Astăzi, reprezentanții Ministerului Sănătăţii organizează o serie de dezbateri referitoare la forma actuală a proiectului pentru legea transplantului, urmând să ajungă pe masa parlamentarilor pentru dezbatere publică şi adoptare.

În contextul dezbaterii, Ministerul Sănătăţii a solicitat preluarea tuturor observaţiilor şi propunerilor transmise în cadrul procesului de dezbatere publică a proiectului Legii privind transplantul uman.

„Agenţia Naţională de Transplant şi direcţia de specialitate a Ministerului Sănătăţii au elaborat un proiect de Lege privind transplantul uman în vederea armonizării legislaţiei naţionale cu directivele europene privind standardele de calitate şi siguranţă referitoare la organele umane destinate transplantului şi a simplificării cadrului legislativ prin preluarea în noua lege a 11 acte normative din domeniul transplantului uman”, reiese dintr-un omunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii a decis ca proiectul final al noii Legi privind transplantul uman să fie trimis în Parlament pentru dezbatere publică şi adoptare.

Decizia de a organiza o dezbatere publică pe această temă vine după ce, în ultimele săptămâni, Institutul de Transplant Renal de la Cluj este în mijlocul unui scandal după ce profesorul Mihai Lucan este cercetat de către procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

DIICOT a informat că dosarul are ca obiect efectuarea de cercetări faţă de membrii unui grup infracţional organizat constituit de către suspecţii Mihai Lucan, Valerian Lucan şi Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajaţi ai persoanei vătămate Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul Institutului, în favoarea SC LUKMED SRL. Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca ar fi fost prejudiciat cu 5.169.406,91 lei.

De asemenea, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculesu, a explicat că, de când s-a înfiinţat Agenţia Naţională Transplantului, anumite persoane au dorit să nu există reguli de transplant pentru a nu exista răspundere.

„A existat un interes foarte clar al unor oameni care se ocupă cu transplantul să nu existe reguli. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a fost că şi acele puţine reguli au fost încălcate. Domnul Bodog face parte din ministerul Sănătăţii de mulţi ani, el a facut parte din echipa de control la ANT. Dacă mă întrebaţi dacă domnul Lucan se bucură de o oarecare protecţie, atunci, cu siguranţă da. Controalele au arătat mereu aceleaşi lucruri. Că sunt nereguli în alocarea organelor şi că există nereguli în ceea ce priveşte alocarea banilor. În raportul controlului din 2011, reiese clar că nu a fost nicio evidenţă a alocării banilor sau a celor care au făcut transplat. Unde s-au dus organele, de la cine au venit?”, a precizat Vlad Voiculescu, luni, la intrarea în DIICOT.

1 COMENTARIU

  1. ”Unde s-au dus organele, de la cine au venit?” Incredibil. Vă dați seama că oameni au fost declarați morți pentru a li se preleva organele, pe când în fapt organismul lor se afla în modul de somn adânc, pentru a își putea reveni? Nu poți preleva organe de la oameni morți cu adevărat, căci sunt și acelea, moarte.
    Moartea cerebrală e doar o scuză pentru traficanții de organe în halate albe. Vedeți și filmul Coma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.