Care e diferența dintre un șofer la Parlament și unul de pe o ambulanță, uzat de program și ritmul de lucru? Primul a ajuns să primească pensie specială.

Există ceva mai special decât o pensie specială ? Da: de exemplu două pensii speciale. Sau cumulul de pensii speciale.

În anul 2015, PSD – ALDE a declanșat vasta operațiune de reintroducere a pensiilor speciale. Acestea nu au fost însă resuscitate pe vechiul model, cel de până în 2010, când le-a desființat Emil Boc, ci într-o formă “evoluată”, ce a produs un sistem aberant și unic pe mapamond, scrie cursdeguvernare.ro.

Teoretic, pensiile speciale sunt acordate celor care cu ocupații deosebite în societate. Practic, însă, inovațiile legislative din anul 2015 și reluate în acest an au împins lucrurile într-o zonă bizară: până și șoferii și femeile de serviciu de la Parlament sunt beneficiari ai pensiilor speciale de serviciu.

EXEMPLE CONCRETE. AMPLOAREA FENOMENULUI ȘI CONSECINȚELE

În afara celor 465 de aleși, în Parlamentul României lucrează alte aproximativ aproape 2.500 de persoane, cu statut de angajați sau personal contractual.

Deși nu au toți statut de funcționar public parlamentar (adică nu sunt experți, referenți, consilieri parlamentari etc.), toți beneficiază de pensiile speciale. Chiar dacă sunt șoferi, femei de serviciu, bibliotecari la una dintre cele trei biblioteci din Casa Poporului sau ghizi la Centrul Național de Conferințe.

În ce privește șoferii, ar fi util de meditat la diferența dintre șoferul unui parlamentari și un șofer (angajat tot la stat) pe o ambulanță.

POSIBILA MIZĂ – RUDELE SĂRACE ȘI NEAMURILE BUGETARE ANGAJATE LA PARLAMENT

Biografia unora dintre autorii și semnatarii legii indică faptul că reintroducerea pensiilor speciale pentru funcționarii parlamentari nu au fost întâmplătoare.

Mulți dintre ei își angajaseră în anii anteriorii familiile la cabinetul de parlamentar, fapt pentru care ANI a sesizat în 2015 Parchetul General.

CE-I MAI SPECIAL DECÂT PENSIA SPECIALĂ: DOUĂ PENSII SPECIALE. PLUS SALARIUL, UNII DINTRE EI

Marea extravaganță creată prin sistemul inventat de actuala coaliție este însă cumulul de pensii speciale.

Aceasta, pentru că actuala pensie specială de parlamentar are statut de pensie suplimentară. Indemnizația pentru limită de vârstă se adaugă la pensia pe care o încasează foștii aleși pe baza contribuțiilor la sistemul public. Înainte de 2010, trebuia să alegi între pensia de parlamentar și cea meritată pe baza contribuțiilor virate la Fondul de pensii de-a lungul activității.

De la 1 iulie, indemnizațiile parlamentarilor activi s-au majorat de la 7.700 lei brut, la peste 13.000 lei brut pe lună. Ei și aleșii locali au fost principalii beneficiari ai Legii salarizării.

Restul categoriilor de persoane plătite din bani publici vor primi diferențele treptat, începând de la anul și până în 2022.

Până la majorarea din iulie, pensia de parlamentar era de aproximativ 1.500 de lei pentru un mandat, 3.100 de lei pentru cei cu două mandate şi 4.600 de lei pentru cei cu cel puțin trei.

Modul de calcul va face ca acum aceste indemnizații să depășească 10.000 de lei pentru cel puțin trei mandate.

EXEMPLE DE CUMULARZI DE PENSII

Gheorghe Emacu, general de brigadă în rezervă, a avut în 2015 o pensie militară de 65.100 lei, care a crescut semnificativ ulterior. În primul rând, pentru că pensiile militare speciale au fost votate în 2015, dar au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, la aceasta s-a adăugat majorarea anuală, pe formula 100% din inflație și 50% din creșterea salariului corespondent obținut de cei în activitate.

Pentru mandatul de deputat din legislatura 2012 – 2016 (din partea UNPR, dar trecut ulterior la PSD), el primește de la stat și o indemnizație de fost parlamentar – alți aproximativ 1.550 de lei, lunar, adică peste 18.000 anual.

A deținut funcții de conducere în Ministerul Apărării, dar a fost și secretar de stat în Ministerul de Interne, iar în 2010,  la 52 de ani, a devenit doctor în Drept, cu o lucrare susținută la Academia de Poliție Al. I. Cuza.

Gheorghe Emacu a votat și Legea 223 privind pensiile militare, în 2015, prin care aceste drepturi erau scoase din nou de sub aplicarea principiului contributitivității. 289 de deputați au votat atunci pentru reintroducerea pensiilor speciale pentru militari.

Acum, acest general în rezervă beneficiază de două pensii speciale. Pe amândouă le-a votat în perioada unicului său mandat de parlamentar.

La pensii speciale are dreptul și Gabriel Oprea (fost ofițer de intendență, a fost promovat de președinții României, de după 1989, la gradul de general cu trei stele). Acesta avea în 2015 o pensie specială de militar de 73.000 de lei net, potrivit ultimei declarații de avere. Ea a crescut consistent în 2016.

Conform legii, el are dreptul și la o pensie suplimentară de fost parlamentar în cuantum maxim, deoarece a fost în legislativ din 2004 și până în 2016. Aceasta înseamnă peste alți aproximativ 10.000 de lei pe lună.

PENSIILE ÎN ROMÂNIA – CONTEXTUL :

există 5,050 milioane pensionari
pensia medie în România este de 939 de lei
aproape 1,2 milioane de pensionari au pensii de cel mult 500 de lei
449.239 de pensionari au între 501 și 600 de lei
381.251 persoane au pensii între 601 și 700 de lei
368.225 au pensii între 701 și 800 de lei
430.000 aveau în iunie între 801 lei și pensia medie

Citește continuare aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.