95 de ani de la încoronarea lui Ferdinand I ca rege al tuturor românilor

103

La 15 octombrie 1922, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, avea loc ceremonia încoronării regelui Ferdinand I și a reginei Maria ca suverani ai României întregite.

Principele Ferdinand-Victor-Albert de Hohenzollern, fiul lui Leopold (fratele regelui Carol I), s-a născut la 12/24 august 1865, la Sigmaringen. În baza prevederilor Pactului de familie din 1881, Ferdinand a fost numit succesor al lui Carol I de Hohenzollern la tronul României, principele Leopold renunțând la prerogativele de moștenitor al tronului în 1880. La 18 martie 1889, Ferdinand a fost recunoscut ca moștenitor al tronului României, iar la 10 ianuarie 1893 s-a căsătorit cu principesa Maria de Saxa-Coburg-Gotha.

La 28 septembrie/11 octombrie 1914, Carol I (1839-1914), primul rege al României, înceta din viață la Castelul Peleș, după o domnie de 48 de ani. A doua zi, principele moștenitor Ferdinand I depunea jurământul în calitate de Rege al României, în prezența Corpurilor legiuitoare, a membrilor familiei domnitoare și a Mitropolitului primat.

Continuarea pe Agerpres

2 COMENTARII

  1. ”CATEDRALA REÂNTREGIRII” cefel de ”reântregire” , numele acesta al catedralei este o minciuna si duce in eroare pe necunoscatori. Reântregirea a avut loc la 1 dec. 1918, deci cu patru ani inainte de 1922 și contribuția majora a avut-o Biserica Greco Catolică, care a luptat pentru o trezire a conștiinței românești. A înființat Școlile Blajului, Școala Ardeleană, Marea Adunare Națională de la Blaj 1848, unde, pe Câmpia Libertății, s-a strigat pentru prima data ”NOI VREM SĂ NE UNIM CU ȚARA”. E bine sa se știe ca BOR din Ardeal a fost împotriva Unirii, ca a afurisit armatele romane care au trecut Carpații, din care cauza, mitropolitul ortodox de la Sibiu, Vasile Mangra s-a sinucis într-un hotel din Budapesta (hotel Bristol, parca), la 16 octombrie 1918, ca sa nu dea socoteala pentru trădarea poporului roman. Nici azi nu e pomenit in catedrala mitropolitana din Sibiu…
    E bine să cunoaștem ADEVĂRUL și să nu mai trăim sub minciuna ortodoxiei. Despre Regi, mai ales daca sunt morți, Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnescă în pace.

LĂSAȚI UN MESAJ