Cinematograful ”Dacia”, din Mănăștur va fi redeschis curând, după un amplu proces de reabilitare.  Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania a anunțat că acesta va fi inclus pe harta locațiilor de proiecții din cadrul TIFF 2016, eveniment ce va avea loc la Cluj-Napoca între 27 mai – 5 iunie.

Cinema-ul din Mănăștur, care se află în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca, se vrea a fi mai mult decât o sală de proiecții, mai degrabă un centru cultural de cartier unde se doreşte şi extinderea unor evenimente precum „Zilele Clujului”. De proiect s-au arătat deja interesate mai multe organizaţii care se ocupă de evenimente şi la Fabrica de Pensule.

Cinematograful de cartier are o sală mare de proiecții, cu o capacitate de 205 de locuri și un proiector de ultimă generție – cu rezoluți 4K, o sală mai mică – multifuncțională – dotată cu scenă mobilă și cu o capacitate de 150 de locuri, un hol, un foaier și un subsol. Toate aceste spații vor putea fi închiriate în scopul organizării de activități culturale, educative, de divertisment, reuniuni, etc. Tariful pentru fiecare spațiu în parte va fi stabilt în ședința forului local de vineri, 11 martie 2016. Conform proiectului de HCL, sumele propuse sunt: 200 lei/oră – sala mare, 150 lei/oră – sala mică și 100 lei/oră – hol, foier și subsol. Prețurile sunt ceva mai mici dacă se organizează evenimente culturale/educative în parteneriat cu municipalitatea – 100 lei/oră – sala mare, respectiv 75 lei/oră – restul spațiilor disponibile.

„În situația închirierii a cel puțin 1 oră/zi, la un tarif mediu de 112,5 lei/oră, estimăm un venit anual de 40.500 lei”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Organizatorii de evenimente vor putea închiria și partea de logistică: 25 lei/oră – podium (sau 100 lei/zi), 10 lei/oră – sistem de lumini (40 lei/zi), 50 lei/oră – echipamente de sonorizare (100 lei/zi) sau echipament video-proiecție 10 lei/oră (40 lei/zi).

Cinematograful „Dacia” a fost dat în folosinţă în anul 1981 și are o suprafaţă construită de 960 de metri pătraţi pe trei nivele – subsol, parter şi etaj. Clădirea a fost lăsată în paragină aproape 10 ani, devenind între timp locul de refugiu al oamenilor străzii, dar şi al purecilor şi şobolanilor. Pe terasele de deasupra au crescut plante şi chiar doi mesteceni a căror rădăcini şi-au făcut loc prin gura de scurgere şi au ajuns să depăşească 4 metri. În 2013 a ajuns în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca, iar lucrările de reabilitare au început în toamna lui 2014. Modernizarea cinematografului a costat aproape 3 milioane de lei.

Sursa: Ziua de Cluj 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.