Acuzațiile penale aduse primarului din Florești. Horia Șulea, au fost demontate în instanță după redeschiderea cazului. Autoritatea Națională pentru Integritate a obținut începerea unui proces penal pentru conflict de interese la adresa edilului PNL, Șulea chiar dacă acest posibil conflict de interese nu aparține încadrării.
Potrivit rechizitoriului, acesta este acuzat că a încălcat legea, angajând-o pe cumnată la Poliția Locală din Comuna Florești.
Judecătorul a decis ca pe 17 ianuarie să o audieze pe Adriana Handru, cumnata primarului și pe secretarul primăriei, Maria Banea, pentru a afla în ce împrejurări s-a ocupat în 2013 funcția de șef al Poliției Locale Florești.
La poliție câștiga mai puțin
Adriana Handru, cumnata lui Șulea a demonstrat în fața instanței de ce era îndreptățită pentru a ocupa o funcție la Poliția locală din Florești și care au fost împrejurările prin care ea s-a transferat de la Direcția de Sănătate Publică.
„În 2012 lucram la Inspectoratul de Poliție Sanitară și Medicină Preventivă din cadrul Direcției de Sănătate Publică. Poliția Florești era în căutare de personal, iar eu am acceptat transferul. Salariul pentru aceeași treaptă era mai mic. Am devenit în 23 iulie printr-o promovare pe termen limitat șef al Poliției din acea comună. Pe acest post am stat trei luni, iar mai apoi am demisionat.
Da DSP am lucrat nu mai puțin de 27 de ani, am terminat liceul sanitar, ulterior am urmat studii superioare și am devenit asistent licențiat. În 1986 am fost angajată la Direcția de Sănătate Publică, Inspecția Sanitară purtând mai multe denumiri de-a lungul timpului. La Poliția Locală din Florești nu se puteau face angajări decât prin transferul funcționarilor publici, de la alte instituții publice. Odată cu transferul meu și alte persoane au fost transferate și alte persoane din unitate, precum de la OPC, de la Vamă sau alte primării. Propunerea de transfer s-a făcut și către alte două colege de-ale mele, însă acestea nu au acceptat din cauză că salariul era mai mic decât cel ce îl aveau” a declarat cumnata lui Șulea.
Propusă de alții
Deși ANI punctează faptul că datorită primarului Șulea s-a efectuat promovarea în funcție a cumnatei sale, au existat alte două propuneri pentru aceeași mișcare, venite din partea șefului de serviciu de la Taxe și Impozite și a Directorului Tehnic.
„Am fost inspector la Direcția Comercială. Fișa acestui post era similară cu fișa postului pentru șef al Poliției Locale. M-am bazat pe experiența pe care am avut-o cu Poliția Locală Cluj-Napoca. După ce am fost numită în funcție am introdus diverse mecanisme generale de control ce nu existau atunci. Cu privire la salarizare, la DSP aveam un salariu de aproximativ 1590 de lei, iar la poliție câștigam mai puțin. Nu am acceptat postul din motive materiale. În prezent lucrez la o firmă privată cu departamente de formare profesională și medicina muncii, unde am realizat salarii de 2600 de lei pe lună” a mai completat Handru.
Întrebată de judecător de ce a demisionat de la Poliția Locală din Florești, aceasta a mărturisit că existau discuții și scandaluri în presă, cum că ar fi fost pusă pe pile la conducere.
Secretarul Primăriei„ Șulea nu putea să delege atribuțiile”
Acuzat că ar fi semnat acel transfer și prin aceasta s-a produs conflictul de interese, secretarul primăriei Florești, Marina Vanea a demonstrat în fața instanței că nu exista o altă persoană îndreptățită de a oficializa acele acte. Ba mai mult, Șulea putea să desemneze cu drept de semnătură pe viceprimarul comunei doar în cazul în care era în concediu medical, plecat din țară sau în concediu de odihnă.
„ În 2013 au fost angajate mai multe persoane în cadrul Primăriei. Nu rețin când s-a format Poliția Locală, dar știu că existau puțini angajați, mai puțini de șapte persoane. transferul să făcea prin dispoziție cu avizul național al instituției de la care venea. Doar după ce doamna Handru s-a transferat la Poliția Florești am aflat că e rudă cu domnul primar Șulea, dar nu știam gradul de rudenie.
Adriana Handru a fost promovată ca șef al Poliției Locale la inițiativa primarului, consultat cu șeful direcției tehnice.
Având în vedere că primăria este ordonatorul de credite pentru Poliția Locală, acea prerogativă nu putea fi delegată spre semnătură viceprimarului” încheie secretarul Comunei Florești.
Instanța soluționează speța în două săptămâni
Convins de declarațiile celor două, judecătorul a anunțat că în două săptămâni va emite soluție în dosar. De altfel, nici ANI nu a mai formulat întrebări suplimentare, iar procurorul a recunoscut faptul că se vede că nu a existat un interes material prin care Horea Șulea să își fi angajat cumnata în subordine și să îi dea un salariu mai mare.
Având în vedere că fapta s-a întâmplat în 2013 și că Handru a rămas pe acea funcție doar trei luni, există șanse ca fapta să fie achitată sau să primească o pedeapsă minimă.
În fond, vorbim de faptul că nu s-a cunoscut un articol de lege, dar au apărut bănuieli că acest proces a fost unul politic.
O responsabilitate pentru angajarea lui Handru a revenit și prefectului Cluj, Gheorghe Vușcan. Acesta din urmă a preferat să facă o plângere la ANI în loc să nu acorde avizul de angajare.
Cu alte cuvinte, Vușcan avea obligația să analizeze legalitatea dispoziției cu privire la Handru dar a depus o sesizare la ANI chiar dacă era în măsură și în termen, să o anuleze. Practic se poate spune că nu și-a făcut treaba conștient fiind de articolul din lege în baza căruia a făcut denunțul. Astfel, avem un alt exemplu în care s-a pus interesul politic mai prioritar legii.
Unul dintre motive ar fi faptul că prefectul a fost în trecut la PSD, iar Șulea este membru al PNL. Din acest aspect putem considera că este un dosar politic având în vedere faptul că social democrații nu au un candidat valid și demn de a avea șanse de a câștiga primăria Florești anul acesta.