Lucrările la clădirea Inspectoratului Şcolar General de pe strada Argeş au fost atribuite firmei TCI Contractor General pentru suma de peste 22 de milioane de lei. Construcţia la această clădire a început în urmă cu cinci ani, dar vestigiile istorice, Parohia Reformată din Cluj şi incompetenţa au băgat beţe în roate proiectului. Printre administratorii firmei care a încasat lozul pentru această clădire se află Horea Bucşa, şeful de la Hotel Victoria, ”cuibul băieţilor cu ochi albaştri”, şi prieten cu Patriţiu Abrudan, unul dintre şefii Băncii Transilvania.

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a atribuit contractul ”Complex de dotări Sportive, Spaţii Anexe” lucrări de execuţie în continuare la sala de sport multifuncţională, bazin de înot, CSS ,,Viitorul” Cluj Napoca şi Sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj” firmei TCI Contractor General SA  pentru suma de 22 268 141,72 de lei, cu TVA inclus. Potrivit descrierii succinte a contractului, Inspectoratul Şcolar Judeţean va încheia un contract de ”lucrări de execuţie în continuare la ”Complex de dotări sportive, spaţii anexe” Sală de sport multifuncţională, bazin de înot şi parking subteran, branşamente, racorduri şi amenajări exterioare, Sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Stadiul actual al execuţiei pentru lucrările mai sus menţionate: — Sala de sport multifuncţională, bazin de înot CSS Viitorul Cluj-Napoca, 10 % lucrări executate. — Sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, 60 % lucrări executate”.

Firma TCI Contractor General este una dintre cele mai vechi firme de construcţii din Cluj. În perioada 1999-2000, din Trustul de Construcţii şi Instalaţii (TCI) Cluj s-au desprins mai multe societăţi, printre care se numără şi Transilvania Construcţii. „Puii” fostului TCI, sunt Napoca Construcţii, Grup 4 Instalaţii, Someş Balastiere, Ruttrans, Samus Construcţii, Drumuri Poduri „Apolodor” şi Transilvania Construcţii, firme care au ajuns să fie patronate şi administrate de cei mai oneşti oameni de afaceri din Cluj Napoca.

În momentul de faţă, TCI Contractor este o societate pe acţiuni în regim închis şi este administrată de  BUCSA HOREA (şeful Hotelului Victoria din Cluj Napoca care se află în patrimoniul RAAPPS şi este cunoscut ca fiind ”cuibul băieţilor cu ochi albaştri”, fiind o unitate dotată cu ultima tehnică din categoria audio-video), BORSA DANIELA CRISTINA (avocat) şi OLTEAN STEFAN DORIN.

 

Cuibuş a avut parte doar de finalizări ratate

Iniţial, ISJ Cluj a atribuit în 2012 aceste lucrări firmei Construdava, care trebuia să edifice în baza unui proiect făcut de firma de arhitectură Interproiect SRL, unde a fost acţionar arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă.

Construdava a câştigat contractul de construcţie pentru suma de 23 de milioane de lei, însă după un an firma a intrat în 2013 în  insolvenţă şi a lăsat lucrarea neterminată.

Înainte de asta,  în octombrie 2012 la Ministerul Educaţiei a fost depusă o petiţie, semnată de 2433 persoane, la iniţiativa Asociaţiei „Kelemen Lajos” pentru Ocrotirea Monumentelor împreună cu Eparhia Reformată din Ardeal şi Parohia Reformată Nr. 2 din Cluj, împotriva construirii „Complexului de dotări sportive, spaţii anexe şi amenajări exterioare”, aşa cum a fost autorizat, atenţionând asupra faptului că autorizaţia s-a obţinut prin inducerea în eroare a parohiei şi prin eludarea unor prevederi legale în vigoare. Problema consta în faptul că în anul 2011 Primăria Cluj-Napoca a autorizat construirea unui complex sportiv, incluzând şi sediul administrativ al Inspectoratului Judeţean Şcolar (cu denumirea de „anexe”), pe baza unui proiect despre care Consiliul parohial nu a avut cunoştinţă, drept pentru care nu a putut să-şi dea nici acordul pentru acel proiect, astfel că în februarie 2012, Consiliul parohial a retras şi acordul său de principiu din 2009.

Pe lângă insolvenţa Construdava şi Ministerul Educaţiei a blocat în 2013 fondurile pentru acest proiect. „Noi am cerut să ni se aloce sume pentru anul acesta (2013, n.red) în condiţiile în care avem nişte plăţi restante din decembrie pe lucrări executate. S-a făcut fundaţia inspectoratului, din pământ, s-au construit garajele subterane. Acum se toarnă placa peste garaje şi ar trebui să se înceapă construcţia celor trei nivele ale clădirii. Nu ştiu până unde se va merge pentru că nici firma nu poate lucra pe banii ei şi dacă noi nu vom putea să facem plăţi lucrările trebuie întrerupte. Avem restanţe din decembrie. Practic, MECTS ne este dator nouă. Nu am făcut lucrări fără să avem deschidere de finanţare, noi în decembrie trebuia să primim 2.025.000 de lei care nu s-au primit”, declara şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibuş, la începutul anului 2013.


TCI a făcut un spital, dar l-a părăsit

În anii 90, a existat un proiect pentru construirea unui spital regional în Mănăştur, la marginea cartierului. În urma unui “troc”, Ministerul Sănătăţii a acceptat să furnizeze fondurile cu condiţia ca administraţia judeţeană să găsească un teren disponibil. Terenul a fost găsit, dar autorităţile au pierdut din vedere faptul că pământul aparţinea unor clujeni care făcuseră cereri de retrocedare. Ulterior, construcţia respectivă a trecut în patrimoniul Ministerului Educaţiei, dar după ce proprietarii de drept a terenului pe care s-a ridicat clădirea au cerut pământul înapoi, nimeni nu mai recunoaşte “paternitatea” ruinei şi, implicit, a banilor plătiţi către firma SC TCI Contractor General. Marea parte din bani, peste 10 miliarde de lei vechi, a fost plătită către firma TCI Contractor General, care şi-a luat mâinile de pe acest proiect în 2003, lăsând clădirea neterminată. După câţiva ani, în care clădirea a fost scoasă la licitaţie, dar nimeni nu a vrut s-o cumpere, a venit Mihail Hârdău, fost ministru al Educaţiei, care s-a gândit că ruina ar mai putea înghiţi nişte bani pentru a găzdui liceul şi academia de muzică din Cluj Napoca.


Afaceri creative

Anul trecut, potrivit contractului 69376/19.02.2016, Primăria Cluj Napoca, a semnat un contract de 33.973.159,13 de lei, fără TVA, cu compania clujeană pe acţiuni, TCI Contractor.

Cei de la TCI Contractor au mai câştigat un proiect de la municipalitatea clujeană. Este vorba de contractul ”LUCRĂRI DE EXECUŢIE PENTRU PROIECTUL CENTRUL T.E.A.M.(TEHNOLOGIE, EVOLUTIE, ANTREPRENORIAT, MICROINTREPRINDERE)-ZONA METROPOLITANĂ CLUJ- DE SPRIJINIRE A AFACERILOR”, pentru care vor primi 27.990.550 de lei.

De asemenea, această companie a mai câştigat contracte în Bistriţa sau Zalău în valoare de câteva milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.