Atac de la Penitenciarul Gherla împotriva Guvernului Tudose

793

 

 

Sindicatul liber din Penitenciarul Gherla face dezvăluiri de proporții despre măsurile luate de Guvernul PSD prin ministrul Justiției, Tudorel Toader. Gazeta de Cluj a intrat în posesia sesizărilor făcute de cei de la Gherla după ce administrația centrală a României a decis să reducă bugetul penitenciarelor.

 

Adrian Ovidiu Bota, președintele  Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla a întocmit o radiografie a realității din spatele declarațiilor politice făcute de actualii oameni ai PSD-ului. În vreme ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului cere României să implementeze condiții mai bune, chiar umane pentru deținuți, Guvernul a decis să reducă bugetul penitenciarelor.

„Guvernul României demonstrează că nu are intenția de a scoate sistemul penitenciar din starea de criză în care se află de ani buni, blocând investițiile în infrastructura penitenciară, crescând deficitul de personal și impunând modificări de legislație fără o minima evaluare prealabilă de impact.

Însuși ministrul justiției, domnul Tudorel Toader, se dovedește a fi neinteresat de rezolvarea problemelor din penitenciare, în ciudă faptului că organizațiile sindicale din penitenciare i-au semnalat în repetate rânduri situația extrem de dificilă” arată Ovidiu Bota, reprezentantul de la Gherla.

 

Suprapopularea închisorilor un fenomen ce ia amploare

Cu toate că discutat în repetate rânduri atât despre Penitenciarul Gherla cât și despre  alte instituții de încarcerare de pe teritoriul țării care au depășit gradul de ocupație de 100%, în loc să se ia măsuri pentru a se stopa acest fenomen, deciziile luate de Guvern sunt într-o direcție opusă.

 

Conform Ministerului Finanțelor Publice, Guvernul se pregătește să ciuntească încă o data bugetul penitenciarelor cu sumă de 57 de milioane de lei la proximă rectificare bugetară, în condițiile în care în anul 2017, bugetul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost deja redus cu sumă de 127 de milioane de lei față de anul precedent, în pofida repetatelor declarații politice îngrijorate de condițiile din penitenciare.

„ În această situație, este evident faptul că nu pot fi asigurate resursele necesare pentru crearea a 10.895 de noi locuri de cazare și modernizarea altor 1.651 de locuri de cazare din penitenciare și nici pentru angajarea a 5.847 de ofițeri și agenți de penitenciare, așa cum Guvernul României s-a angajat prin memorandum în data de 27 aprilie 2016, pentru a respectă condițiile impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Guvernul întârzie aprobarea hotărârilor necesare pentru demararea lucrărilor de investiții în penitenciare, acestea fiind ținute de luni bune în sertarele ministrului justiției. Ba mai mult, Executivul suspendă în același timp ocuparea funcțiilor vacanțe din penitenciare prin OG 3/2017, deși deficitul de personal este extrem-doar 61% din funcțiile necesare fiind ocupate la acest moment, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor” arată cei de la Sindicatul Liber din Penitenciarul Gherla.

 

Afară-i vopsit gardul…

 

Parlamentul a aprobat, la propunerea Guvernului, Legea nr. 169/2017 privind acordarea a 6 zile câștig pentru fiecare 30 de zile de detenție în condiții improprii. Practic, deși sistemul penitenciar nu are la acest moment capacitatea tehnică și resursele umane necesare pentru a aplică această lege, retroactiv din 2012, toți deținuții din penitenciarele românești vor beneficia de un act de clemență mascată, ceea ce va conduce inevitabil la un nou văl de procese ale deținuților împotrivă statului român.

 

„ Ministrul justiției nu pare a înțelege complexitatea sistemului penitenciar și nu reușește să identifice măsurile necesare pentru bună funcționare a acestuia, în contextul extrem de complicat al hotărârii pilot pronunțate de CEDO împotrivă României la data de 25 aprilie 2017 care nu face decât să constate un fapt cât se poate de real: Guvernul României nu-și onorează promisiunile asumate.

 

În aceste condiții ne vedem nevoiți să reluăm acțiunile de protest suspendate în toamnă anului trecut, când Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor au promis îmbunătățirea condițiilor de lucru, reducerea deficitului de personal și măsuri de protecție a angajaților din penitenciare până când autoritățile vor putea demonstra un progres real în realizarea obligațiilor asumate” concluzionează președintele sindicatului clujean.

 

LĂSAȚI UN MESAJ