EXCLUSIV! Alexandru Diaconescu, informatorul “VICTOR” al Securității comuniste

586

Profesorul universitar Alexandru Diaconescu de la Universitatea Babeș-Bolyai a fost informator al Securității sub numele conspirativ ”Victor.” Gazeta de Cluj vă prezintă un act de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) care atestă acest lucru, precum și o filă din dosarul în care acesta a oferit un “raport”. Culmea este că Alexandru Diaconescu este nașul de cununie al lui Marius Oprea, vestitul vânător de securiști. Lupul e paznic la oi.

Alexandru Diaconescu a fost informator al Securității. Acesta era însărcinat să îi spioneze pe istoricii străini care veneau în vizită la Cluj-Napoca. A scris chiar note informative în care a vorbit despre întâlnirile istoricilor la care a participat.

Ofițerul care l-a racolat pe Alexandru Diaconescu sub pseudonimul Victor, Ioan Brad, a scris următoarele:

“Nota se referă la profesorul Robert Etiene de la Universitatea din Bordeaux, venit în România pe filieră oficială și care s-a aflat la Cluj-Napoca în intervalul 26.10-02.11 ac (n.r. 1989).

Sursa a primit sarcina să ne informeze sistematic în legătură cu participarea istoricilor clujeni la această manifestare, pregătirile ce se fac în acest scop și eventualele probleme care se ridică”, se arată în respectiva notă datată pe 6 XI 1989.

“Securiștii ne conduc și astăzi”, spunea Marius Oprea într-un interviu pentru Cotidianul. Ce a uitat el să ne spună este că şi familia lui este condusă de securiști. Vânătorii de securiști sunt nășiți de securiști și nu are rost să mai facem niciun comentariu în plus.

 

Alexandru Diaconescu: Cluj-Napoca este un oraș urât

„Vreau să fac o precizare în ceea ce mă priveşte. M-am născut în Cluj-Napoca. Am fost puţină vreme plecat prin altă parte. Deci sunt clujean. Totuşi, trebuie să recunosc că municipiul Cluj-Napoca este un oraş urât. A durat foarte mult până să admit chestia asta. Însă Clujul nu are nici bulevardele largi cum le are Oradea sau Timişoara, nu are nici savoarea medievală a Sighişoarei sau Sibiului, are un pic din fiecare. Pentru mine Clujul este ca o dansatoare de flamenco. Intră în restaurant uscăţivă, oacheşă, nu-ţi spune nimic. Începe să bată din picioare, să danseze şi încet- încet te acaparează. Şi, la mijlocul dansului, îţi spui că este o femeie frumoasă. La sfârşit zici că este cea mai superbă femeie din lume. Clujul este un oraş pe care îl descoperi încet-încet. Părţile frumoase nu te lovesc din prima”, arată anterior Alexandru Diaconescu într-un interviu acordat publicației noastre.

 

Securistul implicat în șantaj

Culmea este că Alexandru Diaconescu a fost implicat și în șantajul la adresa lui Cristian Găzdac pentru conducerea Muzeului de Istorie a Transilvaniei. A recunoscut-o chiar Marius Oprea, a cărei fină, Carmen Ciongradi, a câștigat lupta pentru muzeu. Vorba lui Puya și a lui Sișu: ”Tot în familie. ”

“L-am prins furând din ajutoarele de la americani de la Sarmizegetusa. I-am spus că dacă îndrăzneşte să candideze la şefia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei nu pot să am încredere în hoţi. Nu i-am spus eu direct. I-am spus şi lui Sandu (n.r. Alexandru Diaconescu) şi mai multora de la muzeu că dacă acesta ajunge director muzeul se duce de râpă. Aşa rămăsese între mine şi el. Recunosc că l-am şantajat. În opinia mea credeţi că este un hoţ director al muzeului? Sunt destul de dus cu pluta şi nu aveam niciun chef ca un băieţel care a furat de la colegii lui să ajungă directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Pentru că asta a făcut. Atât. Ei nu au furat şi sunt foarte muncitori şi foarte cinstiţi. I-am transmis că dacă ajungi director la muzeu o să fac public ce a făcut. Eu sunt naş de-al doilea. Poţi să mă acuzi de şantaj, dar uneori cum mi-a zis Brucan “Băi Marius, îţi dai seama ce te aşteaptă. Şi eu i-am zis nu, ce mă aşteaptă? Ţi-i frica de lupi? Nu, mă rog. Dacă ţi-i frică de lupi să nu intri în pădure. Ce urăsc este furtul. Uneori trebuie să mai şi ameninţi un pic să le vină mintea la cap. Te-ai tâmpit, tu nu ştii cine eşti i-am transmis lui Găzdac? Nu am favorizat-o pe Ciongradi într-un fel sau altul. A furat, ceea ce pot dovedi. E mai rău să fii hoţ. Recunosc că nu am procedat tocmai corect, dar un asemenea ticălos, un hoţ fură de la colegii lui studenţi. Era în anul 2 şi ar putea ajunge directorul muzeului. Asta m-a speriat. Am făcut tot ce se poate să nu cumva să îi treacă prin cap acest lucru. Dacă vrei şantaj a fost unul indirect, nu direct. Nu ştiu dacă am fost tocmai corect. Ştii cum e în ţara asta când mori cu dreptatea în mână. Dacă am procedat incorect îmi asum toata vinovăţia. Să fiu vinovat şi să mă bage şi la puşcărie. Îţi spun că nu am teamă. Mie nu mi-e teamă de Gazdac, de un hoţ”, spunea anterior Marius Oprea.

 

Colectivul de istorici spionat de Victor

În anii 1989-1994 un colectiv alcătuit din Robert Etienne, Ioan Piso şi Alexandru Diaconescu a dezvelit în întregime marele edificiu din centrul coloniei, cunoscut în vechea literatură sub numele de Aedes Augustalium, dar care s-a dovedit a fi fost primul for al oraşului, ceea ce i-a şi atras denumirea de forum vetus sau de forum Traiani (fig. 1-2) Materialul descoperit a fost prelucrat până la mijlocul anului 1996 şi numai întârzierii, prelungite până în prezent, a lui Alexandru Diaconescu, care se angajase să prelucreze piesele arhitectonice şi sculpturile, i se datorează faptul că monografia primului for al Sarmizegetusei nu a fost încă publicată, se arată pe site-ul cimec.ro. Mai menţionăm că o parte a săpăturilor din forum vetus a fost finanţată de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, iar o alta de către Ministerul de Externe al Franţei prin prof. Robert Étienne. Monografia urma a fi publicată pe baza aceleiaşi finanţări franceze.

 

CV-ul colaboratorului Alexandru Diaconescu

1974 Lic. Teoretic „Emil Racovită”, Cluj-Napoca

1979 Fac. de Istorie si Filozofie, Univ. „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca

1988 Prof. gr. II, Inspect. Şc. Cluj, 1998 Dr. în Istorie, spec. Istorie antică;

1983 Stagiu de spec., Marea Britanie

1991 Bursă de cercet., Ecole Française de Rome

1993- 94, 1994- 95 Bursă de cercet., Univ. din Köln, Institut für Alte Geschichte, Epigraphik und Papyrologie

1997 Bursă de cercet., Ecole Française d’Athènes

1999-2000 Bursă de cercet., Humboldtuniversität zu Berlin, Winckelmann Institut

document victor Document Victor 1

8 COMENTARII

  1. I-am fost student Domnului Diaconescu acum aproape 20 de ani. L-am admirat atat ca om cat si ca dascal. Stirea m-a frapat. Tinand cont de atitudinea sa fata de tot ce insemna sistem de tip comunist, am mari indoieli ca a fost cu adevarat informator. Daca cineva ar fi curios sa citeasca acea nota prezentata in foto ar vedea ca toate informatiile au caracter informativ stiintific. Mie acea nota imi pare mai mult ca un raport de intalnire stiintifica, in care persoane care au avut de suferit in acea vreme ( spre. ex. Domnul Profesor Piso avea interdictie de a iesi din tara, chiar si in spatiul comunist) sunt prezentate laudativ.
    Cel mai simplu e sa fii zmeu si sa arunci cu noroi, incercand astfel sa-ti satisfaci frustrarile. Frustrari de gazetar plafonat, sau de coleg de breasla care nu a reusit sa ocupe un post mai caldut, sau pur si simplu de individ prost platit la serviciu si care, neavand curaj sa-si schimbe ceva in viata lui, merge acasa si-si bate copiii sau isi scuipa vecinii in cap de la etaj.
    Astfel, indiferent de cati scuipati le-ar cadea in cap de la etaj, ma voi descoperi intotdeauna cu respect in fata unor nume ca Alexandru Diaconescu sau Ioan Piso.

  2. Prea multi au uitat viata din comunism, si vad ca doresc sa se reintoarca inapoi. Cred ca trebuie sa isi aminteasca legea privind strainii. Daca gazduiai un strain sau te intilneai cu el trebuia sa raportezi la militia. Cred ca ai fost informator doar atunci cind ai semnat un angajament si ai primit bani in urma denuntului, nu cind ai fost obligat de lege sa scrii din ce cauza ai intrat in contact cu un strain. Cred ca cazul Mona Musca este evident, ea avea sarcina de servici sa se ocupe de straini si a era obligata prin lege sa faca rapoarte despre aceste intilniri.Si totusi a fost mazilita din politica pe nedrept iar altii care au avut functii in Marea Adunare sunt tot acolo, doar au schimbat institutia. Deci cind o sa apara angajamentul de colaborare cu securitatea semnat de prof.Al. Diaconescu atunci poate ziarul sa publice o asemenea stire.

    • Acum hai sa ne legam de toti fostii informatori si membrii de partid….Ceea ce nu intelege multa lume este ca daca nu ar fi colaborat cu securitatea multi oameni de valoare nu erau lasati sa isi continue cercetarile. Acum, la sfarsit, este usor pentru unii sa sa bata cu mana pe piept si sa strige ca nu concep asa ceva…sunt curioasa insa daca reactia lor era aceeasi si atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ