Al treilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, internat la Cluj-Napoca, anunță Antena 3.

Bărbatul s-a întors în 13 iulie din vacanţă în Republica Dominicană.

___________________________________________________________

UPDATE:

Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui al treilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și a călătorit în Republica Dominicană – zonă activă de transmitere a virusului Zika – în perioada 06 iulie – 13 iulie.

A urmat un alt sejur în SUA în perioada 13 iulie – 20 iulie. Bărbatul a sosit în România în data de 21 iulie. O zi mai târziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.

Bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj. O campanie de tratamente anti țânțari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută.

Ministerul Sănătății apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim. Reamintim că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Ce este virusul Zika?
Virusul Zika este un virus din familia Flaviviridae și din genul Flavivirus care sunt înrudite cu familia hepatitelor. Acestea sunt răspunzătoare de febră hemoragică, encefalite și chiar oprirea sarcinii în evoluție.

Pandemia actuală a demarat în 2007 când virusul s-a răspândit de pe continentul African și Asiatic pe continentul American, atât în America de Nord cât și în America de Sud dar și în Indonesia.

Însă deși ar părea relativ ușoară transmiterea să prin intermediul țânțarului, totuși nu orice tip de țânțar poate fi răspunzător de transmiterea acestui virus, mai precis Aedes aegypti, Aedes africanus, Aedes hensilii, Aedes vittatus, aedes albopictus. Astfel că familia de țânțari Aedes sunt principalii răspunzători de această transmitere.

Virusul Zika și infestarea cu acesta este cu atât mai periculoasă la persoanele însărcinate, deoarece are dimensiunea suficient de mică iar replicarea se produce prin ARN astfel încât poate să traverseze barieră placentara și să traverseze din circulația maternă în cea fetala.

Odată ajuns în organismul fetal există posibilitatea să producă o serie de disfuncții neurologice printre care se va produce microcefalia noului-născut, fapt care poate cauza o serie de disfuncții ale noului-născut dar și un retard în gândire sau în activități psiho-somatice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.