de alimentare, imagineaza retele de cabluri, are generatoare de back up mereu, apasa on sau off cand are un interes. Azi il vedem vocal intr-o comisie de urbanism, ca simplu cetatean sau dezvoltator imobiliar, infierand opacitatea administratiei, maine il vedem pe Boc ciocnind cu el un pahar de vin la inaugurarea terasei-restaurant Carousel.

Dar Gadola nu e ignobil. Joaca si aici cartea actoriei, poate de amator, dar la nivel de invatacel cu mari antrenori personali.

 

Untold

 

Ca e precaut si dibace cu zona politica, ne-o arata si recenta sa achizitie: UNTOLD SRL. Sa nu creada nimeni vreo secunda ca el, tatal, nu s-ar afla in spatele cumpararii UNTOLD, cel mai tare festival creat din controverse enorme si bani publici cat cuprinde ai Clujului. Am scris despre Untold la Ziar de Cluj pana s-au inverzit monitoarele, puteti citi o sinteza AICI.

Si, dupa ce un baiat de casa al pedelistilor, Bogdan Buta, a dospit din bani publici catamai festivalul, fiul lui Gadola s-a infatosat intr-o buna zi din aceasta toamna sa ne spuna ca a achizitionat 51 la suta, pachet de control, din acest eveniment, pentru care domnul primar Emil Boc si federatia SHARE inca nu au prezentat un audit financiar. Sa stim si noi, pe ce bani trecuti cumpara acum Gadola viitorul evenimentelor din oras.

foto – Actual de Cluj

Am avut la dispozitie mereu un zvon, la inceputul anchetelor despre Untold, cum ca familia Gadola i-a dat in manute lui Bogdan Buta cateva sute de mii de euro cu care sa inceapa finantarea festivalului aprioric de decontarea din bani publici. Nu l-am publicat la vremea respectiva fiindca era prea riscant. Nu se facea. Cand insa tanarul Gadola, partea mai holistica a familiei, a aparut bland in fata presei alaturi de Buta anuntand achizitia, ne-am dat seama ca fumuri fara bonc nu exista.

Nu e o miscare rea. Gadola senior a analizat el insusi si primordial perspectivele achizitiei si, dupa o temeinica masurare, a dat verde. Vom vedea daca anul viitor, adica in 2016, privatul Gadola va avea tupeu sa vina sa ceara finantare din bani publici pentru un SRL.

 

Pictura

 

In fata, Stefan Gadola este cunoscut drept un sustinator enorm al marelui Nicolae Maniu, cel mai vandut pictor roman. L-a convins sa revina la Cluj, adica acasa, i-a organizat, cu acordul lui, cea mai mare expozitie de autor din viata. Dar Gadola este mai mult decat un pasionat al picturii, a depasit de multa vreme stadiul de milionar simpatic ce vrea sa se dea mare cu cate o semnatura de 50 000 de euro. Gadola este proprietarul celei mai vaste colectii private de panze semnate de pictori romani din tara. Si aici a cautat sa fie special si selectiv, astfel incat colectia lui ar face sa saliveze orice iubitor profesionist de arta din tara.

Nimeni nu a evaluat oficial colectia sa, chiar Gadola este extrem de modest si ascuns in a vorbi despre cifre. Dar undeva, in Cluj-Napoca, sub o elaborata retea de alarme sofisticate, sta o colectie ce trece binisor de trei milioane de euro. Mai mult decat valoarea panzelor, Gadola si-a dorit sa faca rost de tablouri speciale, rare ca valoare artistica, din obsesia de a nu ajunge pe maini nepotrivite.

 

Tatal

 

Stefan Gadola e un tata de moda noua. Deloc invaziv. O fi avut probleme de comunicare cu cei doi fii ai sai, dar asta e un moment depasit. Le da credit, si nu musai financiar, ci moral si parintesc. Ceea ce e de admirat. Fiindca isi doreste cel mai mult ca fiii sai sa invete lectia predata nu in mod fatis, ci prin exemple. E nevoie de mai mult decat bani ca o vila precum Tataru sa ramana generatie de generatie “inauntru”, in familie, nu sa stea sub imperiul schimbarilor vremii. Ce nu poate Stefan tatal sa le da fiilor, in afara de gena de constructori sau de speculanti, este imboldul de a fi mereu in viata ceea ce simt. Unul dintre fii tatoneaza acest principiu chiar acum. Dar asta nu e destul.

E nevoie si de multa rabdare. Poate, calitatea principala a seniorului Gadola.

 

De atmosfera

 

In acest oras, au fost vremuri in care, daca te dadeai smecher cu cineva la semafor, aveai surpriza sa fii arestat doua cvartale mai incolo. Tu nu stiai ca ai dat de fiul unui mare politist sau al unui mare judecator.

In acest oras, au fost vremuri in care s-au inventat caste precum cea demunita a Leilor, care decideau cine e bun a ramane in viata (orice ar insemna asta) sau nu in orasul de pe Somes.

In acest oras plin de tradari, exista pana mai an un raboj neoficial al societatii de barfe la cafele pe care erau trecuti toti smecherii Clujului ce pareau de neatins si care au devenit pleava, ca or fi fost afaceristi, politisti, securisti sau politicieni.

De la Vuza la Paszkany, de la Bene sau Sima, de la Nelu Pacurar pana la Uioreanu, si altii nenumiti, unii morti ca imagine publica, altii inventandu-si moartea pentru debrifilarea prostimii, cu totii insa au primit o “castana”, cateodata avertizoare, cateodata ucigatoare.

Timpurile insa se schimba. S-au inventat detergenti noi, ba chiar si Lenor, cu care totul poate deveni mai curat si mai parfumat intr-o secunda.

Este Gadola primul boier pe timp nou al Clujului? Este doar o cometa? Nu suntem Teleenciclopedia. Si noi, alaturi de voi, vom urmari episoadele viitoare.

Sursa: Ziar de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.