Sorina Matei are informaţii despre felul în care s-a desfăşurat controlul Inspecţiei Judiciare de la DNA. După scandalul izbucnit luni, când s-a aflat că şefa echipei de control şi-a denunţat la CSM colegele din echipă pentru că ar fi fost prea dure cu procurorii DNA, jurnalista afirmă că încă din luna iulie, de când s-a aflat că echipa Inspecţiei va fi condusă de Elena Rădescu, i s-a spus că nu va fi nicio şansă să se afle adevărul.

„Doamna Rădescu este binecunoscută în magistratură ca o colaboratoare a Sistemului, vezi cazurile Panait, Nastasiu şi altele, este un personaj controversat şi un om care ţine frâiele Inspecţiei Judiciare, în adevăratul sens al cuvântului, în ceea ce înseamnă subteranele sistemului, fiind şi unul dintre cei mai vechi oameni din Inspecţia Judiciară. Dacă te “înţelegi” cu ea “s-a rezolvat” totul. Iar ceea ce s-a sesizat încă din iulie, s-a confirmat şi întâmplat”, scrie Sorina Matei pe Facebook, după care relaează cum s-ar fi desfăşurat lucrurile.

„Aşa se face că încă de la începutul misiunii de control, relatează surse din magistratură, doamna Rădescu chiar a avut o întâlnire separată cu şefa DNA pentru a stabili “detaliile” controlului, întâlnire la care n-au participat şi ceilalţi inspectori.

Controlul a început, echipa de la Inspecţie s-a împărţit în două, doamna Rădescu ocupându-se de “verificarea” Secţiei I, coordonată chiar de şefa DNA, secţia cu cele mai multe probleme din DNA- achitări, instrumentări cu probleme, dosare luate procurorilor, dosare pe care nu se doreşte să se dea soluţii, servicii teritoriale ca Ploieştiul- restul inspectorilor verificând Secţia a II-a.

Primele probleme au apărut chiar la început. Inspectorii ştiau că pot intra în birourile procurorilor să discute separat cu ei, iar apoi au aflat că nu pot intra, pentru că “aşa s-a înţeles doamna Rădescu cu şefa DNA”.

Le-a fost dată o cameră în DNA, unde să coboare procurorii cu documentele, şi nu inspectorii să se ducă să discute separat cu ei. Acolo s-a observat că domna Rădescu practic se face că efectuează un control la secţia coordonată de şefa DNA- secţia I, un control mai mult formal, necerându-se acte şi neverificându-se detalii, ea dând în acelaşi timp şi viză pe managementul celui care coordonează secţia I- adică pe managementul şefei DNA+ “Gigi” Popoviciu+ Marius Iacob, aşa cum ceilalţi dau viză pe coordonarea secţiei a II-a.

Scandalul mare a început la finalul controlului, când inspectorii au cerut să verifice actele procurorilor plecaţi din DNA, să discute cu aceştia, având în vedere valul fără precedent de plecări din instituţie. În acel moment, pe fir a intrat chiar şefa DNA- care potrivit surselor din magistratură- a intrat chiar peste inspectori şi le-a zis că nu au voie nici să verifice, nici să discute cu procurorii plecaţi, iar dacă vor discuta va contesta raportul Inspecţiei Judiciare.

A urmat ca backup doamna Rădescu care s-a apucat să facă note inspectorilor care au vrut să verifice valul de plecări din DNA- şi le-a făcut vestitele note de care a încunoştiinţat-o întâi pe şefa DNA, apoi le-a trimis la CSM şi Parchetul General, fără să anunţe chiar Inspecţia Judiciară. Inspectorii au fost acuzaţi că sunt prieteni cu procurorii care au plecat/ pleacă din DNA iar martori pentru aceste acuzaţii au fost prezentaţi chiar apropiaţii şefei DNA şi însuşi şi şefa DNA. Odată început scandalul, şi ceilalţi inspectori au făcut o notă prin care au prezentat varianta lor, confirmată însă de mai multe surse din magistratură.

Astăzi, doamna Rădescu şi tabăra Kovesi au scurs nota prin care îi acuza pe colegii săi, de teamă că totuşi vor fi critici în raportul final al Inspecţiei. Şi ceilalţi inspectori au dat după aceea publicităţii varianta lor. Raportul Inspecţiei pe DNA nu este însă finalizat”, scrie Sorina Matei.

Potrivit jurnalistei, „jocurile prin care e cunoscută doamna Rădescu nu numai că s-au confirmat pas cu pas, dar, culmea, au explodat chiar în faţa celor cu care s-a înţeles – conducerea DNA, aruncând în aer în plus şi propria instituţie încremenită în care stă de 11 ani, Inspecţia Judiciară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.