Astăzi începe controlul la Parchetul ÎCCJ

95

Potrivit lui Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, astăzi va începe un control la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din echipa de verificare făcând parte opt inspectori.

„Controlul se desfăşoară în perioada 4-29 septembrie. Deci, practic, începe luni. Echipa de control este formată din opt inspectori judiciari. A fost dispus de inspectorul-şef, fiind introdus în planul anual de controale, ca urmare a propunerii ministrului Justiţiei”, a declarat Alin Alexandru.

Verificările privesc activitatea Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desfăşurată în anul 2016 şi primul semestru al anului 2017.

Potrivit sursei citate, controalele de fond pe care IJ le realizează la unităţile de parchet vizează, în principal, aspecte precum verificarea organizării şi coordonării eficiente a activităţii, a comportamentuilui şi comunicării, a asumării responsabilităţilor şi a aptitudinilor manageriale: repartizarea procurorilor pe sectoare de activitate; repartizarea personalului auxiliar de specialitate şi a celorlalte categorii de personal; repartizarea echilibrată a lucrărilor; dotarea tehnico – materială şi informatică; condiţiile în care procurorii, personalul auxiliar de specialitate şi personalul contractual îşi desfăşoară activitatea; verificarea comportamentului şi comunicării cu procurorii, lucrătorii de poliţie judiciară, specialiştii, personalul auxiliar, personalul contractual, judecătorii, justiţiabilii, ceilalţi participanţi la procesul penal şi alte instituţii; relaţia cu mass-media, asigurarea accesului la informaţiile de interes public din cadrul parchetului şi transparenţa actului de conducere; respectarea principiului repartizării pe criterii obiective a cauzelor; delegarea atribuţiilor; planificarea pe termen scurt, mediu şi lung etc.

Inspectorii vor mai evalua şi activitatea de urmărire penală şi supraveghere a cercetărilor penale efectuate de către organele poliţiei judiciare, între care se numără verificarea cauzelor aflate în lucru la procuror, examinarea cauzelor mai vechi de un an de la sesizare, incidenţa dispoziţiilor privind prescripţia răspunderii penale. De asemenea, controalele vizează şi modul de rezolvare a memoriilor, a plângerilor şi sesizărilor.