Afacerea Duct City cheama primaria la tribunal

Reprezentanţii firmei CFO Integrator, societatea care, in colaborare cu municipalitatea clujeana, deruleaza proiectul Duct City, de pozare a cablurilor de transfer de date de pe stalpi intr-o reţea subterana, şi-a dat in judecata partenerul de proiect pentru nerespectarea clauzelor contractuale. Pe de o parte, oamenii de afaceri liberali cer recuperarea unei investiţii de circa 12 milioane de euro, pe de alta parte, reprezentanţii primariei PDL-iste spun ca se vor apara in proces pentru ca societatea comerciala nu a terminat, conform proiectului reţeaua de cabluri subterane.

In urma cu patru ani, Primaria Cluj Napoca a organizat o licitaţie pentru realizarea unei reţele subterane in care sa fie ingropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc) care sunt agaţate pe stalpii din Cluj Napoca. Societatea caştigatoare, CFO Integrator, controlata de grup de oameni de afaceri cu opţiuni liberale, s-a obligat ca in termen de trei ani sa faca o reţea de circa 300 de kilometri, pe care sa o administreze timp de 20 de ani. In contrapartida, Primaria Cluj Napoca trebuie sa primeasca 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea reţelei şi se obliga sa ii convinga pe operatorii de date sa işi mute cablurile de pe stalpi in subsolul Duct City. In momentul de faţa, doar pe Calea Turzii s-a respectat contractul. Chiar daca nici primaria clujeana şi nici cei de la CFO Integrator nu s-au ţinut de cuvant, societatea comerciala a deschis un proces impotriva administraţiei locale in care firma cere daune de circa 12 milioane de euro.  
Directorul CFO Integrator, Ciprian Iftode, spune ca primaria nu a facut nimic sa ii oblige pe cei care au cablurile atarnate pe stalpi sa şi le conecteze la reţeaua Duct City.
“Exista o hotarare de consiliu local care prevede ca in termen de 45 de zile de la finalizarea fiecarui tronson de infrastructura, cablurile pozate aerian sa fie dezafectate şi pozate in infrastructura subterana. Pana in momentul de faţa, aceste hotarari au fost puse in practica doar pe o singura strada, pe Calea Turzii. Dorim recuperarea prejudiciului creat şi a investiţiei incorporate pana in prezent”, spune Iftode, fara a menţiona ca din reţeaua de circa 300 de km, firma a reuşit sa puna la punct aproape un sfert din suprafaţa.
Pe de alta parte, reprezentanţii municipalitaţii spun ca nu au greşit cu nimic, ca primaria s-a onorat, pana acum de obligaţiile contractuale. Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj Napoca, spune ca juriştii municipalitaţii vor merge in instanţa.
”Consideram nejustificate reclamaţiile companiei, motiv pentru care vom merge in instanţa pentru a ne reprezenta punctul de vedere, avand incredere ca instanţele vor da caştig de cauza punctului de vedere al autoritaţii publice locale”, spune Buzatu.

Bani frumoşi pe o ”ţeava de net”

Afacerea Duct City este extrem de buna, astfel ca “ameninţarile” care transpar din acest nu sunt decat un mod prin care societatea comerciala forţeaza mana municipalitaţii, care la randul ei, ii va presa pe operatorii de date. Conectarea la Duct City va baga in conturile acţionarilor CFO Integrator (BADIU NICOLAE IULIAN, NICA VALENTIN, PETRE STEFAN, off-shore-ul SHIMA INVESTMENTS LTD, SC  MOBITELCO SRL (firma deţinuta de Petre Stefan şi Valentin Nica), off-shore-ul LUNIC FRANCHISING AND CONSULTING LTD şi TQM CONSULTING (societate controlata de soţii Adriana şi Calin Danci) sume de bani care graviteaza in jurul sutelor de mii de euro lunar.
In urma unor consultari intre primarie şi acţionarii CFO, s-a hotarat ca suma pe care vor trebui sa o plateasca viitorii chiriaşi ai acestei reţele, adica firmele de telefonie şi de internet, va fi nu mai mare de 18 euro/100 de metri de microtub/luna. La un calcul sumar, daca fiecare metru al acestei reţele va fi inchiriat la acest preţ,  in fiecare luna, in conturile CFO Integrator va intra circa un milion de euro. Din aceasta suma, firma va trebui sa plateasca Primariei Cluj-Napoca o suma anuala de 1% din venitul brut, dar nu mai puţin de 100.000 de euro, iar contractul cu municipalitatea este incheiat pentru o perioada de 20 de ani, dupa care reţeaua Duct City va intra in administrarea primariei. Mulţi vor spune ca aceasta chirie este rezonabila pentru ca, in comparaţie cu reţeaua similara din Bucureşti (Net City) unde chiria este de 22 de euro, preţul clujenilor este mai mic. Insa, la Bucureşti, chiria de 22 de euro este perceputa pe un kilometru de reţea, spre deosebire de Cluj-Napoca, unde chiria de 18 euro este calculata la o suta de metri de microtub.  Mai mult, pentru ca afacerea sa fie completa, odata cu finalizarea reţelei, toţi care vor dori sa construiasca in Cluj-Napoca vor avea nevoie de un aviz din partea CFO Integrator pentru a-şi putea edifica proiectele. Acest aviz va costa 50 de lei, astfel ca afacerea nu va duce lipsa de fonduri.
In cazul Duct City a intervenit Consiliul Concurenţei, care a semnalizat faptul ca, daca o singura societate gestioneaza transferul de date, se creeaza o situaţie de monopol. Raspunsul venit din partea autoritaţilor clujene a fost sec. Daca cineva va dori sa realizeze o alta reţea subterana, sa depuna oferte.


Milionarii din subteranele Duct City

Cei care vor beneficia de afacerea cablajelor subterane, Valentin Nica şi Nicolae Badiu, au acaparat şi o parte din afacerea Tetarom. Cei doi dezvolta proiecte hoteliere in parcurile industriale Tetarom I şi II. Compania CBC Development, care ar fi trebuit sa finalizeze in Tetarom I un complex hotelier pana cel tarziu in septembrie 2008, este condusa de aceiaşi Nica şi Badiu. Nicolae Badiu a ost proprietarul AsRo Medica, al restaurantului Sinaia şi acţionar la Arcada Grup şi Imobiliare DPM. Valentin Nica figureaza alaturi de Ştefan Petre in cadrul SC Mobitelco, firma care susţine “U” Mobitelco. Nica mai deţine şi SVF Management Prod Serv SR. Chiar daca acum sunt apropiaţi de PNL, Nica şi Badiu au fost singurii finanţatori legali ai social-democraţilor clujeni in campania din 2004. Conform datelor din Monitorul Oficial, partea aIII-a, Valentin Nica, in numele societaţii SVF Management, a donat catre PSD Cluj 35.000 de lei pentru campania electorala din 2004. Coincidenţa sau nu, Valentin Nica a caştigat mai multe licitaţii de la CJ Cluj, iar in comisiile respective se afla şi Şerban Graţian, unul dintre consilierii judeţeni ai social-democraţilor clujeni. Drept exemplu sta faptul ca CBC Development a caştigat, prin licitaţie, terenurile din Tetarom I şi Tetarom II, pentru a construi şi administra centrele de servicii pentru personalul ce va fi angajat in cele doua parcuri industriale. Nicolae Badiu mai deţine şi complexul de locuinţe Europort, despre care Gazeta de Cluj a sesizat o serie de nereguli. Cei care s-au mutat in locuinţele respective au indurat frigul anul trecut pana in luna decembrie, deoarece locuinţele nu fusesera racordate la reţeaua de gaz, astfel ca oamenii au ingheţat in casele noi, asta pe langa faptul ca dezvoltatorii imobiliari nu au respectat termenele de predare, iar finisajele nu s-au ridicat la inalţimea promisiunilor facute.

 


Istoria Duct City

In 2006, primaria şi-a anunţat intenţia de asociere cu o firma privata pentru realizarea acestui proiect. In acelaşi an a fost facut un anunţ, prin care cei interesaţi puteau depune oferte, iar in scurt timp a fost aleasa o societate formata din doua companii de renume european (EFS European Financial Services S.G. şi Windmill International LTD) şi SC Mobitelco SRL, o firma din Bucureşti care aparţine lui Valentin Nica şi lui Petre Ştefan. Dupa caştigarea acestei afaceri, in 2007, companiile de renume european au inceput sa se retraga, iar in momentul de faţa beneficiarii contractului oferit de primaria clujeana sunt asociaţii menţionaţi pana acum.

Razvan Robu

2 COMENTARII

  1. dar mai gazetistilor , nu cumva ,,printul” mocanilor si moldovenilor( cele doua scursuri etnice care formeaza Clujul plus niste boangheni)tov. utecist Boooooc a initiat si a semnat aceasta escrocherie cu gruparea securistilor-informatori,Nica si Badiu.Nu cumva tot gruparea criminala pedelista a lui Boc si Tiiiise-pise platira pe o coaja ,zis stadion, aproape 50 milioane de euroi in conditiile in care contractul initial era semnat pentru 27 milioane de euro si s-a facut mult tam-tam pe acest pret. Daaaa da ce spaga o luat Tise ???aaaa? are acuma bani sa-si cumpere o suta de case si sa dea mici la prostovani prin Hoia. Ce sa mai vorbim ca niste rupti in cur pina mai ieri,Ascchilenii-informatori de nadejde ,si-au tras BMW-uri ultimul tip, asa sa tot faci stadioane.Tise-pise, Boc completeaza zoaiele glorioase ale Clujului-Rus, Nicoara, Funar, Talpeanu,Stamatian-doctorul pizda, Baba-ala care pute de la distanta si alti multi ratati.

  2. ia facut copie lu presedinta de la tribunal junior bucuresti din 2010 pe doi transexuali adusi la niculescu corina , nu are voie vecinul de la 50 si cu barbatul giuglea carmen un criminal si cu ocneanu adrian bun prieten cu grefierul cheliosul .

    din 2012 transexualii ‘descinderea la apartamentul … la oachesh ! ‘ alba neagra

    dobrin aleandru in 2009 – inseamna ca sa alterat cartela .

    din noiembrie 2013 niculescu corina ‘da-le numere de telefoane ‘ cu liftul …..

    din 2010 niculescu corina cu proxenetul ‘ iau casele la romhance !! ‘ tiganca de la 50 ‘ si ia dat cocaina heroina sa fumeze !! ‘

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.