SuperBingo Metropolis a început din nou, după cum prevedeam, datorită sprijinului lui Radu Moldovan şi al guvernului Ponta. Deşi societatea care a tras ţeapă românilor este încă în procedură de insolvenţă şi implicit nu are dreptul să organizeze un joc de bingo, cei doi asociaţi Radu Chifa şi Petru Rus au obţinut licenţa pe o altă firmă de-a lor. În cazul în care datoriile se vor aduna pe această societate, probabil că vor trage ţeapă din nou şi vor muta afacerile pe o altă firmă.

Constructorii casei lui Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, au ajuns din nou pe sticlă după cum anticipam într-un articol anterior. Deşi au fost retraşi datorită unei datorii faţă de stat de 1,2 milioane de lei, oficialii de la Ministerul Finanţelor nu s-au dumirit cum îi cu datornicii şi le-a mai dat o dată licenţa. Suntem curioşi de unde au scos de această dată banii cei de la Metropolis şi de ce nu îi cercetează cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF). Sau faptul că beneficiază de sprijin social-democrat la cel mai înalt nivel asigură sprijinul şi de pe această filieră. Acum toată şmecheria cu jocul de bingo se derulează prin intermediul societăţii MetropolisBets. În cazul în care datoriile se adună pe această firmă, statul poate sta liniştit că poate da licenţa pe una dintre numeroasele alte firme ale celor doi asociaţi.  Internetul abundă cu locuri de angajare la societatea Metropolis Bets, care, culmea, conform unei legislaţii care a fost făcută „cu dedicaţie” pentru ei, trebuie să opereze în toată ţara. Suntem curioşi dacă de această dată au reuşit să opereze din nou în toate judeţele României, având în vedere că în multe părţi au lăsat datorii cu celelalte firme.

 

Începutul caracatiţei Metropolis

 

Totul a început când oficialii de la Ministerul de Finanţe, mai precis ai comisiei de autorizare a jocurilor de noroc, au hotărât în unanimitate pe 16 februarie 2012 retragerea licenţei pentru jocul de bingo a societăţii Phoenix Games, societatea care organiza jocul „SuperBingo Metropolis”, care era transmis în fiecare duminică de către „Antena 1”. Motivul de la acea vreme a fost datoria de peste 1,2 milioane euro pe care firma o înregistra de mai mult de 30 de zile la bugetul de stat.

Culmea este că oficialii de la Metropolis au anunţat încă din luna iunie a anului trecut, la scurt timp după venirea guvernului Ponta la putere, că vor redeschide jocul. Astfel, unii dintre împătimiţii jocului au fost obligaţi să aştepte mai bine de 1 an de zile pentru a-şi putea folosi biletele de bingo cumpărate înainte de intrarea firmei în insolvenţă pe 16 februarie 2012.

 

Datoria la stat, amanetată cu o altă firmă

 

Pentru a garanta acea datorie, oficialii societăţii Phoenix Games au garantat cu 850 de aparate electronice de joc, celebrele păcănele, deşi dispozitivele erau deţinute de o altă societate a celor doi ţepari, Metropolis Grup. În aceeaşi zi, societatea Phoenix Games şi-a cerut şi insolvenţa la Tribunalul Bistriţa Năsăud, procedură contestată de numeroase firme şi societăţi, dar a doua zi a fost şi aprobată.

Metropolis Bets este o firmă înfiinţată în 2002 de către Radu Chifa şi Petru Rus. Societatea nu a avut declarate afaceri în 2011, având cifră de afaceri 0, profit 0, doar datorii de 58.648 de lei.

 

Cum ar trebui să îţi primeşti banii?

 

„Plata premiilor, câştigate de către client, se va face de către Organizator, conform prevederilor din Regulamentul de Joc, după ce câştigătorul revendică premiul la tel 021.9594. Decontarea premiilor pentru câştigătorii aflaţi în străinătate se va realiza prin intermediul www.moneybookers.com. Organizatorul va transfera premiile, după revendicarea acestora de către câştigător; Premiile sunt în suma brută, din valoarea acestora urmând să se reţină impozitul pe veniturile din premii şi jocuri de noroc, prin stopaj la sursă, conform prevederilor legale în vigoare. La revendicarea premiilor câştigate pe cartoane de bingo sau taloane gratuite cumpărate on-line, câştigătorul va trebui să trimită pe e-mail sau fax copia actului de identitate pentru decontarea premiilor prin sistemul www.moneybookers.com. Numele de pe actul de identitate trebuie să corespundă cu cel trecut pe talonul gratuit sau cartonul necâştigător. În cazul în care Clientul va câştiga premii speciale, pe baza cartoanelor necâştigătoare de la partida precedentă, Organizatorul va plăti premiile câştigate numai în condiţiile în care acesta deţine cartoane valide achiziţionate pentru partida curentă. Verificarea se face pe baza evidenţei proprii privind cartoanele vândute on line”, se arată pe site-ul Super Bingo Metropolis.

 

Lege cu dedicaţie

 

Legea 246/2010, adoptată de Parlament în şedinţa din 16 noiembrie 2010, presupune aprobarea Ordonanţei de Guvern 77/2009. În primul rând această lege introduce jocurile de bingo organizate prin intermediul reţelelor de televiziune ca o categorie aparte a jocurilor de noroc, fiind separate de jocurile clasice de bingo. Aceasta ar fi prima modificare adusă de ordonanţa transformată în lege, arătam într-un articol anterior. De menţionat însă că, deşi este introdus ca şi categorie separată de joc de noroc, pentru jocul de bingo televizat nu este prevăzută durata de autorizare. Dacă până şi operatorii Loteriei Romane ştiu că trebuie să îşi obţină autorizaţia anual, la fel ca şi cei care au cazinouri cu rulete sau sălile de bingo, pentru Super Bingo Metropolis nu se prevede aşa ceva.

De remarcat faptul că nici pentru cartoanele vândute în toată ţara, singurul operator de bingo televizat nu este obligat să plătească Loteriei Naţionale. Legea prevede doar următorul lucru: „cota procentuală din valoarea nominală a cartoanelor achiziţionate de către organizatorii de jocuri de noroc bingo în sala de la Compania Naţională „Imprimeria Naţionala” – S.A. se achită în avans la Trezoreria Statului, ridicarea cartoanelor fiind permisă numai pe baza prezentării documentului de plată vizat de trezorerie”. Cea de-a doua categorie de jocuri bingo nefiind menţionată la acest capitol al legii, prin urmare aceştia îşi pot tipări oriunde cartoanele şi nu mai plătesc Imprimeriei Naţionale nimic, aşa cum fac alţi operatori de jocuri de noroc.

Lege cu dedicaţie au primit, de licenţă cu dedicaţie au beneficiat, numeroase favoruri au contorizat… Ce mai poate urma pentru SuperBingo Metropolis decât să fie şi cercetaţi pentru toate acestea?

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.