Înlaturata de la conducerea organizatiei municipale a PNL, echipa condusa de Adrian Popa a lansat un manifest liberal prin care se doreste reînvierea ideilor liberale. Popa i-a acuzat pe Marius Nicoara si pe sustinatorii acestuia ca au încalcat convingerile liberale, doar pentru a-si pastra unele functii. În acelasi timp, viceprimarul considera ca ,,Tariceanu trebuie sa plece”.

 

Viitorul filialei municipale a PNL Cluj-Napoca a fost hotarât saptamâna trecuta de catre Biroul Politic Central al PNL, acesta impunând dizolvarea filialei locale, în frunte cu presedintele Adrian Popa. Drept consecinta, BPC l-a numit pe Horea Uioreanu pentru presedintia interimara, care are misiunea sa formeze un BPT interimar.

„Manifestul Liberal de la Cluj-Napoca”

Un grup de 12 liberali, printre care se numara viceprimarul Adrian Popa, Ovidiu Turdean, Ciprian Paun si Tudor Puscas, n-au acceptat resemnati decizia dizolvarii filialei. Drept replica, acestia au lansat un document pe care l-au numit „Manifestul Liberal de la Cluj-Napoca”, prin care vor sa reînvie ideile liberale. Documentul programatic a fost prezentat de catre Turdean, care a precizat ca a fost semnat de catre consilierii locali ai PNL si de presedintii TNL. Mesajul pe care îl transmite documentul se adreseaza nu numai membrilor liberali, ci si celor care si-au însusit idei liberale, a declarat Ovidiu Turdean „În jurul acestor principii pot fi strânsi cei cu credinta liberala”, a completat acesta. „PNL s-a concentrat mai mult pe politici publice si pe teze ale guvernarii si mai putin pe nevoia articularii unui ansamblu de masuri ideologice-doctrinare coerente care sa pozitioneze si sa mentina PNL pe esicherul politic în zona de centru-dreapta. Amestecul fortat si adesea interesat dintre politicile liberale si masuri cu caracter social au generat mai  mult decât confuzie în rândul electoratului dedicat al PNL-pe care l-am pierdut în buna masura-dar mai gravindica un traiect ideologic periculos. Un curent social-liberal strabate acum doctrina PNL. Iar drumul spre servitute a fost si va fi întotdeauna marcat de borne socialiste. În 2008, dupa o istorie de secole nu putem permite ca liberalismul românesc sa fie preluat de orice alt partid decât Partidul National Liberal. În 2008, nu putem permite ca singura optiune ideologica a PNL sa ramâna un confuz liberalism social, iar singura alianta posibila sa fie cea cu PSD”, se arata în documentul mentionat.

„Tezele de la Cluj ale liberalismului românesc”

Din aceste considerente, semnatarii documentului vor propune PNL asumarea „Tezelor de la Cluj ale liberalismului românesc”, un set de principii politice care vor fi însotite de masuri pe termen scurt si mediu necesare reconstuirii statului capitalist în România. Printre aceste principii se regasesc regândirea întregului sistem fiscal prin eliminarea oricaror taxe si impozite neconforme cu reglementarile comunitare, cu principiul dublei impuneri si care limiteaza libertatea comertului. În acelasi timp, pe termen mediu si lung sa se creeze premisele taxei unice care sa simplifice plata si colectarea prin includerea tuturor obligatiilor de plata într-un singur cos de plata. Alte idei de sorginte liberala cuprinse în document sunt privatizarea urgenta a tuturor regiilor autonome atât la nivel national cât si la nivel local si a CEC-ului prin Bursa de Valori Bucuresti, alaturi de investirea resurselor financiare obtinute în parcuri de cercetare în domeniul informatic. Pe lista grupului liberal de la Cluj se afla si redactarea unei Constitutii de factura liberala în care sa fie cuprinse delimitari clare functionale între puterile de stat, limitarea prin lege a puterii statului, eliminarea privilegiilor la executare silita sau în procedura de insolventa în favoarea statului, includerea Cartei Drepturilor Fundamentale a Cetatenilor din Uniunea Europeana în catalogul drepturilor cetateanului român. Documentulmai sustine si descentralizarea, care sa se concretizeze în desfiintarea institutiei prefectului si a autoritatii detinuta doar de Consiliile Locale si Consiliile Judetene.

"S-a calcat în picioare statutul liberal”

“Când UFD a fuzionat cu PNL, în 2003, eram convins ca PNL înseamna liberalism, acum s-a renuntat la valorile liberale pentru pastrarea functiilor. Conducerile nationala si judeteana au uitat ce înseamna liberalismul, liberalismul nu e social-democratie, oricât ar vrea sa mai ramâna putin la guvernare dupa 2008”, a declarat Adrian Popa, fostul lider al PNL Cluj-Napoca. Acesta  a facut referire la gruparea Tariceanu-Olteanu, care a înlocuit oamenii alesi în 2005 cu oameni noi, a completat Popa. „S-a calcat în picioare statutul liberal, etica liberala si munca oamenilor, creând haos între membri. Vin oameni noi prieteni cu presedintele ”, a explicat viceprimarul. Popa a facut referire la Marius Nicoara si la apropiatii lui, acuzându-i ca au încalcat statutul liberal doar pentru a-si pastra functiile si scaunele. „Efectele se vor vedea la alegeri”, a precizat Popa.

Adrian Popa: „De ce 12%?”

În cadrul conferintei sustinute saptamâna trecuta, Adrian Popa a ridicat un semn de întrebare asupra pragului electoral de 12%, reprosând guvernului Tariceanu ca acest prag de 12% nu a fost stabilit oficial, targetul stabilit fiind de 20%. “Rezultatele de la europarlamentare au dus la o miscare gândita de Tariceanu si Olteanu, care au urmarit eliminarea liberalilor radicali si înlocuirea liderilor alesi cu lideri obedienti. Imediat dupa alegeri, Tariceanu spunea ca rezultatul e excelent si desfacea sampania. Dupa o luna, la Delegatia Permanenta, spunea ca rezultatele sunt dezastruoase si a stabilit pragul de 12%, sub care trebuie decapitate organizatiile, pentru ca erau 20 de filiale mult mai apropiate de Orban, decât de el”, a afirmat Adrian Popa. Acesta a mai spus ca rezultatul la euroalegeri a fost acceptabil si ca demisia lui Nicoara a fost o greseala, deoarece „prin demisie recunosti ca nu ai muncit, ca n-ai facut treaba”, a continuat viceprimarul. Totodata, Popa a precizat ca el sustine gruparea formata din Ludovic Orban, Ministrul Transportului si Crin Antonescu, vicepresedintele PNL, desi sustinerea acestora la nivel national a disparut. „Manifestul liberal de la Cluj-Napoca” va fi prezentat Adunarii Generale si v-a fi trimis tuturor membrilor PNL din tara, pasul urmator fiind strângerea de semnaturi, a precizat Popa. Daca documentul va fi adoptat de catre o treime din Biroul National al PNL, atunci urmatorul pas va fi organizarea unui Congres Extraordinar, a completat fostul presedinte al filialei locale. “Daca documentul nu va fi validat de AG înseamna ca semnatarii lui nu mai reprezinta PNL Cluj-Napoca. Ramân membru PNL atât timp cât PNL ma reprezinta, daca nu, exista liberalism în tara asta cât cuprinde, exista posibilitatea sa renunt complet”, a explicat Ovidiu Turdean. Popa a declarat ca nu a luat o decizie în ceea ce priveste viitorul sau politic, precizând ca nu doreste divizarea partidului.

Replica lui Nicoara

“Liberalismul modern si o guvernare moderna si responsabila nu presupun doar elemente de dreapta”, a declarat pentru Rompres, presedintele interimar al organizatiei liberale judetene Cluj, Marius Nicoara, în replica la manifestul echipei lui Adrian Popa. Acesta sustine ca nu-i condamna pentru opinii pe membrii PNL Cluj-Napoca, dar dizolvarea organizatiei a fost fireasca. “Ei au primit conducerea organizatiei municipale, în 2004, cu un scor electoral de 27% si l-au adus la 9% în 2007, fapt care a dus firesc la reorganizarea biroului municipal. Pot sa aduca PNL Cluj-Napoca la jumatate din scorul electoral în acest oras, când esti consilier local, viceprimar si nu critici deloc adversarii politici, dar iata ca acum pot sa ia pozitii si sunt destepti în PNL, dar nu recunosc ca nu au performanta”, a precizat Nicoara pentru sursa mai sus mentionata. Acesta a afirmat ca nu va propune excluderea colegilor sai din partid doar pentru opinii, precizând ca orice propunere poate fi dezbatuta deschis în PNL. Marius Nicoara a negat acuzatia adusa de Adrian Popa, cum ca ar fi “obedient” lui Tariceanu, precizând totodata ca are o relatie buna cu Ludovic Orban si Crin Antonescu.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.