Apărarea Drepturilor Omului contestă propunerea MAI prin care huiduitul la proteste ar putea fi sancţionat cu închisoare de la trei luni la un an

50

APADOR-CH cere Ministerului Afacerilor Interne clarificarea sau eliminarea unor propuneri din proiectele de modificare a legilor din domeniul ordinii publice care ar putea permite, prin ambiguitate, „abuzuri pe care organele de ordine ar putea să le facă la adresa cetăţeanului”.

Printre exemplele de iniţiative controversate de modificare a legilor poliţiei, APADOR-CH enumeră o prevedere a pachetului de legi propus dezbaterii de Ministerul Afacerilor Interne care arată că întrebuinţarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Un alt exemplu de iniţiative controversate de modificare a legilor poliţiei este propunerea de incriminare şi pedepsire cu închisoare de la trei luni la un an pentru fapta de a „întrebuinţa cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene” la adresa organelor de ordine.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) spune că propunerea este atât de largă şi de vagă încât orice gest sau cuvânt care nu i-ar plăcea poliţistului ar putea fi calificat drept comportament infracţional, respectiv ultraj.

„Spre exemplu, în cadrul unei adunări publice, nemulţumirea, protestul se exprimă şi sub forma unor huiduieli. Potrivit textului de lege propus, aceste huiduieli pot fi interpretate de poliţist drept «cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare», astfel că toate persoanele participante la acea adunare publică pot deveni autori ai infracţiunii de ultraj. În prezent, în art. 257 din Codul penal este incriminată o formă a ultrajului verbal, şi anume ultrajul comis prin ameninţare. Ameninţarea este o faptă mai gravă decât «jignirea» şi de aceea sancţionarea penală a celui care ameninţă un poliţist se justifică prin pericolul unei astfel de fapte. Dar, altul, mai scăzut, este pericolul unor «gesturi, cuvinte sau expresii jignitoare»”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei neguvernamentale.

APADOR-CH cere eliminarea completă a acestei propuneri.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki solicită, de asemenea, eliminarea „reţinerii administrative” din proiect, adică a posibilităţii ca poliţistul să îi interzică unei persoane să părăsească un anumit spaţiu, asta în condiţiile în care în legea poliţiei este deja procedura „conducerii administrative” la secţie, care este o măsură similară.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un pachet legislativ care are rolul să întărească siguranţa poliţiştilor şi a cetăţenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ