Părintele Matei Boilă, strănepot al lui Iuliu Maniu și luptător împotriva comunismului, s-a stins din viață în această dimineață. Anul viitor, în aprilie, ar fi împlinit 90 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Născut pe 17 aprilie 1926, în Blaj, fiu al lui Zaharia Boilă şi Clara, Matei Boilă a fost senator al PNŢCD, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj, în 1951, şi a fost sfinţit preot greco-catolic în clandestinitate, în 1977. A fost economist la Napochim (1968 – 1990), iar până în 1968, în perioada de libertate, a fost sondor la Ochiuri şi Târgovişte, tehnician, funcţionar, pedagog etc. A fost membru al PNŢCD înainte de interzicerea partidului, în 1947, şi secretar al organizaţiei Cluj a Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc. A fost arestat de patru ori şi condamnat pentru activitate politică naţional-ţărănistă, iar în perioada 1947-1964 a făcut zece ani de detenţie.

Citiți mai jos mai multe interviuri cu domnia sa, apărute de-a lungul timpului în Gazeta de Cluj.

Matei Boila: “Cei care au rezistat pana la sfarsit in fata torturii comunistilor au fost cei care au avut norocul sa moara in primele zile”

Matei Boila: Am fost inchisi doar pentru delictul convingerii

Monseniorul Ghica, în amintirile părintelui Matei Boilă: „M-au ameninţat cu ceea ce îmi doream eu cel mai tare: să mor pentru Hristos”

 

1 COMENTARIU

  1. Dumnezeu sa-l ierte sa-l odihneasca in pace! A fost un OM adevarat, un mare crestin si un ROMAN model de urmat pentru toti cei care l-au cunoscut!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.