Preturile petrolului au revenit luni la scadere dupa ce Arabia Saudita, cel mai mare exportator de titei din lume, a anuntat ca va continua investitiile în proiectele energetice, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Contractele futures pentru petrol au coborât cu pâna la 4,1%, dupa o crestere de pâna la 1,7% la New York.

Compania saudita de stat Aramco nu a redus investitiile din cauza preturilor scazute ale petrolului si construieste un centru petrolier marin în estul tarii, a declarat presedintele acesteia, Khalid Al-Falih.

„Informatia din Arabia Saudita va provoca o oarecare îngrijorare, ca productia va ramâne ridicata. Principalul motiv al scaderii preturilor este faptul ca pietele sunt suprasaturate”, a declarat Daniel Ang, analist la compania Phillip Futures, în Singapore.

Cotatiile petrolului au scazut cu 16% în acest an, din cauza stocurilor mari din SUA, a majorarii exporturilor iraniene, în urma ridicarii sanctiunilor occidentale, si a volatilitatii pietelor globale.

În timp ce contractele futures pe o luna au urcat cu 21% în ultimele doua sedinte de tranzactionare, normalizarea preturilor ar putea dura pâna la trei ani, a afirmat William Downe , director general al Bank of Montreal, într-un interviu la Davos.

Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, cu livrare în martie, a coborât luni cu pâna la 1,31 dolari, la 30,88 dolari pe baril. Volumul tranzactiilor este de peste doua ori mai mare decât media ultimelor 100 de zile.

Cotatia petrolului Brent, cu livrare în martie, a scazut cu pâna la 1,4 dolari, respectiv 4,5%, la 30,72 dolari pe baril, la bursa din Londra, dupa un avans de 10%, la 32,18 dolari pe baril, consemnat vineri.

Saptamâna trecuta, preturile petrolului au avansat cu 11%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.