Mândria județului, Cluj Arena are doar 22 de angajați ce într-un an câștigă peste 600 000 de mii de lei. Sursele de venit pentru cheltuielile Cluj Arena provin din bugetul Consiliului Județean.

 

Conform statisticilor prezentate de conducerea stadionului, în 2014 a fost nevoie de aproape un milion de lei pentru a acoperi cheltuielile de funcționare și  salariile angajaților.

Cluj Arena este un stadion din Cluj-Napoca, construit în 2011 pe locul fostului stadion Ion Moina. Proprietarul stadionului este Consiliul Județean Cluj, însă principalul beneficiar este clubul Universitatea Cluj. Cea mai importantă întrebuințare a arenei sunt partidele de fotbal, dar stadionul poate susține și competiții olimpice datorită pistei de atletism de care dispune, sau concerte.

Compus din două tribune și două peluze, stadionul are o capacitate de 30.200 de locuri, majoritatea acoperite. Fiind construită la standarde înalte, noua arenă este cotată ca stadion din categoria UEFA Elite (precum stadion național).

 

624 270 de lei pe an pentru angajații Cluj Arena

Conform declarației de avere, Radu Florin Rațiu, consilier local în primărie are un venit anual ca și director al Cluj Arena de 50. 040 de mii ce reprezintă a 12-a parte din totalul cheltuielilor salariale pentru 22 de angajați. Astfel că pentru șase paznici, un inginer, doi agenți de securitate, un inspector de securitate, patru funcționari administrativi, doi casier, un economist și doi specialiști pe marketing se consumă anual 574 de mii de lei iar pe lună aproximativ 48 de mii de lei.

 

Jumătate din valoarea salariilor face cât suma cheltuielilor pe un an

Ca în orice gospodărie gazul costă cel mai mult. Cluj Arena a plătit în 2014 pentru încălzire 180 de mii de lei în vreme ce pentru internet au achitat 18 000 lei. La categoria protocol aceștia au avut un buget mic și au reușit ca în 12 luni să se încaseze în suma de 4000 de lei. În total pentru anul 2014 Cluj Arena a suportat cheltuieli în valoare de 310 270 de lei.

 

Cluj Arena reclama „scumpă” a județului

Pentru  construirea Cluj Arena Guvernului României a contribuit în proporție de 31,22%  iar  Consiliului Județean Cluj în proporție de 68,88%. Clădirea este proprietatea instituției județene. Din totalul de 45 de milioane de euro (sumă care include și TVA), 14 milioane de euro au provenit de la Guvernul României iar restul de 31 de milioane de euro au fost alocate din fondurile județului Cluj. La începutul lucrărilor, în vara lui 2009, costurile totale au fost evaluate la 27,5 milioane de euro fără TVA. Cum pe parcursul anului 2010 administrația județeană și-a dorit omologarea arenei în conformitate cu normativele FIFA, necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare a dus la creșterea costurilor cu 8,8 milioane de euro. Astfel, s-a ajuns la suma finală de 36,3 milioane de euro fără TVA (circa 45.000.000 de euro cu TVA).

Pentru a cinsti investiția făcută, Cluj Arena a găzduit evenimente precum concertul trupei Scorpions care a adunat peste 44 de mii de oameni și anul trecut evenimentul Forța Zu ce a cuprins cei mai populari artiști din România. Printre planurile de viitor ale acestui stadion se numără obținerea evenimentului „Finala Cupei României” Emil Boc și consilierii locali lideri de grup din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca au transmis o adresă către Federaţia Română de Fotbal, prin care se solicită organizarea pe Cluj Arena a Finalei Cupei României Timişoreana.

Pentru a susține acest demers, în adresa trimisă către FRF, aceștia au punctat câteva aspecte precum faptul că stadionul dispune de toate facilităţile necesare găzduirii unui eveniment de asemenea importanţă, fiind unul dintre cele mai moderne din Europa de Est, conform clasificării UEFA. Mai mult, costurile sale de exploatare şi afluenţa de public la un eveniment precum finala Cupei României Timişoreană, constituie un argument în plus pentru ca Federaţia Română de Fotbal să atribuie Clujului găzduirea finalei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.