Direcția Națională Anticorupție a prezentat într-un raport ce au făcut procurorii anticorupție anul trecut. Potrivit datelor, ci 86 de procurori din cadrul DNA, care au desfășurat activități de urmărire penală în cursul anului 2014, au avut de soluționat peste 9.100 de cauze, cel mai mare număr de dosare de la înființarea DNA. De asemenea, DNA a stabilit anul trecut un record de 1.138 cazuri finalizate cu condamnări în instanţă, urmărind persoane care cândva puteau fi de neatins. În bilanțul DNA se arată că numai în anul 2014 au fost deschise dosare în care fraudele totale depășesc 2 miliarde de euro, în situația în care dosarele retrocedărilor și ale informatizărilor fraudele sunt de peste un miliard de euro.

 

Potrivit lui Kovesi, peste 1.100 de inculpați au fost trimiși în judecată în 2014 iar numărul persoanelor juridice trimise în judecată s-a dublat.

„În anul 2014 a fost urmărită exercitarea eficientă a competențelor procurorului în faza de judecată. Activitatea judiciară a fost desfășurată de 28 de procurori, care au participat în ședințele de judecată la peste 10.200 cauze penale. În anul 2014, peste 1.130 inculpați au fost condamnați definitiv, soluțiile pronunțate de instanțe confirmând caracterul obiectiv și profesionist al cauzelor instrumentate de DNA. Pe de altă parte, procentul de achitări s-a menținut ca și în anii anteriori la 9%, sub media europeană, dar trebuie continuată preocuparea pentru creșterea standardelor de calitate”, a arătat procurorul șef al DNA.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți că, în 2014, DNA a solicitat Parlamentului încuviințarea arestării a 9 parlamentari și a formulat 12 cereri de încuviințare a urmăririi penale față de miniștri și foști miniștri.

„În 2014 au fost investigații în dosare cu impact major în rândul opiniei publice. DNA a solicitat Parlamentului încuviințarea arestării a 9 parlamentari și a formulat 12 cereri de încuviințare a urmăririi penale față de miniștri și foști miniștri. Este cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigați de DNA într-un an. Este un semn evident al independenței DNA, iar investigarea corupției la nivel înalt va continua, indiferent de poziția administrativă, socială sau politică deținută de persoana vizată”, a afirmat Kovesi cu prilejul prezentării raportului de activitate al DNA pe 2014.

Ea a arătat că anchetele DNA au vizat domenii diversificate, cum ar fi retrocedări ilegale a proprietăților, sănătate, educație, achiziții publice, corupție în legătură cu procesul legislativ sau fraude cu fonduri europene.

 

Frauda – infracțiunea preferată al corupției cu rang înalt

Potrivit șefului DNA, realizarea obiectivelor stabilite pentru 2014 este măsurabilă prin consolidarea rezultatelor pozitive în domeniile stabilite ca fiind prioritare.

„Frauda și corupția în achizițiile publice cu fonduri naționale și europene continuă să reprezinte o pondere importantă în anchetele DNA. În 2014 au fost înregistrate un număr de peste 700 de cauze având ca obiect suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni în procedura de achiziții publice. Frauda în domeniul achizițiilor publice este îndreptată cu predilecție spre fondurile naționale, cele comunitare fiind mai bine protejate prin existența incriminărilor speciale în Legea 78/2000. De multe ori există situații în care atribuirea fiecărui contract este condiționată de plata unor sume de bani sau influențarea procedurilor de achiziție se realizează prin persoane aflate în legătură cu decidenți politici. Din perspectiva tipologiilor de comitere, frauda în domeniul achizițiilor publice cunoaște o perfecționare a mecanismelor de fraudare, iar domeniul achizițiilor publice este în continuare expus corupției”, a precizat procurorul șef.

Kovesi a spus că este necesară o abordare strategică în care instrumentele punitive să se combine cu cele preventive și că numărul sesizărilor de la instituțiile de control au scăzut în 2014, fiind extrem de importantă continuarea colaborării pentru a asigura anchetelor perspectivele de finalitate.

„Calitatea actului de justiție depinde de oamenii care aplică legea, de aceea corupția în sistemul judiciar a fost și rămâne una dintre priorități. În anul 2014 au fost trimiși în judecată 35 magistrați și au fost condamnați definitiv 20 magistrați. Analiza datelor statistice ne arată că a crescut numărul magistraților trimiși în judecată de DNA și condamnați definitiv. Din perspectiva noastră, această evoluție nu reflectă neapărat o creștere a numărului actelor de corupție în rândul magistraților, ci mai degrabă o creștere eficienței investigațiilor DNA. Multe dintre dosare au fost inițiate ca urmare a sesizărilor formulate de justițiabili, fapt ce reflectă creșterea încrederii acordate mecanismelor justiției derulate prin intermediul DNA”, a adăugat ea.

 

Peste 4.000 de dosare soluționate anul trecut 

„Volumul de activitate din 2014 este triplu față de anul înființării Direcției și aproape dublu față de acum 5 ani, deși numărul de procurori a rămas același. Cu toate acestea, numărul de dosare soluționate a crescut în fiecare an, fiind peste 4.100 de dosare soluționate în 2014, cele mai multe dosare finalizate de la înființarea DNA. Deși procurorii au soluționat în fiecare an tot mai multe dosare, ritmul de creștere a dosarelor noi a fost și mai mare, astfel încât am ajuns ca, la sfârșitul anului 2014, să avem încă de soluționat un număr de 5.000 de cauze. Pentru a le putea finaliza ar fi nevoie să nu se înregistreze nici un dosar nou, timp de cel puțin un an. Imaginați-vă presiunea care îl așteaptă pe procuror în fiecare zi în care merge la birou și știe că, indiferent cât de mult lucrează, va fi la fel și în perioada următoare, pentru că zilnic i se repartizează cauzele nou înregistrate”, a afirmat Kovesi, la bilanțul DNA pe 2014.

 

DNA ar putea aduce la buget peste 300 de milioane de euro!

În 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an. Sumele confiscate pot reprezenta o sursă semnificativă de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat. Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat  fondul de salarii pe care statul îl plăteşte medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.