După ce şeful Vămii Cluj, Călin Vesa a fost trimis în judecată, potrivit unor informaţii, lui Vasile Blaga au început să-i tremure nădragii şi încearcă să mute sediul Vămii Cluj la Oradea, unde Blaga a fost şef mai mulţi ani. Acest lucru ar putea fi posibil datorită unei note de fundamentare aprobate de preşedintele ANAF, Dragoş Doroş şi directorul Direcţiei Generale a Vămii, Claudiu Ardeleanu. În acelaşi timp, funcţionarii din Oradea au dat în judecată DGRFP pentru mutarea, conform legii, a sediului în Cluj-Napoca, în principal pe motivul că sunt din altă localitate, dar până în prezent au pierdut toate procesele.

 

Potrivit unor informaţii judiciare, trimiterea în judecată a şefului Vămii Cluj, Călin Vesa, le dă fiori pe spinare multor personaje publice implicate în administraţie şi politică. Conform surselor, cel mai preocupat, de ceea ce ar putea declara inculpaţii şi martorii din dosarul lui Vesa, este Vasile Blaga care a fost şeful vămii orădene în perioada anilor 90. Acesta ar fi motivul pentru care, în momentul de faţă, se fac diligenţe pentru mutarea sediului Vămii Cluj, din Cluj Napoca la Oradea, unde se află fieful lui Blaga.

În acest sens a fost elaborată o notă de fundamentare fantasmagorică, în opinia unor angajaţi vamali, prin care se solicită mutarea sediului vămii clujene. Deja, nota de fundamentare a fost aprobată de ”tehnocraţii” Premierului Dacian Cioloş, şeful ANAF, Dragoş Doroş şi directorul Direcţiei Generale a Vămilor, Claudiu Ardelean.

”Cu toate că Direcţia Regională Vamală Cluj-Napoca funcţionează foarte bine, în condiţii corespunzătoare şi legal în Cluj-Napoca, preşedintele ANAF, Dragos Doroş, şi directorul DGV, Claudiu Ardeleanu, au aprobat o aşa zisă „notă de fundamentare” fantasmagorică privind relocarea sediului din Cluj-Napoca la Oradea! Spre stupoarea generală, factorii de decizie refuză să vadă realitatea în întregul ei.  Membrii serviciului supraveghere vamală care se deplasează preponderent în judeţul Bihor, existând în permanenţă cel puţin două autoturisme de servici în această zonă, nu au practic nicio realizare, nicio captură, activitatea lor fiind practic zero, fapt ce se poate vedea şi prin lipsa comunicatelor de presă pe site-ul vămii  www.customs.ro care să reflecte activitatea lor, spre deosebire de alte regionale vamale. În nota respectivă nu se menţionează nimic referitor la încasările la buget şi activitatea vamală, în care ponderea cea mai mare o are judeţul Cluj. Toţi angajaţi au semnat în mod oficial că sunt de acord să lucreze la Cluj-Napoca, conform Legii funcţionarului public nr. 188/1999 şi nici unul nu este“caz social”, conform declaraţiilor de avere afişate pe site. Cu toate acestea, funcţionarii din Oradea au dat în judecată DGRFP pentru mutarea, conform legii, a sediului în Cluj-Napoca, în principal pe motivul că sunt din altă localitate, dar până în prezent au pierdut toate procesele”, arată un memoriu al vameşilor clujeni.

 

Adresa Vămii Cluj pe o stradă inexistentă

Vameşii clujeni atrag atenţia asupra faptului că ”nu a fost disponibilizată nici o persoană, cea mai mare parte dintre persoanele care erau angajate anterior, din Oradea, au optat şi au venit la Cluj Napoca pentru a-şi desfăşura activitatea. O parte din personalul existent în 2013 s-a pensionat, s-a mutat la vama Bihor sau s-a angajat în alt domeniu, dar nimeni nu a fost disponibilizat. În prezent circulă o notă de fundamentare semnată de directorul interimar al DRV, cu semnătura preşedintelui ANAF şi a directorului DGV, în care sunt prezentate o serie de motive care să permită, considerăm în mod complet ilegal, mutarea personalului la Oradea! Această notă de fundamentare este compusă într-un mod total aberant şi practic nu reflectă decât un aspect minor din realitatea existentă, ca să nu menţionăm afirmaţiile care nu corespund realităţii şi care pot fi verificate foarte simplu, inclusiv din facturile de curăţenie, cum ar fi spaţiul insuficient alocat DRV şi Vămii Cluj. Activitatea intensă a persoanelor care au condus din 2007 până acum DRV Cluj se reflectă în dosarele penale care sunt pe rol şi care au dus la suspendarea directorului executiv Călin Vesa şi a sefului serviciului de supraveghere vamală, Ovidiu Vidican, plus a altor angajaţi din Oradea, în dosare cu prejudicii de milioane de euro. Mai mult, din anul 2007 şi până în prezent, pe site-ul comisiei europene este trecută în mod eronat adresa DRV Cluj (este vorba de adresa str Armatei Române nr 4 Cluj. Strada respectivă există în oraşul Oradea, nu în Cluj Napoca,  n.red.) Pe strada Armatei Române nr 4, care nu a existat niciodată în Cluj Napoca, a fost sediul fostei regionale vamale Oradea, sediu ”rechiziţionat” în anul 1994 şi care în prezent este retrocedat!”, arată memoriul vameşilor clujeni.

Calin Vesa

Şeful Vămii Cluj judecat pentru implicarea într-o afacere cu un prejudiciu de 2,5 milioane de euro

La sfârşitul lunii trecute, şeful Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Călin Vesa, a fost trimis în judecată pentru implicarea pe care a avut-o în cadrul unor afaceri cu motorină care în doar cinci săptămâni au adus prejudicii de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Procurorii DNA Oradea i-au trimis în judecată pe MĂRGINEAN RADU TRAIAN, la data faptelor şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, IGNAT SERGIU ADORIAN, la data faptelor inspector vamal în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, SELEŞ GHEORGHE CONSTANTIN, la data faptelor director adjunct al Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, VESA CĂLIN VALER, la data faptelor director executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, VIDICAN OVIDIU DORIN, la data faptelor şef Serviciu Antifraudă Fiscală şi Vamală în cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, SOTOC CORNELIU CRĂCIUN, la data faptelor director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor şi BACIU AURELIAN SIMEON, la data faptelor şef Birou supraveghere accize din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, BUNA GEORGE CRISTIAN şi COSTEA VASILE OVIDIU, comisari în cadrul Gărzii Financiare Bihor, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit informaţiilor judiciare, sunt acuzaţi că au protejat o societate comercială din Săcueni controlată de Bereczki Jozsef şi Pap Robert, care, potrivi unor surse, ar fi interpuşi ai celebrului afacerist orădean Attila Racz, capul celei mai întinse reţele de contrabandă cu combustibil din România, condamnat la 7 ani de închisoare în procesul în care a fost acuzat că a coordonat o grupare ce a fraudat statul cu 87 milioane lei prin tranzacţii ilicite cu carburanţi.


Vesa legat de Adrian Tărău, arestat în 2001 pentru contrabandă cu combustibil

Numele lui Călin Vesa este legat şi de cel al lui Adrian Tărău, fiul fostului prefect PSD de Bihor, Aurel Tărău. În luna aprilie 2001, Adrian Tărău a fost arestat pentru contrabandă cu produse petroliere. În numerele din anii trecuţi, Gazeta de Cluj a arătat că directorul Călin Vesa a fost şi subiectul unui amplu raport al serviciilor de informaţii, raport ce făcea referire la aspecte privind contrabanda cu produse petroliere.


 

Pe linie de partid, Călin Vesa a fost adjunctul lui Vasile Blaga

În 2005, după ce Blaga a devenit ministru de Interne, Călin Vesa a fost numit director al Direcţiei Vamale Regionale Cluj, care cuprinde toate judeţele din nord-vestul României (Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa şi Cluj). Din 1991, Vesa a lucrat ca şi controlor vamal la Vama Borş. În 1993 a ajuns şef al Brigăzii de supraveghere şi control vamal având atribuţii de control ulterior al vămuirii la agenţii economici. Din 2001 a lucrat ca director executiv la DRV Oradea, iar din 2007 este director executiv al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj.

Sebastian Albescu

3 COMENTARII

  1. Ce sa mai incerce, l-au mintit si pe prefectul de Bihor, ce sa mai zic de altii! Cei din Cluj s-au „facut ca ei nu stiu nimic”, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu la miroase! Sa le fie rusine la toti cei care se lasa mintiti cu buna stiinta!
    Nu conteaza ca DNA-ul poate aresta trei sferturi dintre ei, daca-i ordin il urmam cu placere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.