Atacuri teroriste soldate cu victime în Europa de Vest este în creştere

82

Numărul de atacuri teroriste soldate cu victime în vestul Europei a crescut în 2016, în pofida unei scăderi generale a numărului de astfel de incidente, potrivit unor informaţii publicate de Global Terrorism Database, relatează miercuri Reuters. Datele indică faptul că au fost 30 de atacuri soldate cu victime în vestul Europei în 2016 şi 23 în 2015. Comparativ, în aceeaşi regiune, două atacuri s-au soldat cu victime în 2014 şi cinci în 2013.

În plus, atacurile teroriste au devenit mai sângeroase, cu 26 de persoane ucise în medie în 2015 şi 2016, de la o medie de patru victime pe an în precedenţii trei ani. Cel mai sângeros incident produs în vestul Europei a fost seria de atacuri coordonate comise la Paris în noiembrie 2015 care s-au soldat cu moartea a 130 de persoane şi care au fost revendicate de organizaţia jihadistă Statul Islamic, conform Agerpres.

Potrivit experţilor, Statul Islamic, grupare responsabilă pentru şapte din cele mai sângeroase zece atacuri comise din 2012, încurajează din ce în ce mai mult folosirea cuţitelor şi a vehiculelor în atacuri, în locul armelor de foc şi a explozibililor. ‘Este foarte diferit de ameninţarea Al-Qaida, care era obsedată de victime în masă, doborând avioane’, a afirmat Sajjan Gohel, director pentru securitate internaţională în cadrul think tank-ului Fundaţia Asia-Pacific. ‘Ceea ce încearcă Statul Islamic este să comită un număr mai mare de atacuri, dar într-un mod mai rentabil şi mai simplu’, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ