Autopsierii clujeni Sergiu Sever Ţăgorean şi Sorin Salanţă sunt acuzaţi că au prestat timp de circa cinci ani serviciul de ”brancardier” pentru Anatomia Patologică, adunând cadavrele din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, fără ca aceştia să aibă vreun contract de prestări servicii sau contract de voluntariat pe aceşti ani, lucru de care atât şefa prosecturii, cât şi managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă sunt acuzaţi că îl aveau la cunoştinţă. Dr. Ec. Petru Şuşcă răspunde acestor acuzaţii.

 

Dezvăluirile unui candidat nedreptăţit

În cadrul Spitalului Judeţean, secţia Anatomie Patologică, angajaţii prosecturii în funcţia de autopsier, numiţii Ţăgorean Sever, ieşit la pensie şi Salanţă Gheorghe, deţin PFA-uri cu profil de pompe funebre. În 20.11.2014 s-au scos două posturi de autopsier în cadrul aceleaşi secţii, unde au fost trei candidaţi, Sever Sergiu Ţăgorean , fiul lui Sever Ţăgorean, Sorin Salanţă fiul lui Gheorghe Salanţă şi un al treilea candidat care doreşte să rămână sub anonimat. În urma concursului au fost declaraţi câştigători Sever Sergiu Ţăgorean şi Sorin Salanţă.

Cel de-al treilea candidat, ne-a relatat că în timpul interviului doamnei doctor Monica Costin, şefa comisiei de examinare, i-a sunat telefonul spunând că ”în data de 2 nu mai sunt locuri pentru înscriere, dar se poate rezolva cumva”. Tot dânsa a afirmat că, concurentul ”Ţăgorean Sever Sergiu învaţă de trei luni!”, în condiţiile în care de concurs public se ştia doar de o lună. Aceste afirmaţii au fost făcute în faţa managerului Şuşcă.

”Chiar şi dânsa se întreba de unde au bani cei doi concurenţi daca ei nu sunt angajaţi nicăieri, confirmând de asemenea că de cinci ani ei ridică cadavrele de pe secţiile spitalului fără să aibă niciun contract, intră în sala de necropsii etc.”, ne povesteşte sursa.

 

”Eu nu am nicio implicare”

Am contactat-o telefonic pe doamna doctor Monica Costin pentru lămuriri. Aceasta susţine că nu are nicio implicare cu acest subiect şi că nu îşi aminteşte detaliile despre examinare.

”Nu ştiu, afirmaţiile acestea mi se par total aiurea. Nici nu ştiu cum să reacţionez. Îmi amintesc de fapt că au fost trei candidaţi, toată lumea era foarte bine pregătit, dar unul era foarte, foarte bine pregătit, l-a detaşat însă interviul. Restul poveştilor, din 2014, cine a fost, cum a fost, cine a sunat, nu ştiu. Eu nu am nicio implicare”, a declarat Monica Costin, şefa comisei de examinare.

De asemenea, Dr. Ec. Petru Şuşcă a declarat că ”d-na Costin a afirmat ca nu îşi aminteşte despre asemenea discuţie la telefon, iar legat de afirmaţia că Tăgoreanu Sever Sergiu învaţă de 3 luni, da, a fost făcută de către d-na Costin de faţă cu d-nul manager Petru Şuşcă în cadrul audienţei reclamantului care reclama despre examenul de la Serviciul de Anatomie Patologie.

Această afirmaţie cum că d-nul Ţăgoreanu învaţă, a fost făcută pentru că ulterior validării concursului d-na Costin  a aflat că d-nul Ţăgoreanu  şi-a dorit foarte mult postul, în consecinţă el învăţa de foarte multă vreme, acesta fiind şi absolvent cu calificare de asistent medical.

Posturile de autopsier s-au vacantat în cursul anului 2014 prin pensionarea a doi autopsieri, iar cei interesaţi se pregăteau în vederea susţinerii examenului de ocuparea posturilor scoase la concurs”, completează Petru Şuşcă.

 

Timp de cinci ani au prestat ilegal serviciul de ”brancardier”

”Sergiu Sever Ţăgorean şi Sorin Salanţă au prestat ilegal timp de cca 5 ani, serviciul de ”brancardier” pentru Anatomia Patologică, adunând cadavrele din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, de pe secţiile de Neuro-Chirurgie, Neurologie, Psihiatrie, cât şi serviciile aferente unităţii medicale sus menţionate.

Aceştia nu au avut niciun contract de prestări servicii sau contract de voluntariat pe aceşti ani, nu s-a făcut nicio licitaţie pentru firmele respective. Nu aveau acordul aparţinătorilor de a manipula cadavrele din incinta spitalelor şi nici a conducerii Spitalului sau a prosecturii”, afirmă sursa.

Tot acesta spune că de acest lucru ştia atât şefa Prosecturii, dr. Liliana Rogojan cât şi directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Petre Şuşcă. Conform cu legislaţia în vigoare acest lucru este profanare de cadavru, atâta timp cât o persoană neabilitată efectuează aceste manevre

”Aceştia îmbălsămau cadavrele respective, eliberau certificate de îmbălsămare false, foloseau formolul spitalului  ca şi substanţă pentru îmbălsămare, îmbrăcau cadavrele, toate acestea în cadrul prosecturii de Anatomie Patologică, transportau cadavrele cu maşinile personale fără să fie autorizaţi sau să aibă contract cu spitalul. Ei încasau bani pe aceste manevre, fără să elibereze vreo chitanţă”, completează sursa.

Deşi norma metodologică 104/2003 Art. 3, punctul d) spune că ”după două ore de la deces, cadavrul este transferat la morgă de către brancardierii secţiei unde a decedat bolnavul şi este depus în frigiderul mortuar/camera frigorifică” şi  în sala de necropsii, intrarea persoanelor străine fiind interzisă, nu s-a ţinut cont nici de acest aspect!

”Acele cadavre erau transportate cu maşinile personale, nefiind un contract între spital şi persoanele în cauză, nu era făcut nicio licitaţie publică pentru a participa şi alte firme de profil funerar, spitalul neavând o maşină dotată pentru aşa ceva.

Ţăgorean Sever Sergiu şi Salanţă Sorin în timpul acesta de cinci ani au condiţionat eliberarea cadavrelor de către secţia de Anatomie Patologică din cadrul spitalului sus menţionat, condiţionarea consta în efectuarea serviciilor numai de către ei, cumpărarea sicrielor şi a accesoriilor numai de la firmele celor doi”, spune sursa.

Dr. Ec. Petru Şuşcă doreşte să facă lumină şi cu privire la acuzaţiile aduse autopsierilor clujeni Sorin Salanţă şi Sergiu Sever Ţăgorean:

”Legat de prestaţia ilegală a serviciului de “brancardier” pentru o perioadă de timp de cinci ani în cadrul Serviciul de Anatomie Patologică, nu este adevărată afirmaţia, în anul 2014 cei doi având contract de voluntariat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca – Serviciul de Anatomie Patologică. Ei efectuau transportul persoanelor decedate din punctele de colectare ale secţiilor spitalului în calitate de angajaţi ai firmelor de transport cu care spitalul avea/are contract de transport”, completează Şuşcă.

 

Autopsierii, acuzaţi şi de şantaj

Ca şi cum acestea nu ar fi de ajuns, dacă o familie doreşte să colaboreze cu o altă firmă de servicii funerare, lucrurile se complică. Un asemenea caz îl întâlnim în cazul familiei Zavasin. Odată cu decedarea Laurenţiei Zavasin, fiul acesteia a fost constrâns de Sorin Salanţă şi de Sergiu Sever Tăgorean. Angajaţii Anatomiei Patologice l-au şantajat pe fiul decedatei prin prestarea de servicii funerare. Dacă acesta refuza, nu i se elibera decedatul numai în data de 02.12.2014, întrucât în data de 01.12.2014 era Ziua Naţională a României, deci zi liberă legală. Sorin Salanţă şi Sergiu Sever Ţăgorean au promis totodată că tot ei vor face actele necesare eliberării decedatului, acte care conţin semnăturile doctorului de pe secţie unde a survenit decesul, dr. sef de prosectura a Anatomiei Patologice cât şi a managerului spitalului.

”Şi la secretariatul spitalului sunt numeroase plângeri pentru aceste probleme, nefiind luată nicio măsură de către direcţiune”, încheie sursa, însă Petru Şuşcă îl contrazice pe acesta şi spune că ”la nivelul spitalului nu au mai fost semnalate reclamaţii cu privire la acest subiect”.

La noi, acest lucru se numeşte „şmecherie”. În Europa civilizată se numeşte „profanare de cadavre” şi se pedepseşte aspru. Cei doi încă prestează servicii în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

 

Mită á la Cluj

S-a dovedit că Sever Ţăgorean şi Gheorghe Salanţă ar fi mituit-o pe Mihaiela Cordoş, soţia sentorului PSD Cordoş pentru a-şi angaja fiii la Morga Spitalului Judeţean. Aceasta este acuzată că a vândut subiectele celor doi autopsieri clujeni, Sergiu Sever Ţăgorean şi Salanţă Sorin este Mihaiela Cordoş, soţia senatorului PSD Cordoş. Femeia a fost arestată pentru trafic de influenţă, iar soţul şi fiica, de asemenea, au fost cercetaţi de DNA pentru fapte de corupţie. Mihaiela Cordoş  care era secretara comisiei de concurs ar fi primit de la cei doi, câte 10.000 lei în schimbul promovării examenului.

Procurorii DNA susţin că Mihaela Cordoş, angajată la Serviciul de Resurse Umane din cadrul Spitalului Judeţean Cluj, le-a comunicat celor doi „morgangii” subiectele de examen, fapt negat de oficialii din cadrul S.J. Cluj care susţin că angajata lor nu avea de unde să ştie subiectele.

„Nu cred că doamna Cordoş a ştiut subiectele de examen chiar dacă era secretarul comisiei de concurs. (…) Am semnat foile de concurs pentru a nu le mai putea schimba ulterior şi am pus candidaţii să aleagă un număr care corespundea cu un anume subiect”, a spus managerul S.J. Cluj, Petru Şuşcă. În urma concursului, urmaşii biologici ai „morgangiilor” respectivi au promovat examenul şi au fost numiţi titulari ai celor două funcţii libere de autopsieri. Interceptările procurorilor sunt elocvente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.