Andrei Cionca pune pe hold peste 1,7 milioane de euro de la Cemacon

456

După ce a reuşit să acapareze aproape o treime din acţiunile producătorului de cărămizi Cemacon, Andrei Cionca, şeful Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR) şi a firmei Consultanţă Andrei&Andrei SRL, a propus pe următoarea ordine de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul Cemacon, răsplătirea lui Raoul Vizental, partener cu Cionca în cadrul CITR, cu 300.000 de euro. De asemenea, tot Cionca a propus şi ca peste 7,7 milioane de lei, sumă care provine din profitul Cemacon, să rămână nerepartizată pentru ”zile negre”.

 

Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul Cemacon, Andrei Cionca a propus o serie de ”teme” care ar putea fi votate în cadrul AGA care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

În primul rând, este vorba despre plata a 300.000 de euro către firma VIZENTAL MONEY MANAGEMENT SRL, firmă patronată de Eric şi Raoul Vizental, parteneri cu Cionca în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania. Pentru aceşti bani, VIZENTAL MONEY MANAGEMENT SRL a dat în judecată Cemacon, a câştigat, însă reprezentanţii Cemacon, ”beneficiind” de consultanţă de specialitate, nu au mai contestat decizia dată de Tribunalul Comercial Cluj.

Potrivit completării făcute de Cionca pe ordinea de zi a AGA, se propune ”aprobarea încheierii unei tranzacţii între CEMACON SA şi VIZENTAL MONEY MANAGEMENT SRL având ca obiect stingerea litigiului înregistrat sub nr. 1674/1285/2015. Obligaţiile principale ale tranzacţiei sunt achitarea în termen de 5 zile de la momentul semnării tranzacţiei de către CEMACON SA a sumei de 300.000 euro conform Hotărârii judecătoreşti nr. 2238/2016 din 09.11.2016 şi corespondent renunţarea societăţii VIZENTAL MONEY MANAGEMENT SRL (VMM)  reprezentată legal prin dl Raoul Vizental, în calitate de administrator, la cheltuielile de judecată în valoare de 17.136,50 lei, la cheltuielile avocaţiale cauzate VMM-ului în cadrul litigiului, precum şi la orice alte penalităţi şi alte accesorii care s-au născut în baza Contractului de prestări servicii CEMACON – VMM, încheiat în data de 20.05.2012”, arată propunerea făcută de Cionca prin intermediul SC Consultanţă Andrei&Andrei care deţine peste 15% din acţiunile Cemacon.

Este interesant faptul că în urma sentinţei emise de instanţă, reprezentanţii Cemacon nu au contestat decizia, chiar dacă sentinţa a fost dată cu drept de apel în termen de 30 de zile.

Mai mult, reprezentanţii Cemacon au declarat că ”neplata acestui onorariu de succes a fost decisă de către Consiliul de Administraţie în baza unei opinii juridice specializate, iar suma care face obiectul litigiului a fost provizionată încă din anul 2015 şi reflectată în situaţiile financiare publicate de CEMACON S.A.”.

cemacon

Resuscitarea a la Cionca: împrumut de 33 de milioane de euro

Andrei Cionca a intrat în acţionariatul Cemacon în 2011, când producătorul de blocuri ceramice avea probleme financiare. Una dintre gurile de aer pentru redresarea companiei a fost un credit de peste 33 de milioane de euro venit din partea BCR.

După acordarea acestui credit a început misiunea lui Cionca. Prin lobby-ul făcut el a reuşit ca cei de la Cemacon să returneze doar 18 milioane de euro, restul datoriei urmând să fie convertită în acţiuni administrate prin intermediul unui fond. Potrivit acordului de rambursare, 13 milioane de euro vor trebui plătite până în 2023, iar un credit secundar, de 5 milioane de euro, va trebui rambursat în cinci ani. Însă, cele cinci milioane vor trebui înapoiate de Cemacon Real Estate, o societate la care acţionar este Cemacon SA.

Însă, lobby-ul lui Cionca a constat în convertirea a 12 milioane de euro în acţiuni cedate în favoarea fondului Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BOF).

„Părţile au convenit îngheţarea şi conversia integrală a creanţei deţinute de fondul de investiţii în cuantum de 58,03 milioane de lei în acţiuni Cemacon ca parte a procesului de restructurare a împrumutului Cemacon acordat de BCR, conform hotărârii AGEA din data de 22 decembrie 2014”, se arată într-un raport al fondului.

În urma unui tratament ”şoc” administrat de Andrei Cionca, şeful Casei de Insolvenţă Transilvania, companiei Cemacon, fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BoF), controlat de Erste Bank, s-a ”pricopsit” cu o creanţă de 12 milioane de euro la Cemacon.

De curând, BoF şi-a transformat creanţa pe care o avea la Cemacon în acţiuni, însă valoarea acţiunilor este de 1,7 milioane de euro. Diferenţa între valoarea datoriei şi cea a acţiunilor rezultă din faptul că principalul acţionar al Cemacon,  KJK FUND II, a dublat capitalul social al Cemacon, de la 8,2 milioane de lei la 16,4 milioane de lei.  KJK este administrat de  SALMELIN JAAKKO SAKARI MIKAEL, AIMA LAURI KUSTAA şi LEFTER RAZVAN STEFAN.

În cadrul conducerii BoF, se află Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), unul dintre ”creierele” BCR-ului. El a demisionat anul trecut din cadrul Băncii Comerciale Române pentru evitarea unei situaţii de conflict de interese. O firmă patronată de Pogonaru, Central Euro­pe­an Financial Services, a încheiat un parteneriat cu un fond internaţional de in­ves­ti­ţii pentru a cumpăra credite neperformante de la BCR

În cadrul fondul Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, alături de Pogonaru se află şi Erste Bank, grupul care controlează şi BCR-ul.


Cionca vrea ca peste 1,7 milioane de euro din profit să rămână în aer

De asemenea, Andrei Cionca, prin intermediul firmei Consultanţă Andrei&Andrei, a mai propus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe AGA a Cemacon un punct prin care compania Cemacon ar putea rămâne cu un profit nerepartizat de peste 7,7 milioane de lei.

Firma lui Cionca cere aprobarea repartizării profitului net aferent anului 2016 în sumă de 8.357.813 lei astfel: pentru constituirea de rezervă legală – 517.189 lei; pentru constituirea de rezerve aferente profitului reinvestit – 78.526 lei; diferenţa de 7.762.098 lei rămânând rezultat nerepartizat. Iniţial, propunerea pentru repartizarea profitului de anul trecut era: pentru constituirea de rezervă legală – 517.189 lei; pentru acoperirea pierderilor din anii precedenţi – 6.771.366 lei; pentru alte rezerve, reprezentând surse proprii de dezvoltare ale societăţii – 1.069.258 lei.


Cionca s-a ocupat şi de Dosarul Blue Air

În numerele anterioare, reporterii Gazeta de Cluj au prezentat cum Cionca s-a implicat în dosarul de insolvenţă al Blue Air. Din acest motiv oficialii CITR şi Andrei Cionca au un dosar penal la DNA, pe lângă dosarul penal de la DIICOT Cluj. În dosarul aflat pe rolul DNA structura centrală Andrei Cionca este cercetat pentru insolvenţa Romstrade, unde statul român a fost prejudiciat cu cel puţin 39 de milioane de lei, arătam într-un articol anterior. Mai precis, Romstrade avea o datorie la stat de 42 de milioane de lei, iar cei de la ANAF în frunte cu directorul Ionuţ Mişa au aprobat vânzarea din portofoliul Romstrade a companiei Blue Air. Vânzarea s-a făcut printr-o altă firmă a lui Andrei Cionca, Consultanta Andrei&Andrei, deşi el controla insolvenţa prin Casa de Insolvenţă Transilvania. Cionca a primit pentru vânzare 500.000 de euro, iar statul a ”primit” o ţeapă de 39 de milioane de lei. Culmea, firma lui Cionca nu avea în 2013 decât cifră de afaceri de 500.000 de euro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ