Foto: Arhivă

În primăvara acestui an,procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Șimleul Silvaniei au decis să o trimită în judecată pe sălajeanca Mirela-Ana Ghile. Câteva luni mai târziu,  aceasta și-a primit sentința, iar acum ajunge pe mâna magistraților de la Curtea de Apel Cluj, pentru definitivarea pedepsei

 

 

Confisca țigări  de contrabandă și le vindea

În rechizitoriul întocmit de procurori în 2014, Ghile Mirela figura în calitate de contrabandistă cu mărfuri confiscate la vamă. Cu alte cuvinte, aceasta lua  din obiectele confiscate de la oameni pentru nejustificarea provenienței și în loc să le predea instituției la care lucra, le depozita în  altă parte, urmând să le vândă, la negru.

Tot anchetatorii susțin că aceasta a fost implicată și în comercializarea de țigări de contrabandă, obținute prin control vamal.

„În dosarul nr. 637/P/2014, inculpata Ghile Mirela-„În dosarul nr. 637/P/2014, inculpata Ghile Mirela-Ana a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de depozitare şi vânzare a bunurilor saumărfurilor care trebuie plasate sub regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă, faptă prev. de art. 270 alin. 1 şi 3 din Legea 86/2006 rep.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul că în cursul anului 2014 a deţinut, depozitat şi a vândut bunuri care trebuie plasate sub un regim vamal, respectiv ţigări de contrabandă, cunoscând că acestea provin din contrabandă.

 

Judecătoria i-a dat pedeapsa cu suspendare

După un proces destul de scurt, Mirela Ghile a primi o pedeapsă de un an și 10 luni de închisoare cu suspendare, judecătoarea luând în seama doar comerțul cu țigări de contrabandă.

„În baza art. 270, alin. 1 şi 3 din Legea 86/2006 privind Codul vamal al României cu aplicarea art. 396 Cod pr. pen. condamnă pe inculpata G. M.-A. la pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de depozitare şi vânzare a bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă. În baza art. 270 alin.1 din Legea nr. 86/2006 rap. la art. 66, alin.1, lit a şi b şi alin. 3 Cod penal interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă accesorie, drepturile prevăzute de art. 66 1, lit a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei principale. În baza art.91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art.92 Cod penal. ” se arată în sentința primită de Ghile, de la Judecătoria Șimleul Silvaniei.

 

Singurul prejudiciu demonstrat: 1000 de lei

Cu toate că au existat zvonuri că Mirela Ghile a reușit să obțină sume frumoase de bani din comerțul cu mărfuri confiscate la Vamă, pe dorata procesului, aproximativ trei luni de zile, s-a dovedit că valoarea prejudiciului cauzat de aceasta, s-a ridicat doar la aproximativ 1000 de lei. Drept pentru care, la sentința primită, sălajeanca mai are de efectuat muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.

„În baza art.93 alin.3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Valcău de Jos sau a Şcolii Valcău de Sus, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în condiţiile art.57 rap. la art.52 din Legea nr.253/2013. În baza art.94 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.93 alin.1 lit.c-e se comunică Serviciului de probaţiune Sălaj. În baza art.94 alin.2 Cod penal, supravegherea executării obligaţiei prevăzute în art.93 alin.3 se face de Serviciul de Probaţiune Sălaj. În baza art.91 alin.4 Cod penal atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art.96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul în care va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere. În baza art. 112, alin. 1, litera b Cod penal dispune confiscarea de la inculpată a bunurilor ridicate de la aceasta, bunuri consemnate în dovada seria AB nr. 0029439/26.05.2014 aflată la fila 110 din dosar” se arată în decizia luată la Șimleul Silvaniei.

 

 

Legea cerea pedeapsa dublă

Ghile a fost norocoasă la prima instanță de judecată. Potrivit legii, infracțiunea comisă de aceasta se pedepsea cu aproape 3 ani de închisoare.

Codul Vamal al României, legea nr. 86/2006,Art. 270
(1) Introducerea sau scoaterea din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal constituie infracțiunea de contrabanda si se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi. (2) Constituie, de asemenea, infracțiunea de contrabanda si se pedepsește potrivit alin. (1) introducerea in sau scoaterea din tara prin locurile stabilite pentru control vamal, prin sustragerea de la control vamal, a bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca valoarea in vama a bunurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei (modif. OUG nr. 33/2009).

Cu toate acestea, procurorii au făcut apel, iar contrabandista din Sălaj, riscă acum o pedeapsă mai grea la Curtea de Apel Cluj, instanță ce va decide pedeapsa definitivă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.