Anna Horvath, nouă zile de ”persecuţie”

597

În timp ce Anna Horvath este judecată în Cluj-Napoca pentru fapte de corupţie, în Ungaria este premiată pentru reprezentarea emblematică a ţării în lume. Vicepremierul maghiar Zsolt Semjen consideră că fostul viceprimar al Clujului este persecutată în România pentru singurul fapt că este de etnie maghiară. Atât de persecutată este Horvath, încât peste câteva zile se va bucura de un concediu în afara României, deşi se află sub control judiciar.

 

Judecătorul, îngăduitor

În iulie, judecătorii instanţei clujene au constatat legalitatea şi temeinicia măsurii preventive luate împotriva Annei Horvath, judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă și spălare de bani. Cu toate că se află sub control judiciar, judecătorul de la Curtea de Apel Cluj a fost îngăduitor cu aceasta şi i-a aprobat o deplasare în Ungaria. Astfel, în perioada 29.08.2017 şi până în 06.09.2017, Anna Horvath se va relaxa la Holiday Park Balaton în Ungaria.

”Respinge cererea inculpatei de revocare a măsurii controlului judiciar. În baza art. 215 alin. 9,8 C.p.p. admite cererea inculpatei şi încuviinţează ca, în perioada 29.08.2017-06.09.2017 aceasta să se deplaseze în afara României, respectiv în Ungaria pentru a-şi petrece concediul de odihnă la Holiday Park Balaton H6072, 8237 Tihany, Ungaria”, a consemnat instanţa Curţii de Apel Cluj.

 

Premiată la Budapesta

Implicată într-un dosar de corupţie, dar şi într-unul de integritate, Anna Horvath a fost premiată pentru reprezentarea emblematică a Ungariei în lume. Viceprimarul maghiar Zsolt Semjen a participat recent la o ceremonie în cadrul Parlamentului de la Budapesta pentru etnicii maghiari care locuiesc în alte state ale lumii. Cu această ocazie, acesta a menţionat că îi va proteja pe cetăţenii ungari care ”sunt persecutaţi în România prin metode aparent legale”.

”Ungaria ar trebui să urmeze exemplul Israelului, care îşi foloseşte toată influenţa pentru a proteja toţi israelienii din lume şi le oferă o locuinţă dacă sunt persecutaţi”, a spus Zsolt Semjen.

Pentru reprezentarea emblematică a Ungariei în lume au fost premiaţi 11 persoane. Vicepremierul Ungariei a evidenţiat situaţia etnicilor maghiari din Venezuela care trăiesc ”în haos, în circumstanţe imprevizibile, în dictatură”.

”Aceşti cetăţeni vor fi mereu bine primiţi în Ungaria, chiar şi cu familiile, chiar dacă unii membri nu vorbesc limba ungară şi vor primi tot sprijinul pentru a se stabili aici”, a spus Zsolt Semjen.

De asemenea, vicepremierul Ungariei a afirmat că ungurii din România ”sunt persecutaţi şi se află sub atac continuu, prin intermediul unor metode aparent legale”. Cât despre premiata Anna Horvath,  aceasta se bucură de tot sprijinul şi toată susţinerea conducătorilor Ungariei.

”Această tendinţă nu s-a încheiat… de aceea printre persoanele premiate în acest an se numără fostul viceprimar al oraşului Cluj-Napoca, Anna Horvath, pentru a ne arăta susţinere faţă de ea”, a mai spus vicepremierul.

 

Se întoarce! Nu se întoarce…! Se întoarce! Nu se întoarce…!

Nu e exclus faptul ca Anna Horvath să nu se întoarcă în România, dat fiind faptul că aceasta se bucură de o mare susţinere din partea oficialilor din Budapesta, aceştia încercând să valideze ideea că Anna Horvath ar fi nevinovată şi este persecutată în România.

Nu ar fi primul caz în care un lider UDMR ar încerca să scape de justiţie, adăpostindu-se în Ungaria. Este vorba despre Marko Attila pe care de aproape doi ani, Ungaria refuză să-l predea autorităţilor judiciare din România după ce a fost acuzat că a prejudiciat bugetul de stat cu 89 de milioane de euro. Marko Attila a dispus acordarea unor despăgubiri ”umflate” de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

După ce a fost pus sub acuzare, Marko Attila a fugit în Ungaria, unde premierul Viktor Orban i-a promis sprijin şi protecţie, adică nu va fi extrădat. Pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare în lipsă care nu a fost pus în aplicare.

 

Acuzată de corupţie

La mijlocul lunii octombrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Serviciul Teritorial Cluj dispuneau punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 10 octombrie 2016, faţă de inculpata Horvath Anna, la data faptei viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au descins la Primăria Cluj-Napoca pentru a efectua cercetări ce vizează suspiciunea săvârşirii, în perioada 2014 – 2016, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie.

În ordonanţa procurorilor se arata că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

”În perioada februarie – mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.

Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiei de construire.

Pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcţionari cu atribuţii în domeniul urbanismului şi autorizării lucrărilor de construcţii, inculpata Horvath Anna a pretins omului de afaceri procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale. Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma încheierii unui contract de sponsorizare, urmând ca viceprimarul Horvath Anna să indice omului de afaceri datele de identificare ale unei persoane juridice cu care să fie încheiat acest contract.

De asemenea, în acelaşi context, inculpata Horvath Anna a promis că şi după alegerile locale îl va ajuta pe acelaşi om de afaceri şi în cazul altor proiecte imobiliare în care acesta din urmă avea interese economice”, arată procurorii.

6 COMENTARII

    • Omiteti sa spuneti un lucru: Curtea de Apel Cluj i-a aprobat concediul în Ungaria, insa hotararea a fost atacata, iar Inalta Curte de Justitie a anulat decizia initiala, deci nu mai poate pleca din tara.

  1. Ar fi totusi de apreciat daca nu ati scrie asemenea aberatii, pornind de la o stire de altfel adevarata, insa nevalabila la momentul actual … minciuna si manipulare prin omisiune, asa s-ar numi ceea ce faceti. Sunteti ca in celebrul banc cu radio Erevan: „Este adevarat ca in Erevan se imparte la toata lumea masina Moskvici? Raspuns: Stirea este adevarata! Numai ca nu in Erevan, ci in Tbilisi, si nu Moskvici, ci Volga, si nu se imparte, ci se confisca.” Foarte trist…

LĂSAȚI UN MESAJ