40 de milioane de euro pentru un proiect cu bază sportivă proprie

339

Un proiect imobiliar belgian a solicitat miercuri, 18 aprilie, în Ședința de Consiliu Local, aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ). Belgienii vor să investească nici mai mult nici mai puțin de 40 de milioane de euro pe un proiect imobiliar cu apartamente și birouri, iar cireașa de pe tort este baza sportivă proprie.

Proiectul imobiliar care a solicitat aprobarea PUZ este situat pe strada Onisifor Ghibu. Este vorba despre Record Park, un ansamblu imobiliar care vine să înlocuiască vechile clădiri ale fabricilor Argos şi Jolidon, respectiv o parte din baza sportivă Record.

După ce Jolidon, care a preluat Argos cu ani în urmă, a mutat producţia, proprietatea a rămas disponibilă. Compania belgiană a preluat teren aici și a pregătit proiectul. După câteva controverse în comisia de urbanism la prezentarea planurilor în 2017, în acest an dezvoltatorii se vor apuca de construcție.

„Documentația a fost întocmită de S. C. Planwerk S. R. L. la comanda proprietarului Societatea Argo Developements S. R. L. Terenul studiat prin PUZ cuprinde platforma industrială Argos și baza sportivă Record, încadrate conform PUG preponderent în UTR Rim. Restructurarea zonelor cu caracter industrial- Zonă mixtă, respectiv UTR vs Zonă verde- cu rol complex sportiv. Întrucât restructurarea zonelor cu caracter industrial, respectiv schimbarea destinației terenurilor, este condiționată de detalierea reglementărilor prin elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, în urma prezentării temei- program de restructurare urbană de către inițiator și a conceptului urbanistic propus, s-a emis Avizul de Oportunitate nr.109/01.03.2017 în vederea inițieri elaborării PUZ. Documentația are la bază un masterplan, studiu de fezabilitate și contract de restructurare cu Consiliul Local, în conformitate cu prevederile procedurii de restructurare prevăzute de Regulamentul local de urbanism aferent U.T.R. Rim, secțiunea Condiționări Primare.”, se arată în Hotărârea de Consiliu.

Baza sportivă „Record” se repune pe picioare

Baza este împărţită în două. A fost proprietatea fabricii, iar când aceasta s-a despărţit, a fost împărţită şi baza. Investitorii belgieni au reuşit să cumpere numai jumătate din ea. Baza sportivă se va repune în funcţiune, va avea inclusiv bazin de înot, sală de fitness, de gimnastică.

„Baza sportivă Record este în mare parte abandonată, amenajările și construcțiile fiind în stare de degradare. Prezentul plan include jumătatea estică a bazei. Restul zonei Record se află în ligitiu, fiind în proprietatea unei terțe persoane juridice.” , se prezintă Ședința de Consiliu.

Cartierul Mărăști suferă de un deficit de spații verzi, astfel că prin modernizarea acestei baze sportive se oferă  o posibilitate suplimentară de agrement pentru locuitorii zonei.

“Modernizarea bazei sportive și deschiderea ei spre public oferă o posibilitate suplimentară de agrement pentru locuitorii zonei, în condițiile in care cartierul Mărăști suferă un deficit semnificativ de spații verzi.”

„Opţiunea noastră a fost pentru tehnologie avansată şi artă”

Acest proiect este un mix de apartamente şi birouri, dar are şi această bază sportivă. Terenul are 17.000 mp. Clădirile noi vor avea trei etaje de subsol, parter şi şase etaje; vor exista 230 de apartamente, birourile vor avea 12.000 mp, iar 1.000 mp au fost gândiţi ca spaţiu de retail. Prin acest proiect se dorește sporirea atractivității din zonă și îmbunătățirea relațiilor funcționale.

„Planul prevede integrarea celor două componente ale zonei- fosta fabrică Argos și baza de agrement Record- într-un nou ansamblu cu caracter funcțional mixt: locuințe, birouri, servicii, învățământ, cultură, cercetare spații publice și verzi, dotări de agrement și sport. Noile activități propuse- în clădiri noi sau existente sporesc atractivitatea zonei centrale și îmbunătățesc relațiile funcționale in zonă. Se urmărește un mixaj echilibrat de funcțiuni cu caracter urban și conectarea ansamblului la rețeaua de spații publice și de circulație din jur.”, se prezintă în Hotărârea de Consiliu.

Clădirea veche, cu valoare de patrimoniu industrial, păstrată şi integrată în noua structură urbană, poate fi utilizată, conform PUZ, drept centru de cercetare, inovare, tehnologic, de industrii creative, alimentaţie publică.

“Va mai pune în valoare şi o clădire industrială pentru funcţiuni creative şi productive, pentru a se mula pe strategia oraşului, aceea de a găsi spaţii unde se îmbină mai multe sectoare. Opţiunea noastră a fost pentru tehnologie avansată şi artă”, a spus Eugen Pănescu, arhitect la Planwerk.

„Este un proiect normal pentru Cluj, un amestec de birouri şi locuinţe. Sunt însă câteva elemente de detaliu şi design care îl fac deosebit; aceasta este valoarea adăugată pentru acest proiect”, a mai subliniat Pănescu.

Un nou sens giratoriu

Primăria a pus o condiţie importantă pentru eliberarea PUZ,și anume, realizarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Scorţarilor, Onisifor Ghibu şi Gheorghe Lazăr, anterior autorizării lucrărilor de construire pe parcele.

Circulaţiile se vor face din strada Onisifor Ghibu pentru ansamblul de birouri şi apartamente, respectiv din strada Scorţarilor pentru baza sportivă. Investitorii au cumpărat special casa de pe Scorţarilor numărul 10 pentru a face încă o ieşire.

„Se va realiza un sens giratoriu la intersecția străzii Scorțarilor cu strada Onisifor Ghibu și strada Gheorghe Lazăr, anterior autorizării lucrărilor de construire pe parcele. Suprafețele de teren grevate de servitutea de utilitate publică instituită prin PUG la strada Scorțarilor și de-a lungul Canalului Morii vor fi dezmembrate din parcelele ințiale si înscrise in CF cu destinația de -teren rezervat pentru servitute de utilitate publică-, conform art 25. Revizuit din Regulamentul Local de Urbanism.”

Investitorii vor amenaja zona ca un spaţiu deschis. Vor realiza o promenadă pe malul canalului Morii, mai multe podeţe care vor face legătura cu complexul de birouri The Office, iar circulaţia nu va fi îngrădită.

„Printr-o rețea de spații publice- predominant pictonale – ansamblul propus deschide legături noi între bulevardul 21 Decembrie și străzile aflate la nord de acesta( Onisifor Ghibu si Scorțarilor). Noile legături îmbunătățesc accesibilitatea arcadelor rezidențiale aflate la nord de bulevard si facilitează contactul locuitorilor zonei cu rețele de servicii publice și private(transport în comun, comerț, recreere, învățământ).”

Aşadar, de pe strada Onisifor Ghibu se va putea traversa noul ansamblu imobiliar, se va putea trece peste canalul Morii, apoi, pe lângă clădirea The Office, se va putea ajunge la staţia de transport în comun Someşul, respectiv la staţia Cluj Bike din zonă. Întregul areal a fost gândit să fie accesibil persoanelor cu toate categoriile de dizabilităţi.

„Prin accesibilizarea, pietonaliarea si amenajarea unui segment de 200 m al malului nordic al Canalului Morii se face un pas important înspre consolidarea caracterului public al cursului de apa și înspre transformarea acestuia într-un culoar cu rol ecologic și ax de mobilitate lentă între zona centrală și cartierele orașului.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ