Instituţie de aleasă educaţie a membrilor comunităţii, Şcoala de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca a oferit culturii clujene – şi nu numai – nume răsunătoare, care au făcut carieră în show-bizz-ul românesc. Totul, pornind de la profesorii săi, redutabili, constituind fiecare în parte o adevărată personalitate în domeniul său, iar când vorbim de dotările instituţiei, putem spune că sunt cu adevărat remarcabile, la cele mai înalte standarde.

După înscrierile sutelor de cursanţi la numeroasele secţii ale instituţiei pentru anul 2016-2017, mai sunt, totuşi, disponibile câteva locuri la specialităţile: dans modern, dans contemporan, chitară clasică, iniţiere corală, violoncel, pictură, grafică, joc popular. De aceea, i-am intervievat pe câţiva din experţii de marcă ai instituţiei pentru a ne spune despre farmecul acestor magnifice discipline artistice şi a le da ghes tinerilor – şi nu numai – în abordarea lor, cu curaj. Totul, într-o lume a automatizării şi aplatizării din ce în ce mai accentuate a personalităţii umane.

Referitor la dans, d-na Moga Melinda, expertul claselor de dans clasic, modern şi contemporan a avut amabilitatea să ne declare următoarele: „Cursurile de coregrafie se adresează celor doritori, cu vârste cuprinse între 7 şi 35 de ani, pasionaţi de stilurile coregrafice – clasic, modern, contemporan – care pe parcursul întâlnirilor noastre vor ajunge să-şi cunoască mai bine corpul, principalul instrument de exprimare al unui dansator – fie el amator sau profesionist. În cazul dansului clasic rigorile sunt mai mari, cursanţii fiind nevoiţi să înveţe limbajul baletului clasic, iar celelalte forme se bazează în principal pe limbajul corporal liber, aflat în mişcare. Având o sală de studiu extrem de performantă, cursurile pregătesc antrenarea corpului până la expunerea acestuia, inclusiv într-o formă scenică. De asemenea, prin faptul că se lucrează în grup, există şi forme de socializare, nu numai în sine, în cadrul cursului – ci şi cu publicul larg, sau în compania altor cursanţi de la diverse compartimente ale şcolii noastre (teatru, muzică uşoară, etc.) precum şi trupe de dansatori ale altor şcoli de arte”.

La rândul său, expertul secţiei de grafică, Raluca Bobiş a ţinut să-şi prezinte cursul pe care-l predă şi perspectivele care i se oferă unui cursant care îmbrăţişează grafica: „Cursul de grafică se adresează persoanelor pasionate de arte vizuale şi în principal celor care vor să îşi dobândească libertatea de expresie, să îşi descopere noi abilităţi, tehnici plastice specifice graficii. În primul an de studiu cursanţii vor aprofunda studiul după obiecte cu texturi, forme diferite (natura statică) în tehnica creion grafit, cărbune, pastel (cretă colorată), crochiuri, studiu după mulaje de ghips, anatomie artistică şi compoziţii (libere, tematice). În anul 2 şi 3 cursanţii vor continua studiul după mulaje de ghips, figură umană, vor deveni mai familiari cu noţiuni bazice de anatomie artistică. Vor continua cu teme compoziţionale, desen de cercetare, ilustraţie, de asemenea vor explora tehnici precum desenul în peniţă, laviu, colaj, tehnici mixte şi tehnici de imprimare: linogravura”.

Maestrul Viorel Dragomir, expertul şi instructorul secţiei de joc popular a participat, împreună cu ansamblul „Vatră de Dor”, la majoritatea spectacolelor folclorice susţinute sau organizate de Şcoala de Arte în ultima perioadă, dar şi la cele organizate în colaborare cu instituţii similare din ţară sau străinătate. Fost „jucăuş” de renume la majoritatea ansamblurilor clujene, crezul său artistic şi de viaţă, cele care l-au impulsionat să aleagă calea jocului popular şi a slujirii folclorului autentic, pot fi rezumate în câteva stihuri, rostite în anul 2014 – când acesta se afla la interviul pentru preluarea ansamblului şi  a fost întrebat de către comisie: ce îl îndeamnă să facă asta? I-a răspus acesteia prin următoarele versuri: < Moşii şi strămoşii noştri/ Toţi ţărani, uniţii obştii/ Au lăsat pentru-a lor prunci/ Patru tainice porunci:/ Jocul nostru să-l jucaţi / Limba să nu ne-o uitaţi/ Portul nostru să-l purtaţi /Limba să nu ne-o uitaţi / Doina veşnic s-o cântaţi!>” De aceea, pentru el nu există o misiune mai sfântă şi mai frumoasă decât de a-i deprinde cu tainele jocului pe tinerii îndrăgostiţi de folclorul românesc.

De asemenea, dl. Dorin Mircea Simionescu, un cunoscut muzician clujean, dirijor şi expert al şcolii, ne-a împărtăşit câteva din credinţele sale referitoare la această artă: „Vreau să le transmit părinţilor viitorilor cursanţi – şi nu numai lor, ci şi persoanelor mature – că, practic, mai pot să-şi înscrie copiii la cursurile de canto clasic, iniţiere corală, violoncel – dar şi la alte instrumente muzicale, precum chitara clasică. Ce poate fi mai frumos decât să cânţi vocal sau la un instrument? De altfel, specialiştii au constatat că cei care studiază muzica dobândesc nişte aptitudini deosebite şi mental se dezvoltă mai bine, pentru că muzica se adresează emisferei stângi a creierului, care nu-i îndeobşte foarte folosită. Sunt persoane mature care o viaţă întreagă au visat să cânte, dar condiţiile vieţii le-au fost potrivinice, iar acum e momentul potrivit pentru această schimbare benefică – sub îndrumarea unor specialişti de mare clasă în domeniu”.

Un amănunt important. Pe lângă cursurile la care se acordă diplome de absolvire Şcoala de Arte Cluj-Napoca desfăşoară şi cursuri care urmăresc să atragă iubitori ai artelor în diferite forme de exprimare, fără ca acestea să fie implicate obligatoriu în activităţile culturale curente ale instituţiei, iar formarea şi dezvoltarea acestor cursanţi nu se va face după o programă analitică – examene, catalog, etc. – ci după  nevoia sau dorinţa cursanţilor. Astfel, pentru anul educaţional 2016 -2017, Şcoala de Arte organizează cursuri la Asistenţă artistică pentru toate categoriile de vârstă, pe toate compartimentele, excepţie făcând cursurile: regie sunet, producţie audio, tehnici în dans modern, instructor coregrafi în joc popular şi dans, design vestimentar, improvizaţie de jazz, tehnici interpretative în muzica uşoară şi muzica populară. În domeniul cursurilor pregătitoare pot fi urmate următoarele secţii: Arte vizuale – pictură şi grafică; Muzică – pian, vioară, violoncel şi chitară clasică; Coregrafie – dans modern şi dans contemporan.

Pentru informaţii suplimentare vă oferim următoarele date de contact: Tel: +40 – 0264-592576, Fax: +40 – 0264-410377, e-mail:scoaladeartecluj@yahoo.com,  www.scoaladearte.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.