Afacerile celei mai mari firme de brokeraj din oraş, Broker Cluj, au cunoscut o creştere, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de peste 100%. Acesta este şi motivul pentru care lichidatorul Adrian Cionca a pus ochii pe această afacere. „În acest an, am acordat o atenţie specială operaţiunilor de market making şi celor care implică produse structurate, ambele fiind motoare importante de creştere ale veniturilor SSIF Broker. Vom continua să inovăm pe aceste segmente”, a declarat Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker, intervievat de economica.net.

 

 

Cifra de afaceri a SSIF Broker a crescut cu 59,6%, în primele 9 luni ale anului, susţinută de creşterea cu peste 51% a veniturilor din comisioanele aferente tranzacţiilor intermediate la BVB şi de creşterea comisioanelor din tranzacţiile derulate de clienţi pe pieţele externe, pe noua platformă de tranzacţionare a companiei, arată o prezentare a economica.net. Societatea de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) Broker Cluj Napoca (BRK) a obţinut un profit financiar de 4,98 milioane lei, ca urmare a operaţiunilor cu acţiuni în nume propriu.

Profitul financiar pe 9 luni 2013 este în scădere cu 43,6% faţă de cel înregistrat în intervalul ianuarie-septembrie 2012. Compania a început să vândă pachetele minoritare la companii cu performanţe slabe. „Evoluţia nefavorabilă a profitului financiar a survenit în contextul reducerii semnificative a numărului de tranzacţii speculative şi continuarea procesului de restructurare a portofoliului de acţiuni cotate. Procesul include vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni deţinute la societăţi comerciale cu rezultate economico-financiare slabe, care nu au generat dividende şi care nu prezintă şanse reale de redresare”, explică Grigore Chiş. Numărul societăţilor cotate din portofoliul SSIF Broker a scăzut la 49 în primele 9 luni, faţă de 69 la finele anului 2012, respectiv 72 în perioada similară din 2012.

 

Cionca cu ochii pe brokerii clujeni

 

Acesta este şi motivul pentru care unul dintre acţionarii minoritari, reprezentaţi de lichidatorul Andrei Cionca, de la Casa de Insolvenţă Transilvania, încearcă să acapareze controlul asupra Broker Cluj. Prin intermediul SC Consultanţă Andrei&Andrei, societate controlată de Cionca, a fost înaintată o cerere prin care solicită demiterea consiliului de administraţie al Broker Cluj.

”În data de 04.03.2014, a fost primita o cerere din partea SC CONSULTANŢĂ ANDREI&ANDREI SRL, care în calitate de acţionar cu o deţinere de 8,03% din capitalul social al SSIF BROKER SA, solicită convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor SSIF BROKER SA, cu următoarea ordine de zi:

1. Revocarea membrilor Consiliului de Administraţie

2. Alegerea unui nou Consiliu de Administraţie pentru un mandat de 4 ani.

La prima şedinţă a Consiliul de Administraţie – SSIF BROKER SA, se va stabili data AGOA, conform solicitării primite”, arată raportul prin care se face această cerere.

În momentul de faţă, membrii Consiliului sunt Mihai Buliga (Preşedinte al Consiliului de Administraţie), Tiberiu Stratan (Vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie), Vasile Pop, Marian-George Dinu şi Anton Ionescu, iar Grigore Chiş este directorul general al Broker Cluj.

Mai mult, Broker Cluj deţine, împreună cu fondul „KJK Fund II” şi „Consultanţă Andrei&Andrei”, 76,92% din acţiunile producătorului de cărămizi.

 

Broker Cluj şi-a revenit după scandalul Harinvest

 

Pe de altă parte, firma clujeană de brokeraj a fost implicată în scandalul Harinvest, un tun cu acţiuni în urma căruia s-a făcut o fraudă de aproape 5 milioane de euro. Referitor la acest scandal, ASF a făcut un control, în urma căruia s-au găsit următoarele nereguli: “neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al SSIF Broker; nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operaţiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut; existenţa unor neconcordanţe între momentul tranzacţiilor aşa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA şi momentul tranzacţiilor aşa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor; nerespectarea reglementărilor operatorului de piaţă referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB. Sancţiunile dispuse de ASF sunt:a) Sancţionarea domnului Grigore Chiş, în calitate de Director General/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;b) Sancţionarea doamnei Florica Zoicaş-Ienciu, în calitate de Director General Adjunct/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;c)     Sancţionarea doamnei Oana Tudor, în calitate de reprezentant al compartimentului de control intern, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;d) Sancţionarea domnului Rareş Florian Bodea, în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern, cu amendă în cuantum de 1.000 de lei. Pe lângă măsurile anterior menţionate, ASF va iniţia, în perioada imediat următoare, modificări ale legislaţiei primare care să permită aplicarea de sancţiuni contravenţionale adecvate în cazul nerespectării reglementărilor proprii de către personalul Depozitarului Central şi al intermediarilor instituţiilor de credit”, arată raportul ASF.

 

 

BOX

 

Broker Cluj a fondat BVB

 

SSIF Broker SA a fost înfiinţată ca societate pe acţiuni la data de 26 Octombrie 1994 sub denumirea iniţială de SIVM Broker SA. SSIF Broker SA este membru fondator al Bursei de Valori Bucureşti, acţionar la Sibiu Stock Exchange (Sibex), Depozitarul Sibex, Casa Română de Compensaţie Sibiu, Bursa Română de Mărfuri, Casa de Compensare Bucureşti şi Fondul de Compensare a Investitorilor. Sediul central al societăţii se află la Cluj-Napoca în timp ce prezenţa pe întregul teritoriu al României este asigurată prin intermediul sucursalei din Bucureşti şi a încă 7 agenţii în cele mai importante oraşe precum: Timişoara, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Suceava, Botoşani şi Piteşti.

 

Răzvan Robu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.