În data de 24 septembrie, Consiliul Local al Comunei Floreşti a decis înfiinţarea unei Comisii Tehnice de Administrare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Această hotărâre ar fi fost contestată de arhitectul şef al judeţului, care argumentează că în lege nu apare posibilitatea ca şi comunele să aibă o astfel de comisie. Prefectura este de aceeaşi părere şi susţine că a cerut revocarea deciziei Consiliului Local, dar primarul din Floreşti spune că legea nu interzice formarea unei astfel de comisii şi în comune, atâta tot că nu stipulează specific acest aspect. Acum, arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, a decis să ia la verificat avizele de urbanism emise la Floreşti în ultimele şase luni, deşi direcţia cu acest rol al primăriei funcţionează de 18 ani.

 

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj nu este de acord ca Floreştiul să aibă o Comisie Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, decizie luată în urmă cu o lună. Acest proiect de hotărâre, alături de cel referitor la regulamentul de funcţionare al comisiei ar fi ilegale, potrivit arhitectului şef al judeţului, Claudiu Salanţă. Preşedintele Consiliului Judeţean, deşi a semnat delegarea acestuia din urmă la Floreşti, susţine că nu are nimic de-a face cu recentul control de la primăria floreşteană şi că nu se implică în astfel de aspecte tehnice. Ceea ce ne dă de înţeles că Mihai Seplecan ori nu ştie ce semnează, ori semnează ce vrea Salanţă. Nu că cele două aspecte s-ar exclude reciproc.

 

Arhitectul la control

În horă a fost invitată şi Prefectura, care a solicitat deja Primăriei comunei şi respectiv Consiliului Local Floreşti, revocare acestui HCL. Conform Instituţiei Prefectului judeţului Cluj această hotărâre de Consiliu Local Floreşti nu a trecut de controlul de legalitate fiind apreciată nelegală. Totodată, instituţia a demarat deja procedura prealabilă prin care a solicitat Primăriei comunei Floreşti revocarea acestui HCL, a spus prefectul Gheorghe Vuşcan.

”În urmă cu câteva zile am făcut o procedură prealabilă, şi am stabilit că nu au dreptul de a avea această comisie de urbanism. Scrie de Consilii Judeţene, municipii, oraşe, dar nu şi de comune. Noi analizăm orice hotărâre de consiliu local, nu am făcut această analiză în urma vreunei reclamaţii. Dar am decis să le dăm înapoi hotărârea, le-am trimis adresă zilele acestea, nu ştiu de ce nu au primit-o”, a declarat Gheorghe Vuşcan.

Cu legea în braţe, Salanţă a pornit la Floreşti pentru a verifica avizele pentru planurile urbanistice aprobate la Floreşti. Coincidenţa face că Salanţă a fost trimis în cel mai prost moment posibil: directorul tehnic din Primăria Floreşti este la Bucureşti tocmai cu proiectul pentru Centura de Sud, care trebuie urcat pe SEAP. Iar arhitectul comunei era la Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a stabili o serie de aspecte legale care ţin de recepţia lucrărilor.

 

Vizita neanunţată, amânată cu frumosul

Contactat de Gazeta de Cluj, primarul comunei Floreşti Horia Şulea a spus că l-a deranjat modul în care vizita surpriză a fost făcută şi atitudinea arhitectului judeţului, care nu a înţeles că persoanele care îi pot furniza actele solicitate lipsesc. Până la urmă, Claudiu Salanţă a decis să anunţe oficial, aşa cum face şi Curtea de Conturi, un control pentru ziua de luni.

”Nu avem nimic de ascuns, le vom pune toate documentele la dispoziţie, că aşa e normal. Dar mă deranjează această atitudine, care nu face cinste unui funcţionar al statului român, şi lipsa de comunicare interinstituţională”, a subliniat Şulea.

Primarul spune că arhitectul şef al judeţului a cerut direcţiei urbanism din primăria pe care o conduce toate Planurile Urbanistice Zonale şi de Detaliu (PUZ şi PUD) de pe ultimele şase luni. ”Nu a avut cine să facă chestia asta. Atitudinea a fost una incorectă, e o verificare care nu are nicio legătură cu aspectele care îi nemulţumesc pe ei. Şi Curtea de Conturi se anunţă cu câteva zile înainte, şi noi ne pregătim să le punem la dispoziţie tot de doresc. Mă deranjează modul în care a venit. Într-un final, s-a întocmit un act în care pentru luni se anunţă că va face un control la Floreşti”, spune primarul.

 

Seplecan nu ştie nimic

Primarul din Floreşti spune că a vorbit şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan, care a spus că ştie că Salanţă este la Floreşti. ”I-am spus că mi se pare normal să fiu anunţat de acest control, dar el a zis că nu ştia scopul, şi a semnat numai delegaţia”, spune Horia Şulea.

Întrebat de decizia prefectului, acesta a precizat că ştie despre ea numai din presă, pentru că nu a primit încă vreo hârtie de la locotenentul lui Ponta de la Cluj. ”Dacă într-adevăr există un act oficial, unii, la nivelul lor de intelect, cam acestea le sunt metodele prin care relaţionează interinstituţional”, spune primarul, referindu-se la persoanele care au ales să facă publică decizia în presă, înainte ca ea să fie comunicată administraţiei locale.

”Legea 350/2001, la  articolul 37, punctul spune că << În scopul îmbunătăţirii calităţii deciziei referitoare la dezvoltarea spaţială durabilă, în coordonarea preşedinţilor consiliilor judeţene şi a primarilor de municipii şi oraşe, respectiv a primarului general al municipiului Bucureşti se constituie Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism, ca organ consultativ cu atribuţii de analiză, expertizare tehnică şi consultanţă, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului-şef.>>  Nu zice nimic de comune, dar asta nu înseamnă că e interzis.

Având în vedere populaţia comunei, boomul imobiliar, dezvoltarea Floreştiului am decis să avem o comisie de urbanism, având în vedere faptul că legea nu ne interzice. Vom ajunge în instanţă, şi vedem dacă într-adevăr este interzisă, nu este încă oricum constituită, dar cred că noi avem dreptate. Oricum, la Floreşti din 1997 se emit avize de urbanism, de când s-a înfiinţat acest departament al Primăriei”, subliniază Şulea.

 

Supărat foc pe cei care-i poartă sâmbetele

Primarul se arată foarte supărat pe acest atac la încercările Primăriei de a fluidiza emiterea de acte urbanistice la Floreşti. ”Oare care să fie motivul? Că se dezvoltă mai mult? Aici se vinde? Are cineva un interes ascuns? Că Floreştiul poate să meargă înainte şi fără banii la care avea dreptul prin Codul Fiscal, furaţi de către Guvern? Sau pur şi simplu Floreştiul este o insulă limpede într-o mare tulbure?

Cine a tulburat această mare? Minţile tulburi, oameni rupţi de realitate, în preajma cărora nu a ajuns bunul simţ. Mă simt curat în faţa lui Dumnezeu, a legii şi în faţa celor care m-au ales. Inevitabil, curăţenia unora va răbufni. Iar în ceea ce priveşte frica, dacă pe aceşti indivizi, în marea majoritate, este ceea ce îi caracterizează, eu prin construcţie numai de Dumnezeu, mă tem, legat de oameni nu am nicio frică”, a spus primarul din Floreşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.