Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri sirieni din Cluj Napoca, BAZRKAN ABDUL RAHMAN, cunoscut mai curând ca fiind patronul caselor de schimb valutar Saker, a fost condamnat cu suspendare pentru comiterea unui accident soldat cu decesul victimei. În urmă cu doi ani, în timp ce conducea Saker a virat peste linie dublă continuă şi i-a tăiat calea unui motociclist care s-a izbit în maşina lui. Victima, Alexandru Nicoară a murit la spital cu organele interne zdrobite în urma impactului.


Spre sfârşitul lunii trecute, Judecătoria Cluj Napoca a emis o soluţie în procesul în care omul de afaceri BAZRKAN ABDUL RAHMAN, cunoscut în Cluj Napoca ca fiind patronul caselor de schimb valutar Saker şi unul dintre cei mai influenţi sirieni stabiliţi în Cluj Napoca, a fost judecat pentru omor din culpă. După comiterea unui accident rutier care a avut loc în urmă cu aproximativ doi ani, Saker a semnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei care l-a făcut să beneficieze de clemenţă din partea judecătorilor. Astfel, pentru că a cauzat moartea unui om, el a fost condamnat la doi ani şi două luni cu suspendare.

Interesant este faptul că prin soluţia dată, Saker nu a fost condamnat să plătească nici un fel de daune familiei victimei şi nici vreo amendă penală. Chiar dacă membrii familiei au formulat o acţiune civilă, judecătorul a lăsat-o nesoluţionată.

Tragicul accident a avut loc în septembrie 2015 pe strada Bucureşti din Cluj Napoca.

Saker era volanul unei maşini marca Audi şi a efectuat un viraj brusc peste linia continuă dublă pentru a ajunge la sediul fast-food-ului Mama Manu. În clipa respectivă, el i-a tăiat calea unui motociclist care nu a avut timp să evite impactul şi s-a izbit de maşină. În urma impactului motociclistul a fost proiectat în aer şi s-a izbit de asfalt la aproximativ 6-7 metri de locul producerii accidentului. El a murit la spital.

”Acum aproximativ o oră a avut loc un grav accident pe strada Bucureşti, chiar lângă adresa mea. Un Audi A4 taie calea motociclistului pe linie dublă continuă, pt. a ajunge la sediul firmei la care este patron şoferul, aka la Mama Manu, asta chiar înainte cu 20 de metri de linia dublă întreruptă, de la adresa mea. Ca urmare, motociclistul loveşte violent portiera şoferului, zburând prin aer circa 6-7 metri…, impactul cu solul fiind violent. Eu am auzit impactul din casă, la circa 60 de metri de accident, fugind afară să văd ce este. Alt motociclist cu o Yamaha, model clasic a văzut pe viu totul, dar nu a mai putut rămâne, deoarece se grăbea la lucru, aşa că am rămas eu. Motociclistul era conştient, dar nu putea comunica. Nu i-am lăsat pe cei ce erau la faţa locului, să-i extragă casca. La prima vedere se putea stabili o ruptură la picior şi julituri la mâini”, scria un martor al accidentului pe site-ul motociclism.ro.

 

Condamnare cu suspendare pentru afaceristul sirian

Potrivit instanţei, ”în temeiul articolului 485, alin.1, lit.a din Cod de procedură penală admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi în consecinţă: În temeiul articolului 192, alin.1 şi 2 din Codul penal, condamnă pe inculpatul BAZRKAN ABDUL RAHMAN, la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În temeiul articolului 91 şi articolului 92 din Codul penal suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 3 ani şi atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor articolelor 94, 95 şi 96 din Codul penal privind modificarea obligaţiilor impuse de instanţă şi revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. În temeiul articolului 93, alin.1 din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul articolului 93, alin.2, lit.b din Codul penal, impune condamnatului obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate; În temeiul articolului 93, alin.3 din Codul penal, pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Munca va fi prestată la Primăria municipiului Cluj-Napoca sau la Asociaţiei Creştină CHRISTIANA Cluj. În temeiul articolului 94, alin.1 din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. (1) lit. c)-e) se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, iar în temeiul articolului 94, alin.2 din Codul penal, supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 93 alin. (2) lit. b), alin. (3) şi alin. (5) se face de serviciul de probaţiune. În temeiul articolului 486, alin.2 din Codul de procedură penală, lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată în cadrul procesului penal de persoanele vătămate NICOARĂ BIANCA şi NICOARĂ DAVID, În temeiul articolului 274, alin.1 din Codul de procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 900 RON cheltuieli judiciare în favoarea statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 21 iulie 2017. Document: Hotărâre  1439/2017  21.07.2017”


Doi ani cu suspendare pentru o viaţă

Potrivit Codului Penal, accidentul produs de Saker a fost încadrat de judecătorii clujeni la ”Infracţiuni contra vieţii”. El a fost condamnat în baza următoarelor baze legale.


Art. 192

Uciderea din culpă

(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.


Art. 91

Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere

(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

  1. a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
  2. b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
  3. c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
  4. d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.