Pe 13 ianuarie 1918 guvernul Rusiei Sovietice a întrerupt relațiile diplomatice cu România . În legătură cu tezaurul României, sovietul comisarilor poporului al RSFS Ruse declara: „Tezaurul Romaniei, aflat în păstrare la Moscova, se declară intangibil pentru oligarhia română. Puterea sovietică își asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului român”.

Tezaurul Romaniei, transportat la Kremlin conţinea o cantitate de 93,4 tone de aur (91 de tone de monede istorice de aur, care aparțineau persoanelor private, companiilor și băncilor particulare din România și 2,4 tone de lingouri de aur, care aparținea Băncii Naționale a României), acte, documente, manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, odoarele mănăstirești din Moldova și Muntenia, arhive, depozite, colecții ale multor instituții publice și particulare, efecte publice, acțiuni, obligațiuni, titluri de credit şi gajurile Muntelui de Pietate.

În octombrie 2012, n cadrul unei adunari plenare a Consiliului Europei, delegaţia romana a obţinut adoptarea a doua amendamente care obliga Federaţia Rusa sa restituie tezaurul romanesc confiscat in 1916-1917 şi sa continue negocierile bilaterale in acest sens cu ţara noastra. Ruşii mai trebuie sa restituie Romaniei 91 de tone de aur, in condiţiile in care rezerva de acum a BNR este de 106 tone, dar de ani buni refuza discuţiile pe marginea acestui subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.