Agenția Națională de Integritate  (ANI) a cerut, ieri, Legislativului vacantarea a trei mandate de parlamentari. Doi dintre aceștia au fost salvați, recent, de colegi devenind parlamentari în ciuda verdictelor de incompatibilitate.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a trimis o scrisoare Camerei Deputaților prin care cere vacantarea locurilor de deputați ocupate de Steluța Cătăniciu (ALDE) și Ioan Sorin Roman (PSD). Cei doi au pierdut procesele cu ANI, la Înalta Curte de Casație și Justiție, și au decizii  definitive de incompatibilitate.
Astfel în cazul Steluța Cătăniciu raportul de evaluare întocmit de ANI a rămas defintiv prin decizia luată de instanța supremă pe 24.11.2015. În cazul lui Ioan Sorin Roman raportul de evaluare a rămas definitiv printr-o decizie luată de instanța supremă în 3.11.2016. Potrivit legii, cei aflați în această situație, nu mai pot ocupa o funcție publică, aleasă sau numită timp de trei ani de la aplicarea sancțiunii principale. Scrisoarea trimisă de ANI a fost repartizată de Biroul Permanent Comisiei juridice a Camerei Deputaților.
O solicitare similară a fost adresată de ANI și la începutul legislaturii parlamentare, în 21 decembrie 2016. La momentul respectiv, deputații majorității au validat, însă, mandatele colegilor lor, pretextând că scrisoarea ANI ar fi sosit după ce lucrările comisiei de validare s-au încheiat.
Preşedintele Comisiei de validare, Florin Iordache (PSD), a dirijat, la vremea respectivă, operațiunea de salvare a colegilor. „Comisia de validare când şi-a încheiat activitatea nu avea de unde să ştie că la un moment dat  ne va scrie ANI. Deci comisia de validare nu poate sta pentru că o instituţie a statului la un moment dat ne va sesiza. În momentul în care a ajuns de dimineaţă (miercuri), am discutat-o şi am respins-o”, a fost explicația furnizată de Florin Iordache. În consecință, atât Cătăniciu cât și Roman au depus jurământul ca deputați.
Tot ieri, ANI a trimis o solicitare similară și Senatului, cerând vacantarea mandatului senatorului Marciu Dan Cristian. Inspectorii ANI susțin că în perioada în care Marciu a fost consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean ar fi făcut parte și din cadrul unei firme private, ceea ce reprezintă incompatibilitate. ANI precizează că Raportul de evaluare a rămas definitiv prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 4 martie 2015. Biroul permanent al Senatului a acordat un termen de două săptămâni Comisiei juridice pentru a formula un punct de vedere la scrisoarea ANI, scrie romanialibera.ro.

Akos Mora și Ștefan Bucur Stoica au fost condamnați în 2013 pentru incompatibilitate, dar colegii parlamentarii au refuzat să le vacanteze mandatele. Cei doi au părăsit Parlamentul abia în noiembrie 2014, după mai multe scrisori ale ANI și după decizii ale Curții Constituționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.