Afacerea păguboasă a lui Adam Ambruş: fără mall şi cu banii luaţi

305

În luna mai a anului trecut, anunţam că în Cluj-Napoca va apărea un nou mall, după ce Tribunalul Cluj le-a dat câştig de cauză spaniolilor de la Nervia Center şi lui Adam Ambruş în disputa ce o aveau cu Primăria pentru a construi în mall lângă Expo Transilvania. Cu toate acestea, lucrurile au luat o altă întorsătură începând cu 2018, deoarece municipalitatea a făcut recurs, iar Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat definitiv asupra acestei cauze şi odată cu această sentinţă s-a ales praful de marele proiect. În schimb, recent, Nervia a câştigat un alt proces cu administraţia locală prin care reprezentanţii primăriei încercau să oblice Nervia Center să achite taxa de concesiune pentru terenul respectiv, chiar dacă cele cinci hectare nu se puteau folosi în scopul în care au fost concesionate.

 

Nervia Center a concesionat 5 hectare de teren de la Primăria Cluj-Napoca încă din 2009, teren situat pe strada Aurel Vlaicu, lângă Expo Transilvania, pentru a construi un mall, un hotel, parking şi un ansamblu rezidenţial. Timp de trei ani de când a fost încheiat contractul de concesiune, Adam Ambruş susţine că a plătit toate obligaţiile contractuale, sumă ce se ridică la peste 600.000 euro, plus taxe, impozite şi studii, investiţii totale ce ajung la 1 milion euro. Însă, chiar dacă banii au fost daţi, pe terenul respectiv nu s-a mai construit nimic pentru că iar la întocmirea noului PUZ s-a constatat că aproape 50% din acest teren are destinaţia de spaţiu verde. Ulterior, Nervia a sistat plăţile către primărie pentru că nu mai avea ce să construiască pe acel teren, însă administraţia locală i-a dat în judecată.

Ne-a dat în judecată şi ne judecăm pe acest aspect că ne-au promis recalificarea zonei din spaţiu verde, în spaţiu de construit aşa după cum au organizat licitaţia din 2006. Dacă voiau parc, trebuiau să organizeze licitaţia de concesionare a terenului din 2006 pentru parc şi atunci am fi hotărât dacă participăm sau nu. Dar au organizat licitaţie de concesionare a terenului pentru investiţii imobiliare, nu pentru parc. Nici pe noul PUG nu s-au ţinut de cuvânt. În zece ani nu am reuşit să am o discuţie cu domnul primar Emil Boc să tratăm problema la masa verde. O singură dată am avut o discuţie cu directorii din Primărie, dar fără să vină şi domnul Emil Boc. Ori era necesară prezenţa dumnealui, să tranşeze problemele ridicate, să-şi pună oamenii să aibă o viziune unitară. Aşa fiecare director şi-a prezentat punctul de vedere: directorul Financiar că trebuie să execute contractul, că avem un contract semnat, directorul de la Urbanism, că nu pot să folosesc terenul în scopul pentru care l-am concesionat printr-o licitaţie făcută chiar de către Primăria Cluj-Napoca. Repet, în scop imobiliar, nu în scop de parc. Urmare a acestei discuţii, am făcut o adresă în care am solicitat expres prezenţa domnului primar Emil Boc la o discuţie în care să putem pune de acord toate cererile. A dumnealor ca să plătim taxa de concesiune, a noastră că vrem să utilizăm terenul în scopul în care ne-a fost concesionat. Mi s-a răspuns că, din cauza volumului extrem de ridicat de lucru al domnului primar Emil Boc, domnia sa nu are timp să ne primească la discuţii. În zece ani, trebuia să îşi facă timp o jumătate de ceas pentru a putea debloca situaţia”, a spus Adam Ambruş în 2016, potrivit unui site de ştiri local.

În 27 aprilie, Tribunalul Cluj a respins cererea primăriei de chemare în judecată şi va trebui să-i achite firmei Nervia aproape 18.000 lei cheltuieli de judecată.

”Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulata de reclamanţii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca si Municipiul Cluj-Napoca, in contradictoriu cu parata N. C. SRL. Obligă reclamanţii la plata în favoarea pârâtului N. C SRL a sumei de 17869,31 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în soluţia pe scurt.

 

După un deceniu a primit dreptul de a construi un mall

Reprezentanţii Nervia Center au susţinut, într-o plângere prealabilă adresată primăriei la începutul anului 2016, că la momentul aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de către Consiliul Local în 2010, pe planşa PUZ avizată de Comisia de Urbanism s-a menţionat explicit că prin noul PUG, ce urma să fie aprobat, respectiva zonă verde îşi va schimba funcţiunea în teren construibil, tocmai pentru a face posibilă realizarea investiţiei ce face obiectul contractului de concesiune. Numai că prin noul PUG, aprobat în decembrie 2014, acea suprafaţă a rămas tot cu funcţiunea de spaţiu verde

Reprezentanţii municipalităţii au considerat atunci că reglementările urbanistice stabilite prin PUZ şi PUG pentru acea zonă „nu sunt în contradicţie cu contractul de concesiune şi nu împiedică realizarea construcţiilor propuse la articolul 2 din acesta şi au respins plângerea.

Nervia s-a adresat instanţei de judecată şi în 5 mai 2017, Tribunalul Cluj i-a dat câştig de cauză şi a dispus Primăriei Cluj-Napoca să modifice PUG-ul şi să schimbe destinaţia spaţiului respectiv din spaţiu verde în spaţiu construibil.

”Admite acţiunea formulată de reclamanta SC N.C. SRL în contradictoriu cu Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca, Municipiul Cluj-Napoca şi în consecinţă: Dispune anularea HCL de respingere a plângerii prealabile formulate de SC N.C. SRL adoptată în cadrul şedinţei din 04.02.2016. Dispune anularea în parte a HCL nr. 493/2014 şi HCL 437/2014, strict cu privire la instituirea funcţiunii de spaţiu verde (V2a) pentru o suprafaţă de circa 50% din terenul în suprafaţă de 50.000 mp. situat în str. A. Vlaicu F.N. înscris în CF 70396, 70397 Cluj-Napoca, nr. topo 24572/1, 15860/1/2, obiect al contractului de concesiune încheiat la data de 02.02.20109 între Consiliul Local în calitate de concedent şi reclamantă în calitate de concesionar. Obligă pârâtul să adopte un HCL în sensul corectării/modificării parţiale a PUG Cluj-Napoca aprobat prin HCL 493/2014 în vederea punerii în concordanţă a funcţiunii unei părţi (circa 50%) din teresul indicat mai sus cu planşele PUZ aprobat prin HCL 474/14.12.2010 şi cu obiectivele de investiţii agreate prin contractul de concesiune, respectiv modificării funcţiunii de spaţii verzi prevăzute în PUG într-o funcţiune compatibilă cu cea de teren construibil CB6. Obligă pârâta la 5568 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 05.05.2017″, este soluţia pe scurt a Tribunalului Cluj în acest caz.

mall nervia

Nervia a pierdut definitiv procesul cu primăria

Municipalitatea a făcut recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a avut ultimul cuvânt în această speţă. La sfârşitul anului 2017, magistraţii Curţii de Apel au respins acţiunea firmei Nervia

“Admite recursul declarat de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Municipiul Cluj-Napoca împotriva sentinţei civile din 05.05.2017 pronunţată în dosarul Tribunalului Cluj, pe care o casează în tot, în sensul că: rejudecând respinge acţiunea formulată de către reclamanta SC Nervia Center SRL”. Decizia este definitivă.

Între Primăria Cluj şi firma respectivă este şi un alt proces pe rolul instanţei după ce municipalitatea a dat în judecată investitorul pentru că nu a mai plătit taxa de concesiune pe teren. Această taxă a fost stabilită la 200.000 de euro pe an şi a fost plătită doar în primii ani, până în momentul în care a apărut disputa privind modificarea zonei verzi.

LĂSAȚI UN MESAJ