Înlocuirea voucherelor de vacanță cu indemnizația în bani pentru vacanță, de la 1 decembrie 2018, cum este trecut în recent votata lege a salarizării unitare, va duce la evaziune fiscală, deoarece nimeni nu va putea să verifice 1,2 milioane de deconturi. Avertismentul a fost lansat de președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Alin Burcea, într-o conferință de presă.

S-a votat în Camera Deputaților proiectul de Lege a salarizării unitare, care ne aduce din nou dezavantaje. Cel mai important este că de la 1 decembrie 2018 voucherele de vacanță, așa cum sunt gândite, răzgândite, și pentru care ne batem de vreo 3—4 ani, vor fi înlocuite cu prime în bani. Ele se vor acorda lunar. În proiect scrie că suma de 1.450 lei rămâne aceeași. Împărțit la 12 luni, dă cam 120 lei pe lună, bani pe care îi vor primi salariații la stat, bugetarii”, a spus Alin Burcea.

Potrivit acestuia, nimeni nu va putea verifica ce vor face oamenii cu banii și cu siguranță banii nu vor ajunge în turism.

„Declarația doamnei ministru (Lia Olguța Vasilescu – n.r.) care spune că banii primiți, după ce se va trece pe prime, vor fi verificați la decont… poate să le spună altora că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane deconturi. Nu vă imaginați cumva că oamenii ăia vor fi verificați. Practic, toată gândirea noastră că banii care se alocă pentru aceste vacanțe se vor duce în turism se alege praful de ea. Oamenii își iau banii, pot să facă ce vor cu acești bani și cu siguranță vor face cu totul altceva decât turism. (…) Vă garantez eu că, dacă nu îi verifică nimeni și ei se văd cu banii în buzunar, o să meargă în România la Varna”, a precizat președintele ANAT.

În urmă cu două zile, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că voucherele de vacanță și normele de hrană se vor acorda de la începutul lui 2018 în bani. În legea salarizării unitare, votate miercuri de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, scrie însă că indemnizațiile pentru hrană și pentru vacanță se vor acorda de la 1 decembrie 2018.

La nivelul actual al salariului minim brut pe țară, indemnizația pentru hrană ar fi de 2.900 lei/an, iar cea pentru vacanță, de 1.450 lei/an. Potrivit legii salarizării unitare, cele două indemnizații pot fi acordate de ordonatorii de credite, alături de alte indemnizații, sporuri, compensații, prime, etc. doar în limita a 30% din bugetul de salarii al fiecărui ordonator de credite.

Pentru a intra în vigoare, legea salarizării unitare trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Parlamentarii USR și-au anunțat intenția de a ataca actul normativ la Curtea Constituțională. Unul dintre motivele pentru care reprezentanții Uniunii Salvați România consideră că legea este neconstituțională se referă la lipsa impactului bugetar pe anul curent și pe următorii patru ani.

Sursa: digi24.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.