Valul de așteptări după ce s-a format un guvern PSD-ALDE este zguduit, nu exagerez acest lucru, după ce Liviu Dragnea a declarat că guvernul tehnocrat a lăsat în exercițiul bugetar pe anul 2016 o gaură de aproximativ 10 miliarde de lei. Astfel, la final de an, veniturile au fost exprimate la 231,1 miliarde lei, pe când, în realitate în trezorerie s-au găsit numai 221,1 lei, ceea ce nu este deloc puțin. Până la urmă, Parlamentul a fost convocat într-o sesiune extraordinară și s-a hotărât să se ceară comisiilor de specialitate buget-finanțe să se facă o anchetă asupra acestei situații și asupra realității datelor care au stat la baza celor după rectificări bugetare pozitive. Într-o altă exprimare, guvernul tehnocrat Cioloș a cheltuit prin cele două acte normative menționate mai mult decât avea dreptul.

 

Nimeni nu acuză guvernul că a fraudat acești bani, ci că aceștia au fost cheltuiți nechibzuiți. În aceste circumstanțe, punerea în aplicare a programului PSD ar putea fi amenințată și s-ar produce noi măriri de impozite și taxe și împrumuturi de la creditorii internaționali. La finele anului 2017, deficitul bugetar va depăși 3% din PIB care este limita maximă admisă pentru țările care fac parte pentru UE ceea ce nu va fi bine deloc, chiar dacă economia națională se va încadra în prognoza unor creșteri substanțiale, dar acest lucru nu va aduce la augmentarea investițiilor, ci la dezvoltarea consumului intern. Pe cale de consecință se vor mări transferurile de valută în străinătate, deoarece principalii furnizori ai pieței românești sunt multinaționalele.

În acest conflict s-a angajat și președintele Iohannis, dar dezbaterile nu se vor limita la nivel prezidențial, și la ceea ce vor decide comisiile de specialitate ale Senatului și Camerei Deputaților.

Cel puțin în prima parte a anului vor avea loc creșteri atât de pensii, cât și de salarii. Vor înregistra majorări, în primul rând, pensiile din care multe vor fi scutite de contribuția pentru asigurări sociale. Cât privește contribuția pentru sănătate, aceasta va fi exclusă, îndeplinindu-se astfel una dintre insistentele revendicări ale asociațiilor pensionarilor.

De altfel și TVA se reduce, măsură care va fi primită bine de mediile de afaceri. Păcat că această măsură nu s-a reflectat și în prețurile de desfacere a produselor, ceea ce demonstrează că legile economiei nu sunt pur și simplu aritmetică elementară. Este adevărat că avem și o iarnă geroasă, ceea ce nu facilitează dezvoltarea economică ci creșterea cheltuielilor bugetare. Prețurile ar trebui să scadă și la carburanți, deoarece prețul benzinei și al motorinei ar trebui să se micșoreze cu 0,50% lei/l mai ales în condițiile în care în Uniunea Europeană ne situăm la nivelul 23, deci avem carburanți foarte scumpi când țara noastră are o producție proprie de țiței, iar cotizațiile petrolului continuă să scadă și în actuala perioadă când guvernul a înlăturat supraacciza de la carburanți. Aceasta a fost introdusă la 1 aprilie 2014 de guvernul Ponta.

Aș mai dori să semnalez o ciudățenie. Până la 31 decembrie 2016, Liviu Dragnea reclama constant că guvernul tehnocrat rămâne cu bani la buget necheltuiți, iar acum dintr-o dată s-au declanșat ”greaua moștenire tehnocrată”, adică că s-a cheltuit prea mult. Ciudată mai este politica! Un senator PNL specialist în finanțe motiva că PSD-ul a avut în guvernul Cioloș un număr de zece secretari de stat și un vice prim-ministrul, pe Vasile Dîncu. Nu știu cine au fost subsecretarii pesediști, dar de domnul profesor V. Dîncu am credința că a fost loial atât guvernului, cât și lui Dacian Cioloș.

M-aș bucura ca domnia sa până în 2018 să ajute în continuare la refacerea casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin precum și la continuarea lucrărilor la Catedrala din Cluj, Piața Cipariu. Sunt monumente istorice, cât și de ordin spiritual și nu cred că alianța PSD-ALDE nu va sprijini edificarea lor. Revin la domnul Dîncu. Îmi pun mari speranțe în domnia sa, care nu este nu numai un om politic remarcabil, profesor universitare, om de mare cultură, ci și un personaj care a făcut bine la atât de multi semeni contemporani cu dânsul.

12.01.2017

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.