Curtea de Apel Cluj a respins definitiv cererea Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului de suspendare a autorizațiilor de construire ale blocurilor din ansamblul Luminia de pe strada Eugen Ionesco. Proiectul a fost aprobat în 2007 de primărie, printr-un PUZ, beneficiar fiind firma Abaris care a primit acordul să facă 7 blocuri cu până la zece etaje. Riveranii ansamblului s-au plâns de construirea blocurilor între case și au atacat în instanță, Curtea de Apel permite construirea ansamblului Luminia.

 

Proiectul a fost vândut firmei Cyane, deoarece Abaris a intrat în insolvență, începând doar fundația unuia dintre blocuri. Autorizația inițială pentru șantier expirase, așa că Cyane a cerut reautorizarea blocurilor. Arhitecții care s-au ocupat de documentație în 2007- firma Arhimar-  au menționat că au încetat colaborarea cu Abaris, având în vedere că nu li s-a plătit onorariul și că nu mai au nicio legătură cu noul proiect sau cu reautorizarea acestuia.

Firma Cyane este deținută de Bughero Exim și de Anca Negrea, care este și administratorul firmei. Aceasta declara în anii trecuți în media locală că s-a cerut autorizarea și că nu știe în ce măsură va continua respectivul proiect. În 2014, administrația locală a eliberat firmei Cyane mai multe autorizații de construire fără modificarea soluției constructive autorizate în 2008 pentru blocurile din ansamblul imobiliar Luminia. Potrivit site-ului proiectului,  în zonă urmează să apară circa 400 de apartamente. Reprezentanții Biroului mass-media al primăriei au declarat pentru actualdecluj.ro că au efectuat un control în zonă și că blocul deja ridicat în zona Janos Zsimond respectă autorizația de construire emisă de primărie.

Până când se vor permite derogări?

Când ansamblul Luminia a început să prindă contur, mai mulți vecini ai ansamblului se plâng de faptul că nu mai ai unde să îți faci casă în Cluj-Napoca și că primăria aprobă blocuri în fața caselor. De asemenea, cetățenii spun că nu este suficientă capacitate, așa cum prevăd PUZ-urile aprobate de primărie.

La o ședință din luna februarie 2015  în care riveranii de pe Eugen Ionescu și-au spus nemulțumirile, un consilier local a presupus că actele sunt emise în mod greșit de o instituție, ”dar instituția poate cere instanţei de judecată anularea lor în termen de un an de zile de la aprobarea acestor acte”.

Administrația locală nu a făcut însă nimic în acest sens. Primăria a precizat pentru un ziar local că blocul deja edificat din ansamblul Luminia respectă autorizația de construire.

Pentru că primăria nu le-a dat niciun răspuns, mai mult, a reautorizat blocurile, riveranii și-au căutat dreptatea și s-au decis să ceară în instanță stoparea edificării de blocuri între case pe Eugen Ionescu.

Cetățenii au făcut parte din Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC), structură care a decis să se implice în acest caz și oferă asistență juridică în procesul împotriva edificării ansamblului Luminia.

Astfel, reprezentanții APUC, au înregistrat o plângere prealabilă la primărie plus o cerere de suspendare a autorizațiilor de construire la Tribunalul Cluj.

“Acest proiect a suferit deja câteva modificări, din momentul în care a fost aprobat. Neregulile sunt multiple ,de la schimbarea încadrării urbanistice la nerespectarea regimului de înălțime, nerespectarea specificului zonei (cartier rezidențial cu locuințe individuale și locuințe colective mici), lipsa locurilor de parcare necesare, nerespectarea distanțelor față de proprietățile învecinate, lipsa căilor de acces”, au spus reprezentanții APUC.

 

APUC a atacat în instanță

Astfel, APUC a atacat în instanță planul urbanistic zonal al ansamblului rezidențial Luminia de pe strada Eugen Ionesco. Pe lângă procesul de anulare a planului, asociația a cerut, separat, suspendarea lucrărilor la cele șase blocuri. Cererea a fost respinsă la Tribunal, dar APUC mai avea o șansă la Curtea de Apel Cluj. APUC a chemat în judecată societatea Cyane SRL, care ridică blocurile, alături de Consiliul Local Cluj-Napoca și Primarul Municipiului Cluj-Napoca. Asociația a fost sesizată de către vecinii de la vilele de lângă terenul pe care se ridică ansamblul Luminia. Blocurile ridicate de Cyane sunt de patru etaje plus etaj retras și au câte 68 de apartamente.

„Acolo e proiect de șase blocuri, dintre care unul e realizat, al doilea este în curs de edificare și urmează alte patru. Procesul curge, nu știm cât va dura, eu sper să obținem suspendarea lucrărilor și acolo, cu toate că am pierdut un prim termen. Sperăm ca la recurs să câștigăm. Dacă nu, vom lupta pentru anularea proiectului respectiv. Acolo e mult mai grav, atât ca persoane implicate, cât și ca anvergură. E cu atât mai complicat cu cât multe apartamente au fost cumpărate din fază de proiect. Într-adevăr e foarte greu să dai decizii de demolare pentru un imobil în care locuiesc familii nevinovate, care nu au nicio implicare. E foarte greu. Asta sincer nu știu cum se poate rezolva”, a declarat președintele APUC, Elek Levente, pentru Transilvania Reporter în 10 februarie 2015.

Tribunalul Cluj a hotărât:  ”Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei invocată de pârâţi prin întâmpinări. Respinge excepţia lipsei de interes a reclamantei în promovarea acţiunii invocată de pârâţi în cuprinsul întâmpinărilor. Respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune invocată de pârâta de rând 3 prin întâmpinare, ca inadmisibilă în cadrul cererii întemeiate pe dispoziţiile art. 14 din Legea nr. 554/2004. Respinge petitul având ca obiect suspendarea executării Autorizaţiei de construire nr. 115/07.02.2014 (Blocul E) ca rămasă fără obiect. Respinge cererea de suspendare formulată de reclamanta în contradictoriu cu pârâţii. Obligă reclamanta să plătească pârâtei de rând 3 suma de 6307,90 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale”.

Blocul E este deja finalizat, iar apartamentele sunt vândute. Hotărârea de respingere a cererii de suspendare a fost atacată cu recurs, care se judecă la Curtea de Apel Cluj.

Pe fond, în procesul privind anularea PUZ-ului, asociația reclamă, în mare, că beneficiarii au schimbat încadrarea zonei din planul urbanistic general, că nu se respectă regimul de înălțime și că nu se face un drum de 14 metri lățime prevăzut în proiect. Reprezentanții APUC au fost însă zgârciți în informații. Nici președintele Elek Levente și nici avocatul Călin Stegăroiu nu au dorit să dea detalii despre caz. ”Am discutat cu domnul Stegăroiu. Nu vrea să transfere dezbaterea din sala de judecată in presă. Asta este părerea dânsului, iar eu trebuie să o respect. Se poate scrie despre acest caz, dar cu informații publice din dosar, fără interviu cu avocatul nostru sau cu persoane din asociație care să facă referiri la aspecte concrete din dosar.”, a spus Levente.

 

Curtea de Apel permite construirea în continuare a ansamblului Luminia

Conform clujust.ro, Curtea de Apel Cluj a respins definitiv cererea Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului de suspendare a autorizațiilor de construire ale blocurilor din ansamblul Luminia de pe strada Eugen Ionesco.

Soluția pe scurt a Curții de Apel: ”Cu majoritate: Respinge recursurile declarate de reclamanta Asociația pentru Protecția Urbanistica a Clujului si pârâta SC Cyane SRL împotriva sentinței civile nr. 3275 din 21.10.2015 pronunțată în dosarul nr. 2955/117/2015 al Tribunalului Cluj pe care o menține în întregime. Decizia este definitivă.”

Un judecător a făcut opinie separata în sensul ”respingerii recursului declarat de SC Cyane SRL împotriva sentinței civile nr. 3275 din 21.10.2015 pronunțată în dosarul nr. 2955/117/2015. Admiterii recursului APU a Clujului, casării în parte a hotărârii si rejudecând: Admiterea cererii de suspendare a executării în privința HCL 602/2007, autorizațiilor 117, 118, 119 din 2014, nr. 340 si 341 din 2013.”

Amintim că la anterior Tribunal a respins acțiunea de suspendare a Asociației îndreptată împotriva dezvoltatorului imobiliar Cyane SRL, a primarului și a Consiliului Local.

De asemenea, APUC (fosta Asociație pentru protecția străzii Măceșului), reprezentată de avocatul Călin Stegăroiu, a fost obligată să plătească pârâtei Cyane suma de 6307,90 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentând onorariu avocat. Cyane este reprezentată de Cosmin Costaș.

Dar procesul principal, în care asociația a cerut anularea hotărârii de consiliu local privind aprobarea planului urbanistic zonal și a autorizațiilor de construcție, continuă la Tribunalul Cluj, secția de contencios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.