Auditorul clădirii DNA anchetat de DNA câştigă licitaţii de la Primăria Cluj-Napoca

539

În luna august al acestui an, Primăria Cluj Napoca a acordat o licitaţie în valoare de 2,1 milioane de lei, fără TVA, firmei Tractebel Engineering SA care ar urma să facă mai eficiente, din punct de vedere energetic, clădirile administraţiei locale. Firma respectivă este implicată într-o anchetă a DNA unde se vehiculează  un prejudiciu peste o jumătate de milion de euro, bani europeni. Firma este atât de abonată la contractele pe bani publici, încât a fost desemnată să facă auditul energetic la viitorul sediu al DNA care se află în administrarea RA-APPS.

 

Primăria Cluj Napoca a atribuit licitaţia ”Asistenţă tehnică pentru pregătirea cererilor de finanţare şi documentelor de proiectare pentru proiectul „Modernizarea şi creşterea eficienţei energetice în clădirile publice” firmei Tractebel Engineering SA pentru suma de 2.188.169 de lei, fără TVA.

Acest contract a fost împărţit pe mai multe loturi câştigate de Tractebel Engineering SA, în afară de unul dintre ele, lucrările de la Spitalul Clinic Municipal, care au fost atribuite firmei clujene Power Design. Printre acţionarii acestei companii se numără Dorin Todea, acţionar la Prodvinalcool şi membru în consiliul de administraţie al Tetarom şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ Cluj.

Firma Tractebel Engineering SA este administrată de italianul ADRIANO SPEZI şi de belgienii ROBERT BERDAL şi SABIEN VERMEULEN, compania fiind deţinută de compania belgiană TRACTEBEL ENGINEERING SA şi de GDFSUEZ ENERGY SERVICES INTERNATIONL SA, fosta companie românească Distrigaz Sud care a fost vândută de statul român către Gaz de France.

Compania a câştigat peste 40 de contracte pe bani publici, în valoare totală de 96.685,379,6 lei cu tot cu TVA (23.173102 euro). În perioada august 2007 – martie 2016, Societatea de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a atribuit 20 de contracte în valoare totală de 26.577.836,6 lei cu tot cu TVA (6.077.589 euro), pentru servicii de consultanţă, de asistenţă tehnică, licenţiere programe, servicii de inginerie, servicii de mentenanţă şi realizarea unor studii de soluţii.

în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2016, Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ SA a atribuit aceleiaşi firme patru contracte în valoare totală de 555.106,2 euro cu tot cu TVA.

în data de 16 octombrie 2009, Energo Nuclear SA a atribuit acestei firme un contract de servicii de inginerie în valoare de 40.535.674,6 lei cu TVA.

De anul trecut firma Trctebel este anchetată de DNA într-un dosar de corupţie al primarului din Sfântu Gheorghe, ANTAL ARPAD ANDRAS.

 

Corupţie cu fonduri europene

Potrivit DNA, ANTAL ARPAD ANDRAS, primar al municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, dacă fapta este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpata  S.C. TRACTEBEL ENGINEERING S.A., în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea anterior menţionată.

”La data de 26 octombrie 2009, printr-o hotărâre, Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea unei finanţări rambursabile externe în valoare de 12.000.000 euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – B.E.R.D., stabilind ca rambursarea creditului să se efectueze în 10 ani cu o perioadă de graţie de 3 ani şi o perioadă de 7 ani rambursare principală de la unitatea creditoare.

Totodată, prin aceeaşi hotărâre, Consiliul Local a stabilit că suma contractată va fi utilizată în scop de investiţii, pentru modernizarea oraşului, respectiv modernizarea unor străzi, trotuare, reabilitarea iluminatului public, amenajarea unor piste de biciclişti, amenajare parcări.

Ulterior, la data de 3 noiembrie 2010, între primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (B.E.R.D.) a fost încheiat un contract de credit pentru acordarea unui împrumut care nu va depăşi suma de 12.000.000 euro, în legătură cu proiectul „Reabilitarea străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu Gheorghe”, arată DNA.

 

Licitaţii carambol

De asemenea, procurorii mai arată că ”anterior acestei date, primarul Antal Arpad-Andras a depus diligenţe în vederea încheierii unui contract de consultanţă cu SC Tractebel Engineering SA., având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă în vederea întocmirii documentaţiei necesare atribuirii unui contract pentru întreţinerea infrastructurii urbane.

Societatea respectivă a întocmit şi caietul de sarcini, în care a inserat anumite condiţii care au înlesnit câştigarea licitaţiei de către o asociere de trei firme.

În acest context, pentru a favoriza societăţile comerciale care au fost desemnate să executate lucrările şi în conivenţă cu societatea de consultanţă Tractebel Engineering S.A., inculpatul Antal Arpad-Andras a schimbat destinaţia sumei de 4.248.728,15 euro pentru a fi utilizată în alte scopuri decât cele pentru care s-a contractat creditul, provocând de asemenea şi un prejudiciu bugetului local de 549.312,14 euro fără TVA.

Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei decizii unilaterale a primarului, care nu a fost adusă la cunoştinţa Consiliului Local şi nici Ministerului Finanţelor Publice, prin care a fost diminuat numărul obiectivelor de investiţii pentru care Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea împrumutului rambursabil.

Ca urmare a aceleiaşi decizii nelegale a inculpatului Antal Arpad-Andras, în contractul încheiat cu asocierea câştigătoare a licitaţiei s-a prevăzut suma de 3.647.657,16 euro reprezentând servicii de întreţinere, suma de 341.967,88 euro fără TVA a fost alocată unor servicii de proiectare iar suma de 250.000 euro a fost indisponibilizată la dispoziţia executantului pentru eventualele litigii/arbitraje şi lucrări de urgenţă.

Or, potrivit Legii 273/2006, cheltuielile cu serviciile de întreţinere şi de proiectare, nu pot face obiectul investiţiilor publice de interes local finanţate din fonduri rambursabile, iar litigiile se suportă din fondurile proprii ale executantului,în timp ce lucrările de urgenţă se suportă din fondul de rezervă al bugetului local. Toate aceste destinaţii nu au fost aprobate de către Consiliul Local al Mun. Sf. Gheorghe, respectiv nu au fost prezentate spre autorizare Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

De asemenea, în caietul de sarcini întocmit de către consultantul SC Tractebel Engineering SA, printre altele, i s-a impus primăriei obligaţia de a acorda, asocierii respective, un avans în sumă de 1.709.839,35 euro.

Mai mult, în cadrul proiectului, firma de consultanţă a fost desemnată consultant şi diriginte de şantier”.


Firma anchetată de DNA auditează viitorul sediu al DNA

La patru luni de la ancheta DNA, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a atribuit o licitaţie firmei Tractebel pentru auditarea din punct de vedere energetic a clădirilor şi autoturismelor aflate în patrimoniul regiei. Printre obiectivele la care va face audit energetic se numără şi clădirea actualului Hotel Triumf din Bucureşti, locaţie care va deveni viitorul sediu al DNA. De asemenea, firma va face auditarea energetică a întregului patrimoniu al reşedinţelor de protocol, inclusiv Palatul Elisabeta, vilele de protocol de pe Litoral sau de pe Valea Prahovei, ori alte obiective din Bucureşti, Cluj, Suceava şi Bacău.

În data de 30 iunie 2016, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a atribuit acestei societăţi belgiene contractul în valoare de 708.636,6 lei cu TVA inclus.


Ce lucrări vor fi auditate energetic

Pentru „Liceul Victor Babeş” firma va executa lucrări în valoare de 304.700 de lei, fără TVA, pentru Liceul teoretic O. Ghibu cls. I-VIII, firma va executa lucrări în valoare de 293.858 de lei, fără TVA, pentru Col. Tehnic Ana Aslan firma va face lucrări în valoare de 328.867 de lei, fără TVA, pentru Şcoala gimnazială N. Iorga firma va executa lucrări în valoare de 275.886 de lei, fără TVA, pentru Seminarul liceal ortodox cls. V-VIII firma va executa lucrări în valoare de 294.858 de lei, fără TVA. Lucrările la Spitalul clinic municipal vor fi executate de firma Power Design SRL pentru suma de 690.000  de lei, fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ