În România sunt 46.000 de copii încredintati în grija asistentilor maternali profesionsti. Cu toate ca acestia primesc aproape 1.500 de lei pe luna, multi dintre acestia nu îsi îndeplinesc sarcinile si nu-si respecta obligatiile pe care le au fata de stat si fata de copii. În ultima perioada s-au semnalat mai multe cazuri de asistenti maternali iresponsabili care au revoltat întreaga tara.

În România sunt peste 15.000 de asistenti maternali profesionisti, care au în grija nu mai putin de 46.000 de copii. Acest lucru înseamna ca sunt trei copii la un asistent maternal. Aceasta slujba are responsabilitati uriase, dar la ea are acces oricine. Legea româneasca este destul de permisiva cu cei care vor sa devina "parinti de profesie". Ca sa devii asistent maternal în România trebuie doar sa-ti doresti. Daca ai zece clase si o casa, îndeplinesti conditiile esentiale pentru a ajunge parinte de profesie. Odata cu plecarea românilor la munca în strainatate, statul s-a trezit cu mii de copii abandonati, asa ca solutia plasarii acestora într-o locuinta temporara a picat numai bine, iar conditiile de testare a asistentilor maternali au devenit mai mult formale. În prezent, poate practica aceasta meserie orice persoana, indiferent de sex care are cu 18 ani mai mult decât copiii pe care-i are în îngrijire, inclusiv pensionarii daca fac dovada ca sunt perfect sanatosi. Nu pot fi asistenti maternali cei care au primit o condamnare judecatoreasca, parintii decazuti din drepturi si cei care sufera de boli cronice. Asistentii maternali încaseaza de la stat aproape 1.500 de lei pe luna, primesc spor de stres si încaseaza si alocatia copiilor. Uneori e posibil ca, din donatii si sponsorizari pentru copiii luati în îngrijire, asistentii sa primeasca si ajutoare precum îmbracaminte, încaltaminte, mobilier pentru copii, rechizite. 

Obligatiile asistentului maternal

Asistentul maternal profesionist are urmatoarele obligatii privind copiii primiti în plasament sau încredintati: sa asigure cresterea, îngrijirea si educarea copiilor, în vederea dezvoltarii armonioase fizice, psihice, intelectuale si afective a acestora;  sa asigure integrarea copiilor în familia sa, aplicându-le un tratament egal cu al celorlalti membri ai familiei; sa asigure integrarea copiilor în viata sociala; sa contribuie la pregatirea reintegrarii copiilor în familia lor naturala sau la integrarea acestora în familia adoptiva, dupa caz; sa permita specialistilor serviciului public specializat pentru protectia copilului sau organismului privat autorizat supravegherea activitatii sale profesionale si evaluarea evolutiei copiilor; sa asigure continuitatea activitatii desfasurate si în perioada efectuarii concediului legal de odihna; sa pastreze confidentialitatea informatiilor pe care le primeste cu privire la copii; sa informeze de îndata serviciul public specializat pentru protectia copilului sau organismul privat autorizat care le supravegheaza activitatea cu privire la orice schimbare survenita în situatia lor personala, familiala sau sociala care ar putea sa influenteze activitatea lor profesionala; sa participe la cursurile de perfectionare organizate de angajatori; sa prezinte, împreuna cu persoanele cu care locuieste, anual comisiei pentru protectia copilului un certificat medical din care sa rezulte ca starea sanatatii lor permite continuarea desfasurarii activitatii.

Monitorizarea activitatii asistentilor maternali

Serviciul public specializat pentru protectia copilului sau organismul privat autorizat care supravegheaza activitatea asistentilor maternali profesionisti este obligat sa prezinte comisiei pentru protectia copilului rapoarte trimestriale referitoare la evolutia copiilor încredintati sau dati în plasament asistentilor maternali profesionisti. În exercitarea atributiilor de supraveghere si sprijin al activitatii asistentilor maternali profesionisti ce revin serviciului public specializat pentru protectia copilului sau organismului privat autorizat, acestia sunt obligati sa efectueze vizite si întâlniri periodice, precum si o evaluare anuala a activitatii desfasurate de fiecare asistent maternal profesionist. Reprezentantii comisiei pentru protectia copilului au drept de control asupra activitatii asistentilor maternali profesionisti.

Cazul din Bistrita nu este singurul

Se pare ca tot mai multi asistenti maternali nu îsi respecta obligatiile pe care le au fata de lege prin luarea unui copil în crestere. Tragedia de la Bistrita care a socat întreaga tara, unde un copil de patru ani a fost torturat pâna la moarte de asistenta maternala care îl avea în grija, nu este un caz izolat. Recent s-a descoperit ca un alt asistent, din Botosani de aceasta data, este anchetat de politie si acuzat ca maltrata un copil de 12 ani, luat în plasament. Totul a iesit la iveala în urma unui control facut în casa familiei, de un angajat al Directiei pentru Protectia Copilului. El a remarcat ca unul dintre cei doi baieti pe care oamenii îi aveau în grija, în vârsta de 12 ani, este plin de vânatai. Si-a anuntat sefii, iar cei doi copii au fost luati de urgenta din familie. Copilul le-a marturisit psihologilor ca a fost lovit de sotia barbatului care îl luase în grija. Conducerea institutiei i-a suspendat atestatul de asistent maternal si l-a reclamat la politie pe barbat. În plus, un alt copil de doi ani a cazut de la etajul unei vile, în Costinesti, dupa ce fusese lasat nesupravegheat de asistenta maternala. Copilul a tras de una dintre scândurile balustradei care s-a rupt si a cazut în gol de la etajul al doilea al cladirii. Femeia din Siculeni, judetul Harghita care-l avea în plasament maternal pe copil sustine ca era de fata atunci când s-a produs accidentul. Micutul s-a lovit puternic la cap si a avut nevoie de interventia medicilor de la urgenta. Politia a început imediat o ancheta, iar reprezentantii Protectiei Copilului spun ca asistentul maternal îsi va pierde locul de munca. În plus, daca va fi gasita vinovata, femeia risca o pedeapsa de pâna la doi ani de închisoare pentru vatamare corporala din culpa.

Prea putini angajati

„Conform legii, monitorizarea cazului ar fi trebuit facuta la trei luni, dar asta presupune ca un manager al directiei se ocupa de 20 de cazuri. La noi însa un manager are în responsabilitate peste 70 de cazuri. Avem în acest moment 270 de copii plasati asistentilor maternali si un singur psiholog care se ocupa de acestia. Ne-ar mai trebui cam 200 de angajati, însa nu am primit bani de la stat pentru acestia, desi i-am solicitat. Trebuie sa ne descurcam cu ce avem. Unde ai semne de întrebare faci monitorizare la trei luni, asa cum scrie în lege, unde nu, o faci la sase-opt luni. În cazul acesta nu am avut motive”, a declarat presei Marin Rus, directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Bistrita.

La Cluj-Napoca se lucreza foarte bine

Crina Grozav, purtator de cuvânt al Casei de Asigurari de Sanatate Cluj sustine ca este vorba de un deficit la monitorizare. „Cei care se ocupa cu acest lucru nu au facut evaluari periodice iar acest lucru înseamna neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu. În acest caz trebuie sa fii meru cu ochii în patru. Eu am lucrat aproximativ un an în domeniu si stiu ca la Cluj-Napoca se lucreza foarte bine. Daca legea spune ca cei de la Protectia Copilului trebuie sa merga la asistentii maternali si sa faca controale, aici se întâmpla sa se mearga si mai des. Cazul de la Bistrita este revoltator. Cei de la Protectia copilului ar fi trebuit sa constate din timp urme de violenta asupra copilului si ar fi trebuit sa ia masuri. Ar fi trebui sa ia copilul si sa îi retraga femeii atestatul de asistent maternal. Ca profesionisti, ar fi trebuit sa constate ca respectiva persoana nu mai întruneste conditiile. Sigur ca poate sa fie totul bine din start dar pe parcurs sa constati ca sunt anumite aspecte pe care asistentul maternal nu le îndeplineste asa cum ar trebui si tu ca profesionist constati acest lucru. Dar este parerea mea personala pentru ca eu nu ma ocup cu asta”, declara Purtatorul de cuvânt CAS Cluj.

Andreea Mitrica

Conform Biroului de Consiliere pentru Cetateni Cluj-Napoca, asistentul maternal profesionist este persoana fizica, atestata în conditiile legii, care asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau cresterea, îngrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care îi primeste în plasament sau în încredintare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.