Cu toate că, în ultima perioadă, creditele ipotecare au ajuns un „vis” pentru români, în oraşul Cluj-Napoca, proprietarii păstrează ridicate preţurile apartamentelor. Dezvoltatorii imobiliari par „să ţină cu dinţii” de preţurile apartamentelor abia construite în oraş, dar, în acelaşi timp, nici proprietarii imobilelor vechi nu se lasă mai prejos. Şi toate aceastea, chiar dacă băncile acordă greu creditele ipotecare, piaţa este aproape blocată, iar mulţi dintre clienţi aşteaptă o scădere a preţurilor.

Se pare că actuala criză economică nu şi-a pus deloc amprenta asupra preţurilor locuinţelor, ba chiar mai mult, potrivit unor agenţi imobiliari, există apartamente care au ajuns să se scumpească, în loc să meargă spre "calea" ieftinirii. Astfel, o zonă verde, frumos amenajată şi un parc pentru copii, înseamnă pentru cumpărători să scoată mai mulţi bani din buzunar. De asemenea, preţurile apartamentelor mai depind de cartierul în care se află, accesul la mijloacele de transport în comun şi existenţa spaţiilor comerciale.

Preţuri mari, fără motiv

Agenţii imobiliari clujeni sunt de părere că atât preţurile la locuinţele noi, cât şi cele la apartamentele aflate în clădirile vechi, au crescut fără un motiv anume. La sfârşitul lui 2008, peste 10.000 de apartamente erau în construcţie în Cluj-Napoca, în mai multe ansambluri rezidenţiale din oraş. Cu toate că investiţiile în proiectele imobiliare sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, preţurile locuinţelor depăşesc cu mult posibilităţile financiare ale oamenilor. Potrivit statisticilor, un clujean cu un salariu mediu ar trebui să se împrumute pe 25 de ani pentru a-şi putea cumpăra o locuinţă, astfel cele mai multe apartamente rămân fără clienţi. „Nu noi stabilim preţurile, ci proprietarii apartamentelor. Este adevărat că locuinţele au preţuri destul de ridicate pentru această perioadă, iar programul „Prima Casă” a influenţat mult vânzarea şi cumpărarea apartamentelor”, a declarat un reprezentant al agenţiei imobiliare Edil. Astfel, s-a ajuns la această evoluţie ca urmare a creşterii preţurilor locuinţelor înregistrate în anii 2007 şi 2008, motivată mai mult de lipsa ofertelor. Potrivit unor studii, în toată ţara, anul trecut, preţul apartamentelor vechi, din marile oraşe a crescut cu 20% – 40% faţă de anul 2007. Cea mai mare creştere a fost înregistrată la Braşov, unde apartamentele s-au scumpit şi cu 50%, iar cea mai redusă la Arad, cu 20%.

Apartamentele vechi, cele mai scumpe

În ciuda exploziei imobiliare din oraş, apartamentele construite în 1989 sunt încă la mare căutare în Cluj-Napoca. Specialiştii imobiliari spun că apartamentele de acum 20 de ani pot fi achizionate mai uşor prin credit ipotecar, cu toate că blocurile vechi nu au o calitate foarte bună. Astfel, în general, locuinţele construite înainte de 1989 ajung să coste dublu faţă de apartamentele construite în 2008. Astfel, un apartament cu trei camere în cartierul Gheorgheni poate ajunge până la 150.000 de euro, în timp ce o locuinţă nouă, de aceeaşi suprafaţă, în Floreşti, costă până la 70.000 de euro. Potrivit agenţilor imobiliari, preţurile apartamentelor vechi, în marile oraşe din ţară, au stagnat în acest an sau sunt în uşoară creştere faţă de anul trecut. În Constanţa şi Bucureşti, preţurile apartamentelor au crescut la începutul anului cu 10%-15%, dar spre sfârşitul anului nu se mai aşteaptă o creştere a preţurilor. În Cluj-Napoca, cu toate că oraşul s-a extins în zonele limitrofe, preţurile locuinţelor vechi nu s-au stabilizat şi se pot cumpăra în continuare la preţuri foarte ridicate. „Proprietarii nu vor să lase din preţurile apartamentelor. Deocamdată, preţurile locuinţelor stagnează, iar în ultimele luni nu s-a observat o creştere a preţurilor, însă acestea sunt totuşi mari. O mare problemă este aceea că băncile acordă foarte greu credite, iar oamenii nu îşi pot permite să achiziţioneze un apartament”, a declarat consultantul imobiliar Alexandru Bolboagă, de la Agenţia Maxintermedia.

Apartamente cu două camere, la mare căutare

În municipiul Cluj-Napoca, cele mai căutate locuinţe sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere, datorită preţurilor puţin mai accesibile şi a costurilor de întreţinere mai mici. În judeţul Arad, cele mai ieftine garsoniere costă între 20.000 şi 35.000 de euro, iar cele mai scumpe se găsesc la Braşov, preţul acestora ajungând şi la 65.000 de euro, la fel ca un apartament de două camere într-un alt oraş al ţării. În ceea ce priveşte cele mai ieftine locuinţe cu două camere, acestea se găsesc tot la Arad, cu preţuri între 40.000 şi 60.000 de euro, iar cele mai scumpe sunt la Cluj-Napoca, preţul acestora ajungând până la 95.000 de euro. Apartamentele cu trei camere pot costa 120.000 de euro în Iaşi şi Sibiu, în timp ce la Cluj-Napoca preţul acestora oscilează între 70.000 şi 120.000 de euro. De cele mai multe ori, preţurile apartamentelor fluctuează în funcţie de zone, de aceea uneori apartamentele cu două camere au acelaşi preţ ca cele cu trei camere.

Scumpe, dar noi

Cele mai scumpe locuinţe noi sunt construite la Cluj-Napoca, unde preţurile pot ajunge şi la 2.000 de euro/mp construit. În restul oraşelor din ţară, preţurile oscilează între 600 şi 1.000 de euro/mp construit, în cazul vilelor şi între 800 şi 1.500 de euro/mp construit, la apartamente. În acest context, Cluj-Napoca este unul dintre oraşele care are cea mai dezvoltată piaţă rezidenţială, unde cererea însumează între 13.000 şi 15.000 de unităţi, iar oferta este de peste 13.000 de locuinţe în 20 de ansambluri rezidenţiale.

Oameni puţini pentru Prima Casă

Potrivit agenţilor imobiliari din Cluj-Napoca, tot mai puţini oameni aplică pentru programul Prima Casă. „Deoarece creditele se obţin foarte greu, nu sunt mulţi cei care aplică pentru acest program. Probabil şi din cauza faptului că Prima Casă a început doar de câteva luni”, a declarat consultantul imobiliar Alexandru Bolboagă.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.