Screenshot

Prăjiturile, bomboanele, foitajele și produsele de patiserie dulci pot avea ceva în comun, în afară de gustul lor incredibil, și anume: mierea! Încă din frageda noastră copilărie, mamele și bunicile ne-au răsfățat cu niște dulciuri rafinate și fine care au devenit, chiar și după trecerea timpului, o parte importantă din amintirile celei mai frumoase vârste. Astfel, dacă îți dorești să retrăiești clipele fericite și luminoase ale copilăriei, atunci când joaca, desenele animate și momentul desertului contau cel mai mult, citește mai departe acest mic ghid de cofetărie digitală! 

Iată de ce deserturile cu miere au fost atât de adorate de generațiile din perioada de aur!

  1. Foi cu miere sau „Prăjitura Albinița”

Albinița este o prăjitură compusă din foi fragede îmbogățite cu miere, umplută cu o cremă fină și pufoasă din griș cu lapte și vanilie peste care se adaugă un strat generos de gem acrișor de caise sau de prune. Cel mai probabil, îți amintești de ea sub denumirea de „Dulcineea” (așa era cunoscută în perioada comunistă în cele mai multe cofetării) sau drept o variație a cremeșului. Dulce, dar răcoroasă, această prăjitură îți va aduce un zâmbet pe chip datorită factorului nostalgic asociat numelui ei! 

  1. Tort „Medovik”

Acest tort cu miere este o delicatesă din rețetarele rusești. Pentru cei din zona Moldovei, numele de „Medovik” este sinonim cu sărbătorile de iarnă și cu zilele îmbelșugate din preajma Crăciunului. Medovik este un tort complex realizat din mai multe foi subțiri și fragede cu miere, care sunt stratificate cu ajutorul unei creme pe bază de smântână acrișoară. Am putea spune că acest tort este simbioza perfectă dintre dulce și acrișor, dintre simplu și complex. În afara foilor (care se aseamănă foarte mult cu cele ale Albiniței), pentru Medovik mai este necesar și cardamomul și coaja rasă de portocală, ingrediente secrete care vor conferi o aromă exotică, aproape orientală, acestui desert rusesc. Așadar, dacă acest tort îți trezește amintiri din copilărie, încearcă să-l prepari cu ocazia sărbătorilor pentru familia ta. Cu siguranță îi vei impresiona și îi vei face să se îndrăgostească de cromatica de arome citrice și dulci-acrișoare a Medovikului rusesc! 

  1. Prăjitură „Felie de lapte”

Cunoscut drept cel mai popular desert pentru copii al gigantului italian de cofetărie „Ferrero”, „Felie de lapte” este un mic deliciu nevinovat care a intrat pe piața românească după căderea comunismului și care a colorat copilăria mai multor generații de pici în anii ‘90. O gustare dulce dintre pauze sau un moment de răsfăț mai rar, „Felie de lapte” evocă și după treizeci de ani de la sosirea ei pe plaiuri românești, emoții și amintiri dulci. Vestea bună este că poți pregăti o variantă mai sănătoasă de „Felie de lapte” de casă atât pentru tine, familie sau cei mici! Adaugă pe lista de cumpărături următoarele ingrediente – ouă, făină, cacao, zahăr simplu și vanilat, frișcă, lapte, ciocolată albă, gelatină, esență naturală de vanilie și miere! Această prăjitură nu necesită abilități profesioniste de cofetărie, fiind simplu de realizat și mai ales de savurat alături de un pahar de lapte rece! 

  1. Dropsuri cu miere și fructe 

Dropsurile sau bomboanele tari aromate cu eucalipt, mentă, portocale, cireșe, pere, lămâie, coacăze și miere reprezintă cele mai populare și economice dulciuri ale tuturor timpurilor. Probabil îți aduci aminte când mergeai la magazinul de la colțul străzii pentru a face cumpărături și în loc de rest primeai aceste bomboane tari, dar extrem de aromate. În schimb, mulți copii le primeau de la bunici, mătuși sau prieteni de familie care doreau să le facă ziua mai frumoasă. Astăzi, mai mulți factori și-au pus amprenta asupra calității și gustului dropsurilor fructate ale copilăriei, dar, cu toate acestea, pe internet poți găsi mai multe rețete simple, delicioase și ușor de pregătit. Spre exemplu, pentru o duzină de bomboane cu miere vei avea nevoie de șase linguri de zahăr, patru de apă, două de lămâie și de miere. Toate ingredientele, în afară de miere, se adaugă într-o crăticioară și se încălzesc la foc mediu până la punctul de fierbere. Mai apoi, se adaugă mierea și se amestecă continuu până când amestecul se caramelizează. Dacă dorești niște bomboane cu miere gata preparate și dacă timpul nu îți permite, dar ai vrea să încerci aroma unică a bomboanelor cu miere, atunci realizează o comandă pe ApiLand și nu vei rămâne dezamăgit! 

  1. Chec pufos cu note de miere

Checul este un desert simplu de realizat, care nu necesită multe ingrediente și experiență în bucătărie. Pe internet poți găsi o varietate de rețete delicioase și variate de checuri, însă cel mai recomandat ar fi să urmezi rețetele din caietele mamei sau bunicii (cele cântărite în „căni”) deoarece acestea tind să fie mult mai delicioase și poartă cu sine cel mai important ingredient, dragostea. Majoritatea rețetelor de chec necesită ouă, zahăr, lapte, făină, cacao, praf de copt, ulei vegetal și arome (coajă de lămâie, esență de rom sau vanilie), dar pentru a îmbunătăți rețeta bunicii și a o face mai sănătoasă, poți înlocui o parte din zahăr cu miere! Mierea este un îndulcitor natural prietenos cu glicemia și cu organismul, deci câteva grame de miere nu îți vor compromite sănătatea în așa măsură ca zahărul! 

Concluzionând, dulciurile și prăjiturile sunt o parte integrantă din viața și copilăria unor adulți fericiți. Cu toții am fost cândva copii, iubiți și răsfățați în trecut de părinți și bunici cu felii de „Albinița”, „Medovik” sau cu bomboane cu miere și fructe. Deci, ce mai aștepți? Acesta este momentul perfect pentru a-ți aminti de clipele fericite ale copilăriei și a savura un deliciu uitat până acum în negura timpului! Tu ce prăjitură cu miere preferai când erai mic? 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.