Cu un nou primar din partea PNL, comuna Beliș va începe să se transforme într-un „oază” imobiliară. În ultimii doi ani fostul primar, Viorel Matiș a făcut tot posibilul pentru a scoate teritoriul comunei dintr-un areal care beneficia de protecția dată de faptul că se afla în cadrul Parcului Natural Apuseni, iar dorința edilului s-a transformat în realitate prin intermediul Justiției. Protecția consta în păstrarea prezervarea naturii în detrimentul dezvoltării imobiliare. Acum, după ce Beliș a ieșit din cadrul acestei protecții, urbaniștii din Consiliul Județean Cluj au aprobat două PUZ-uri prin care se schimbă indicii urbanistici pentru a se putea construi cabane și case de vacanță.

În 20 iunie, în ședința CTATU a CJ Cluj au fost aprobate două PUZ-uri prin care se dă undă verde construirii caselor de vacanță, a resorturilor turistice și a amenajărilor aferente. Astfel, natura Apusenilor din zona Belișului va fi înlocuită cu terase, case de vacanță, resorturi, etc.

Unul dintre PUZ-uri, a cărui beneficiar este firma Trans Anglo SRL, cere introducerea în teren intravilan în vederea parcelării și construirii de cabane. Firma le aparține soților Ban Leontin și Ban Alina Timea și Visan Alida Maria, care dețin pachete sociale în proporții egale, 

Conform PUG Belis o parcelă a terenului (3719 mp) se află în intravilan, o parcelă de 1315 mp în extravilan și un alteren ( 1357 mp), inclus în această investiție, este în intravilan. Momentan, categoria de folosință a terenului este de fâneață.

„Zona este parțial echipată cu rețele tehnico-edilitare. Pentru stabilirea exactă a capacității 

rețelelor existente și pentru determinarea necesităților construcțiilor propuse se vor efectua studii ulterioare. (…) Accesul auto și pietonal pe parcela construibilă se va realiza dinspre latura sudică. Parcarea vehiculelor se va realiza în interiorul parcelei, iar numărul acestora se va reglementa prin P.U.Z. Suprafețele rămase neconstruite, terase, circulatii, puncte gospodărești sau parcaje, vor fi întreținute ca spații verzi plantate cu vegetatie de înălțime mică și mijlocie. 

”, arată realizatorii PUZ-ului.

Realizatorii documentației mai arată că din punct de vedere urbanistic, reglementarea zonei va determina dezvoltarea zonei. În acest sens ei propun un Procent de ocupare al terenului (POT) pentru locuințe de maxim 35% și un POT max. funcțiuni complementare = 70%

Pentru locuire sunt indici de urbanizare similari cu cei din Cluj-Napoca, însă la spațiile cu funcțiuni completare diferența față de indicii din Cluj-Napoca este enormă. În oraș, POT-ul max pentru funcțiuni complementare este de 25%. Acceptarea unui indice de 75% pentru funcțiile complementare va duce la o ”explozie” de restaurante, terase și locuri amenajate de petrecere a timpului.

Beneficiarul celuilalt PUZ este Gheorghe Crainic. El vrea să construiască două case de vacanță. ”Prin P.U.Z. se propune introducerea în intravilan a celor două parcele reglementate (CF nr. 54327 și CF nr. 54328 ) în vederea construirii a două case de vacanță cu regim de înălțime maxim de parter și un nivel mansardat (P+M). (…)La momentul actual pe teren se află două case familiale, una dintre ele este o casă unifamilială în suprafață desfășurată 352,89 mp, nr.postal 74B, regim de înălțime D + P, edificată în anul 2015 și o casă unifamilială cu regim de înălțime P+M edificată în anul 1997. Amplasamentul reglementat are acces direct din strada locală aflată în domeniul public, accesul carosabil și pietonal are o lățime totală de 6.5m.

Din punct de vedere juridic terenul cu CF nr. 54327 are inscris la la partea a III-a un drept de superficie cu titlu gratuit pe o perioadă de 25 de ani. Terenul cu CF nr. 54328 este liber de sarcini din punct de vedere juridic ”

Investiția propusă contribuie la urbanizarea zonei și prezintă o perspectivă de dezvoltare în ceea ce privește demersurile de modernizare a circulației într-o perspectivă de viitor. Prevederile PUZ contribuie la creșterea numărului locuințe și dotări, într-o zonă urbană deficitară din punct de vedere a dotărilor cu acces public.

Undă verde la imobiliare

În 2023, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă în procesul dintre Prefectura Cluj și Primăria Beliș. Verdictul a fost favorabil autorității locale din Beliș care vrea să scoată teritoriul administrativ al comunei din jurisdicția de arie naturală protejată. Zona făcea parte din Parcul Natural Apuseni, iar acest regim impune o restricție ridicată asupra tăierilor de păduri și a dezvoltării imobiliare. Cei care au legitimat în instanță acest demers sunt judecătorii Curții de Apel Cluj BARBURA-TURCU George, ZDRENGHEA Bogdan George și PĂSCULEŢ Ioana.

În opinia fostului primar, Viorel Matiș, faptul că localitatea pe care o conduce face parte din acest areal, care presupune o protecție sporită a pădurilor, încurcă dezvoltarea comunei. Trebuie menționat că primarul Matiș, este unul dintre edilii condamnați pentru corupție, dar care și-a păstrat funcția din cauză că oamenii l-au ales tot pe el să îi conducă. 

Potrivit unor interviuri date de Matiș în alte ziare și a unor pliante de promovare a comunei, proiectele din Beliș vizează lucrări la rețeaua de drumuri, modernizarea școlilor, a dispensarului, a rețelei de apă și canalizare, care nu au nimic de-a face cu restricțiile impuse de regimul parcului natural prin care se protejează pădurea.

Însă, există un tip de dezvoltare vizat de oficialii din Beliș, dar care intră în contradicție cu regimul impus de un parc natural: construirea caselor de vacanță. Potrivit unui interviu dat de primarul Viorel Matiș pe raza comunei există peste 500 de case de vacanță. Și, bineînțeles, în bula imobiliară a Clujului, cererile pentru casele de vacanță în zona respectivă sunt din ce în ce mai multe. Însă, în multe locații, pentru a construi o casă de vacanță trebuie eliberat terenul de copaci, iar acest lucru nu este posibil, potrivit regulilor impuse de legislația parcurilor naturale.

Gândacul care taie păduri la ras

Activistul clujean Adrian Dohotaru spune că primarul din Beliș vrea să organizeze un referendul pentru a scoate comuna de sub jurisdicția Pacului Natural Apuseni din rațiuni imobiliare. Pe lista primăriei sunt înscrise multe nume care contează în așteptarea unor autorizații de construcții pentru diferite proiecte. Însă emiterea autorizațiilor nu poate avea loc atât timp cât zona este protejată de lege.

”Primăria dorește prin referendum sa iasă din Parcul Natural Apuseni. Ideea de a scoate comuna din Parcul Natural Apuseni contravine cu politicile Uniunii Europene de a mări de la 23 la sută la 30 la sută suprafețele protejate din România si la zece la sută suprafață strictă. Referendumul nu are nicio bază legală, e folosit strict ca presiune politică. Amintesc că avem inițiată, cu Asociația SOS, și o petiție cu aproape zece mii de semnatari care cere stoparea poluării lacurilor la Tarnița si Beliș-Fântânele. La lac s-ar concentra proprietățile dorite de primar care ar polua și mai tare apa, iar la petiția noastră doar parțial, deși necesar, s-au rezolvat problemele prin interzicerea bărcilor motorizate”, a declarat Adrian Dohotaru. 

Potrivit primarului Viorel Matiș, în ultimii ani o suprafață extinsă de pădure de brad și molid s-a uscat din cauza unei insecte cunoscută popular sub numele de ipide-gândaci de scoarţă sau gândaci tipografi, managementul parcului natural fiind defectuos în această direcție, acuză autoritățile locale.

Și actualul primar are probleme penale

În urma alegerilor din iunie 2024 funcția de primar din Beliș a fost câștigată de Violeta Trifu, susținută  de PNL. Ea a fost secretara primăriei și este cercetată într-un dosar penal pentru luare de mită. Cu toate acestea, locuitorii din Beliș au decis să o aleagă pe ea. De altfel, și fostul primar, Viorel Matiș, a fost ales de locuitorii din Beliș în pofida problemelor penale. 

2 COMENTARII

  1. Ăștia de la PNL, iau lumină de la piticul atomic boc și de la tise, dă-o dracu verdeață, copaci, natură, la ce ne trebuie. Băgați betoane și nu uitați să vă aprovizionați cu dale de la Videanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.