Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a decis, la Strasbourg, la finalul dezbaterii pe tema reformelor sistemului judiciar din România, solicitarea unei opinii cu caracter consultativ din partea Comisiei de la Veneţia, care să exprime punctele de vedere asupra legilor justiţiei şi a căror examinare „nu poate ignora necesitatea de a oferi răspunsurile legislative democratice necesare corectării abuzurilor constatate în sistemul judiciar”.

Potrivit unui comunicat de presă, senatorul Titus Corlăţean, membru al Comisiei de monitorizare, a făcut o prezentare comprehensivă a aspectelor legislative în curs, „dar şi a gravelor abuzuri semnalate public în ultimii ani, cu elemente de probatoriu concrete, săvârşite de unii procurori anticorupţie în cursul anchetelor penale desfăşurate în România”.

„A făcut o prezentare detaliată a protocolului secret de cooperare dintre Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/Direcţia Naţională Anticorupţie, declasificat recent, cu prezentarea elementelor de ilegalitate şi neconstituţionalitate, care au generat serioase abuzuri, cu încălcarea flagrantă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, aşa cum sunt consacrate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, precizează un comunicat al Senatului.

Potrivit sursei citate, Corlăţean a relevat importanţa faptului că s-a realizat deja un dublu control de constituţionalitate asupra celor trei legi menţionate, deciziile pozitive ale Curţii Constituţionale fiind fundamentate inclusiv pe elemente de poziţie şi linii directoare ale Comisiei de la Veneţia cu privire la o serie de aspecte esenţiale, cum ar fi statutul diferit al procurorilor de cel al judecătorilor sau existenţa unei secţii speciale în cadrul Judiciarului (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) pentru investigarea eventualelor abuzuri comise de magistraţi.

Senatorul român a subliniat că deciziile Curţii Constituţionale „consfinţesc practic constituţionalitatea întregului pachet legislativ, cu excepţia definirii erorii judiciare, procedura de modificare corespunzătoare fiind în curs în Parlament în momentul de faţă”. Totodată, CCR a consfinţit constituţionalitatea înfiinţării unei secţii speciale a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care să investigheze eventualele abuzuri ale magistraţilor, măsură considerată de Curtea Constituţională ca o garanţie pentru salvgardarea independenţei magistraţilor, în special a judecătorilor, se mai precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, la lucrările comisiei au participat reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, GRECO, Consiliului Superior al Magistraturii. Au intervenit în dezbateri parlamentari români, reprezentanţi ai puterii şi opoziţiei, care sunt membri şi ai Comisiei de monitorizare a APCE.

În cursul acestei săptămâni, cu ocazia celei de-a doua părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în diferite organisme ale Adunării a fost abordată tema reformei judiciare din România şi a modificărilor la cele trei legi ale justiţiei (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii), se mai arată în comunicat.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.