41 de morţi și mii de răniţi în cursul protestelor faţă de mutarea ambasadei SUA la Ierusalim

51

În acelaşi timp, zeci de mii de palestinieni participă la protestele desfăşurate la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul. Un militar israelian a fost rănit în confruntările produse luni.

Protestatarii au incendiat anvelope auto şi au aruncat cu pietre spre militarii israelieni.

Potrivit autorităţilor palestiniene, 41 protestatari au fost ucişi, iar sute au fost răniţi în confruntările produse în zonele Khan Younis şi Jabalia.

Protestele se desfăşoară în timp ce la Ierusalim este inaugurat noul sediu al ambasadei Statelor Unite din Israel.

Decizia Statelor Unite de mutare a ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o acţiune „arogantă” şi o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU, acuză Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene, conform agenţiei de presă Wafa.

„Administraţia SUA acţionează în mod arogant, sfidând drepturile palestinienilor. Statutul oraşului Ierusalim trebuie determinat doar în conformitate cu reglementările internaţionale”, transmite Ministerul palestinian de Externe.

„În contextul în care poporul palestinian comemorează 70 de ani de la catastrofa pierderii teritoriilor, de la negarea drepturilor, de la nedreptate, Administraţia SUA a insultă în plus aceste răni în Ierusalim, sfidând dreptul internaţional şi respingând rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU relevante pentru drepturile palestinienilor, în principal pentru cele asupra Ierusalimului”, precizează instituţia.

Administraţia Donald Trump a atribuit mişcării islamiste palestiniene Hamas responsabilitatea pentru violenţele produse la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul, argumentând că statul evreu are dreptul să se apere, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Nu există nicio justificare pentru comportamentul lipsit de inteligenţă şi pentru cinismul de care a dat dovadă mişcarea Hamas prin îndemnul adresat oamenilor de a se implica în violenţe care îi expun riscurilor teribile. Israelul are dreptul de a se apăra”, a declarat un oficial de la Casa Albă citat de site-ul agenţiei Reuters.

Zeci de palestinieni au fost ucişi miercuri în cursul protestelor faţă de mutarea sediului ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Conform bilanţului anunţat luni seară, 55 de protestatari au fost ucişi, iar mii au fost răniţi în confruntări cu armata israeliană, scrie napocanews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ