procurori
procurori

Asociaţia Procurorilor din România este vizată de o anchetă după ce s-a descoperit că membri din fosta conducere au cerut unor politicieni precum Dacian Cioloş să critice public anumite prevederi din legile justiţiei.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader spune că procurorii şi-au depăşit limitele de competenţă, iar Inspecţia Judiciară este cea care ar trebui să facă lumină în acest caz pentru că magistraţilor le este interzis să facă politică.

Tudroel Toader mai precizează că magistraţii sunt incompatibili cu orice altă activitate, cu excepția celor din învățământul superior.

 

Ce mailuri a primit Dacian Cioloș de la procurori

Mihai Gâdea a dezvăluit, luni, la „Sinteza zilei”, că fosta conducere a Asociației Procurorilor din România le-a trimis mai multe mailuri lui Dacian Cioloș și unor membri USR pentru ca aceștia să critice public anumite modificări ale legilor justiției propuse de către Parlament.

„În urmă cu exact două săptămâni noua conducere a Asociației Procurorilor din România și-a schimbat conducerea. Noua conducere descoperă în mailul asociației mesaje trimise către domnul Dacian Cioloș și USR.

Mailurile conțineau exemple de modificări propuse de către Parlament și care nu conveneau sau considerau că le-ar putea îngrădi activitatea. Pentru faptul că nu doreau să-și asume aceste poziții public le trimiteau diverse emailuri domnului Dacian Cioloș și membrilor USR prin care le spuneau să suțină anumite cauze. Mailurile respective au fost trimise de Bogdan Gabor, fostul președinte.

Noua conducere descoperă acest lucru, se întocmește un raport, mailurile fiind salvate într-un server și fiind prezentată această situație consiliului asociației. Noi aflăm despre acest lucru, cercetăm cum face orice jurnalist, folosind toate elementele, în sensul de a pune întrebări, primim răspunsuri și lucrurile sunt cât se poate de clare”, a spus Mihai Gâdea.

Potrivit ministrului Tudorel Toader, cei care au trimis mailurile și-au depășit limitele de competență.

”La nivelul Constituției se scrie că judecătorii și procurorii sunt incompatibili cu orice altă activitate, cu excepția celor din învățământul superior. Un magistrat poate să exercite două categorii de atribuții: cele specifice magistratului și cele didactice.

Nimic altceva. Magistrații se pot asocia, pot fi membri în asociații profesionale, științifice, dar categoric nu au voie să facă politică.

Câtă vreme un magistrat iese din sfera preocupărilor profesionale, atunci convingerea mea este că își depășește limitele de competență (…) Nu poți să dai mailuri la oameni politici ca să facă ce nu ai tu curaj să faci? Sunt convins că aceste lucruri nu sunt permise de lege”, a spus Tudorel Toader, potrivit antena3.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.