Sub paravanul Asociației de Psihiatrie ”Arizona”, sub un pretext umanitar, Cotoraci Catinca și fiica ei, Cotoraci Nicoleta Cecilia au organizat o fraudă de proporții, prin intermedierea obținerii de certificate de handicap, pe baza cărora 18 persoane au obținut o indemnizație lunară, păcălind, pe o perioadă de doi ani, reprezentanții Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din Cluj, cu ajutorul unor acte medicale false. Cele două femei au desfășurat ample acțiuni de intimidare și hărțuire a celorlalte părți din dosar și a angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a-i determina să saboteze ancheta penală.

Cotoraci Catinca, președinta Asociației de Psihiatrie ”Arizona” și fiica ei Cotoraci Nicoleta Cecilia, vicepreședinte al aceleiași asociații, cu ajutorul unor medici de specialitate, au reușit să obțină  certificate de handicap pentru 18 persoane, pe baza cărora acestea primeau  o indemnizație de handicap. Obținerea acestor certificate era urmată de plata către Asociația Arizona a unei cotizații lunare în valoare de 50 de lei, pentru care se emitea factură doar pentru suma de 20 de lei. Prejudiciul creat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și primăriilor de pe raza cărora domiciliază cei învinuiți este de peste 500.000 de lei.

În acest moment, cele două femei sunt judecate în stare de arest preventiv, alături de alți 18 inculpați, printre care Radu Ciurea, medic psihiatru în cadrul Spitalului Militar de Urgență  ”Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca și Crisitina Reis, medic psihiatru, angajat al Asociației de Psihiatrie ”Arizona”.

 

Curtea de Apel Cluj le păstrează ”la rece”

Cererile de eliberare din arest ale Catincăi Cotoraci și a fiicei sale, Nicoleta Cotoraci, au fost respinse atât de instanța de fond, cât și de către judecătorii Curții de Apel Cluj. Din punctul de vedere al acestora, măsura arestării preventive este necesară în mod imperativ în acest caz, având în vedere modul  în care cele două femei au influențat mărturia și cooperarea celorlalți inculpați din dosar cu organele de urmărire penală, obstrucționând ancheta.

 

Astfel, cele două femei au convins o parte dintre ceilalți inculpați din dosar și anumiți martori să nu se prezinte la procuratură sau să își retragă declarațiile. Altora le-au spus să se prefacă bolnavi psihic și i-au învățat cum să mimeze simptomele bolii. De asemenea i-a sfătuit să nu se prezinte la Institutul de Medicină Legală pentru expertiză, asigurându-i că nu li se va întâmpla nimic, deoarece nimeni nu are ce să le facă. Ca dovadă a acestor încercări de intimidare stau înregistrările convorbirilor telefonice, din care reiese faptul că cele două femei făceau presiuni asupra persoanelor acuzate în dosar. De cele mai multe ori era vorba despre oameni în vârstă, dezorientați, pe care îi puteau manipula.

 

Procurorii le acuză că, pentru a intimida, au amenințat persoanele învinuite în dosar dacă se opuneau sfaturilor lor. Acestea povestesc că cele două femei le urmăreau pe stradă și strigau după ele sau că le-au spart geamurile de la locuințe, blestemându-le. Unii dintre cei amenințați spun că îi sunau atât de insistent încât și-au schimbat chiar de trei ori numărul de telefon. Angajați de la Direcția Generală de Asistență Socială Protecția Copilului, care au fost citați ca martori în faza de urmărire penală, mărturisesc despre faptul că Cotoranci Catinca îi hărțuia în mod insistent, dovedindu-se că aceasta făcuse cercetări despre familiile lor, cunoscând o serie de amănunte, așa încât să îi țină într-o stare de permanentă teamă.

 

În cooperare cu medicii

Catinca Cotoraci a înființat, în 2004, societatea umanitară Asociația de Psihiatrie ”Arizona”, cu scopul de a ajuta persoane bolnave de Alzheimer să obțină certificat de handicap, pe baza căruia să primească o indemnizație lunară. Asociația funcționa în baza legii nr. 442 din 2006, prin care erau acreditate să depună dosarele de handicap la Direcția Generală de Asistență Socială Protecția Copilului.

În cadrul acesteia existau două etape distincte de filtrare a dosarelor: prima dată dosarul ajungea la Serviciul de Evaluare, unde era verificat dacă conținea toate documentele cerute de procedură, apoi trimise mai departe Comisiei pentru Expertizare, unde existau mai mulți medici ce evaluau pacientul și, în urma unei anchete sociale, își dădeau sau nu acordul pentru eliberarea certificatului de handicap. Catinca Cotoraci este cea care se ocupa de obținerea actelor necesare pentru obținerea certificatelor de handicap cu complicitatea unor medici, care acum sunt judecați în aceeași speță.

Astfel,  Radu Ciurea, medic psihiatru în cadrul Spitalului Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca, este acuzat de complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, cu 17 acte materiale și fals intelectual în formă continuată, cu 38 de acte materiale. Cristian Reis, medic psihiatru angajat al Asociației de Psihiatrie ”Arizona” este acuzată de complicitate la  înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, cu 13 acte materiale, respectiv fals în înscriusuri sub semnătură privată, cu 30 de acte materiale. Cei doi au eliberat actele medicale, în schimbul unor sume de bani, fără să fi consultat pacienții, la solicitarea Catincăi Cotoraci. Din înregistrările unor convorbiri telefonice cu unul dintre cei învinuiți în dosar, posesor de certifcat de handicap, reiese că Ciurea îi prescria medicamente pentru a crea impresia că falșii pacienți urează un tratament adecvat afecțiunii de care suferă. În același timp îi dădea indicații despre cum trebuie să mimeze simptomele bolii în fața comisiei de expertiză.

 

Borcane legate cu sârmă, de picioare

Odată dosarul complet, acesta era predat Serviciul de Evaluare, iar între timp cele două femei îi pregăteau pe falșii bolnavi, învățându-i care sunt simptomele bolii. Ele le dădeau instrucțiuni amănunțite despre felul în care să se comporte în fața comisiei pentru evaluarea stării de sănătate mintală. Din declarațiile date la procuratură de către angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului rezultă modul în care se prezentau persoanele însoțite de Catinca Cotoraci .

”Aveau legate cu sârmă de picioare borcane, pentru a face zgomot, unii dintre ei erau desculți sau în șlapi, fără ciorapi, deși afară era iarnă și foarte rece, iar în fața comisiei sau când așteptau pentru redactarea certificatului, aceștia făceau pe ei, fiind și într-o stare de somnolență ca și cum erau sedați”, se poate citi în mărturiile angajaților Direcției amintite.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.