Achitari si pedepse cu suspendare intr-un dosarul fostului rector al UMF

280

Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi rector al UMF Iaşi, a fost condamnat vineri de Tribunalul Suceava la doi ani închisoare cu suspendare, într-un dosar de fraude cu fonduri europene.

Potrivit deciziei instanţei, Vasile Astărăstoae a primit 2 ani închisoare pentru tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, precum şi 2 ani închisoare pentru conflict de interese, fiind însă achitat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, scrie agerpres.ro.

Cele două pedepse au fost contopite cu o condamnare de 1 an închisoare aplicată de Judecătoria Iaşi într-un alt dosar, rezultând doi ani închisoare. Tribunalul Suceava a suspendat executarea pedepsei, aplicând un termen de încercare de 4 ani.

Alte condamnări în dosar: Adrian Ciureanu – 3 ani închisoare cu suspendare, Daniela Druguş – 3 ani cu suspendare, Pughin Corvin Gabriel – 2 ani cu suspendare, Laurian Tănăsescu – 2 ani cu suspendare, Dănuţ Muşat – 1 an cu suspendare, Dan Alexandru Verner – 1 an cu suspendare.

De asemenea, instanţa a dispus achitarea a trei inculpaţi – Daniela Astărăstoae, Dragoş Pieptu şi Raluca Isabela Vătuiu.

În schimb, persoanele juridice SC Congrex.Net SRL Iaşi şi SC Maguay Impex SRL au fost obligate la plata unor amenzi penale de 10.000 lei, respectiv 200.000 lei. Ultima firmă are interzis să participe la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ