Ani grei de pușcărie pentru jefuitorul de la Raiffeisen Bank

1202

 

Bărbatul care a jefuit o agenției a Raiffeisen Bank din Bistrița, în luna iulie a anului trecut , folosind și o armă de foc, a fost condamnat de instanţa de fond la 26 de ani şi 8 luni de închisoare. Potrivit sentinței publicate de pe site-ul Tribunalului Bistrița-Năsăud, polițistul Paul Andreica, pe care bărbatul l-a împușcat în momentul capturării, va primi daune în valoare de peste 100.000 euro.

Dorin Grigore Sima a fost trimis în judecată pe 5 septembrie 2016, după două luni de anchetă de la data jafului cu mână armată asupra agenţiei bancare bistriţene, sub acuzațiile de tentativă de omor calificat, jaf și ultraj.

Magistraţii de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud au pronunţat sentinţa după un an de procese, iar Sima a fost condamnat la ani grei de puşcărie.

Bărbatul urmează să stea după gratii 26 de ani şi 8 luni, plus de asta, el s-a ales şi cu pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a alege, de a fi ales în funcţii publice, de a deţine, purta sau folosi orice categorie de arme, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei.

Instanţa a ţinut cont şi de faptul că Sima este recidivist, acesta având un rest neexecutat de 1137 zile închisoare după o liberare condiţionată.

Sentința Tribunalului Bistrița-Năsăud

”Condamnă pe inculpatul Sima Dorin Grigore, recidivist, aflat în PNT Gherla, la pedeapsa principală de 21 de ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj prev. de art. 257 alin.1,4 C.p. rap. la art. 32 C.p. şi art. 189 alin.1 lit.c C.p. cu aplic. art. 41 C.p..

În temeiul art. 67 al. 1 rap. la art. 66 alin. 1 lit. a,b,d,h C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege, de a deţine, purta, folosi orice categorie de arme, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei, graţierea totală sau a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei, după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

Condamnă pe inculpatul Sima Dorin Grigore la pedeapsa principală de 11 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată prev. de art. 233 C.p., art. 234 alin.1 lit.a C.p.cu aplic. art. 41 alin.1 C.p..

În temeiul art. 67 al. 1 rap. la art. 66 alin. 1 lit. a,b,d,h C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege, de a deţine, purta, folosi orice categorie de arme, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei, graţierea totală sau a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei, după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

Condamnă pe inculpatul Sima Dorin Grigore la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor prev. de art. 342 alin.1 C.p. cu aplic. art. 41 alin.1 C.p.

Condamnă pe inculpatul S.D.-G. la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de armă fără drept prev. de art. 343 alin.1 C.p. cu aplic. art. 41 alin.1 C.p.

Constată că faptele deduse judecăţii au fost comise în stare de recidivă postexecutorie raportat la pedeapsa de 12 ani şi 6 luni aplicată prin S.p. 635/2004 a Tribunalului Satu Mare definitivă prin D.p. nr. 6866/2005 a ÎCCJ din executarea căreia inculpatul a fost liberat condiţionat cu un rest neexecutat de 1137 zile închisoare.”

Constată că faptele deduse judecăţii au fost comise în concurs real prev. de art. 38 alin.1 C.p. şi în temeiul art. 39 alin.1 lit.b C.p. contopeşte pedepsele principale aplicate prin prezenta, în pedeapsa cea mai grea de 21 ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse ( 5 ani şi 8 luni închisoare ), rezultând pedeapsa principală finală de 26 de ani şi 8 luni închisoare

Daunele în valoare de 100.000 euro, plus suma de 6.600 de lei

Pe lângă daunele în valoare de 100.000 euro pe care inculpatul va trebui să le plătească polițistului împușcat, acesta trebuie să plătească și suma de 6.600 de lei, reprezintând:daune solicitate de Raiffeisen Bank, Spitalului de Urgenţă Mureş și Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Andreica Paul Leon şi obligă pe inculpatul S.D. G. la plata sumei de 12.152,32 lei cu titlu de daune materiale şi la plata sumei de 100.000 Euro cu titlu de daune morale.

Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Raiffeisen Bank S.A. şi obligă pe inculpatul Sima Dorin Grigore la plata sumei de 6.605,42 lei. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş şi obligă pe inculpatul S.D.G. la plata sumei de 4.759,22 lei cu dobânzile legale aferente calculate de la data de 22.07.2016 până la data plăţii efective. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Serviciul de Ambulanţă Judeţean B-N şi obligă pe inculpatul Sima Dorin Grigore  la plata sumei de 492,25 lei„, arată instanţa.

Magistraţii de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud care au judecat cauza au dispus menţinerea sechestrului asigurator asupra sumelor de 1.713 lei şi 2.850 Euro consemnate la CEC Bank pe numele lui  Dorin Sima.

Sima Dorin Grigore mai are de plătit 9.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Sentinţa pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud nu este defintivă şi ea a fost atacată în apel de Dorin Sima, la curtea de Apel Cluj, primul termen fiind stabilit pentru data de 22 noiembrie.

1 COMENTARIU

  1. Așa e: hoților nu le place competiția, iar ăsta nu avea licență de la Isărescu ca să fure. Păcat de polițistul împușcat, bine că se va recupera complet. Mă întreb și eu, de unde va plăti inculpatul sumele astea astronomice pentru el, când va sta închis, deci neproductiv pentru mai bine de un sfert de secol?

LĂSAȚI UN MESAJ